În ultimii 3 ani am cutreierat aproape toată Bulgaria. Bine nu chiar toată, nu am fost în Plovdiv şi pe la Veliko Târnovo. Ştiu că sunt oraşe faine. Dar am ajuns prin sudul Bulgariei, apoi prin Sofia, pe urmă prin nordul Bulgariei şi aproape tot litoralul Mării Negre. Am tot scris despre Varna, despre Рилският манастир (Mănăstirea Rila), despre Ruse şi Sozopol, astăzi vreau să vă povestesc despre cea mai mare Catedrală din Sofia-Catedrala Aleksandr Nevski.
Dacă din întâmplare ajungeţi prin sau pe lângă Sofia, obligatoriu treceţi pe aici. Nu-i greu de găsit este în inima capitalei bulgare. Catedrala e construită într-un stil neobizantin, este una dintre cele mai mari catedrale ortodoxe din Europa, ba chiar şi din lume. Cea mai mare fiind din Belgrad, Catedrala Sfântul Sava, am vazut-o şi pe asta. Dar să revenim în Bulgaria.
Construcţiile au fost începute în anul 1882, la scurt timp după terminarea războiului ruso-turc din 1877-1878. În vremea acestui război s-a răspândit frenetic naţionalismul în peninsula Balcanică aşa că principatele România, Serbia și Muntenegru, fiecare state suverane de facto, de mai mult timp, și-au proclamat oficial independența față de Imperiul Otoman.
În 1876 în Bulgaria încep revoltele, bulgarii doreau independență imediată prin revoltă armată și prin metode similare celor ale revoluțiilor din Serbia și Grecia și au căutat susținere în rândul țărilor ortodoxe Rusia și Serbia. Otomanii, s-au văzut obligați să folosească trupele de bașibuzuci pentru a restabili situația din Bulgaria. Aceste trupe neregulate erau formate din locuitori musulmani ai regiunilor bulgărești, dintre care mulți erau refugiați cerchezi expulzați din Caucaz sau refugiați tătari crimeeni expulzați în timpul Războiului Crimeei.
Tratatul de la San Stefano a fost impus otomanilor de către ruși la 3 martie 1878, și prin el se înființa un principat autonom bulgar pe teritorii întinse, ale celui de al Doilea Imperiu Bulgar. Celelalte Mari Puteri au respins însă imediat tratatul de teama ca o țară atât de mare în Balcani să nu le amenințe interesele. Tratatul de la Berlin a adus înființarea unui stat autonom mult mai mic, cuprinzând Moesia și regiunea Sofiei, lăsând mari populații bulgărești în afara granițelor noului stat. Aceasta a jucat un rol semnificativ în formarea abordării militariste a politicii externe a Bulgariei în prima jumătate a secolului al XX-lea. Principatul Bulgariei a câștigat un război cu Serbia și a incorporat teritoriul otoman al Rumeliei Orientale în 1885, proclamându-se stat independent la 22 septembrie 1908. (sursa info)
Cam în aceste condiţii au pornit bulgarii construcţia acestei renumite Catedrale. Numele de “Aleksandr Nevski” a fost dat în numele soldaţilor ruşi morţi în timpul războiului ruso-turc dar şi a cneazului rus al Novgorodului (din 1236) și mare cneaz de Vladimir (din 1252) din dinastia Rurik. Prin victoriile sale obținute în timpul domniei sale, el a devenit un erou național care este considerat sfânt de Biserica Ortodoxă Rusă.
În 1920 când relaţiile dintre bulgari şi ruşi s-au deteriorat Catedrala a fost redenumită “Chiril şi Metodie”.
Catetrala într-adevăr arată extrem de spectaculos, multe lucrări au fost făcute în Berlin, München, Viena şi Veneţia, apoi aduse în Sofia. Din 1924 este proclamată monument de cultură care de altfel are un muzeu cu o colecţie impresionantă de icoane.
Fotografii din interior nu am putut face dar şi faţadele exterioare sunt la fel de fastuoase.
După turul Catedralei pe interior şi prin exterior am mers un pic la pas, să descoperim centrul oraşului, din Piaţa Aleksandr Nevski până la Bulevardul Independenţei. Marea majoritate ale instituţiilor importante Universitatea, Academia de Ştiinţă, Preşedenţia, Parlamentul, Muzeul de Arheologie, Teatrul Naţional sunt foarte aproape una de alta. Arhitectura clădirilor din zona centrală sunt un amalgam arhitectonic, ba stil clasic sovietic, ba bizantin, ba art deco. Cert este că în centrul oraşului totul rezonează perfect. Celelate cartiere deja sunt cartiere obişnuite nouă celor din spaţiul poste sovietic.
Vedeţi mai jos şi câteva fotografii din Sofia, din piaţa Aleksandr Nevski până la Bulevardul Независимост.