De prin Cluj-Napoca. Universitatea Babeș-Bolyai, Alma mater din viitor

Recent am fost la Cluj să-mi susțin examenele. Ziceam și în alte postări că m-am înscris la facultate, la Universitatea Babeș-Bolyai. O experiență nouă, discipline noi, oraș necunoscut, instituția de învățământ necunoscută, colegi noi, într-un cuvânt am pornit la drum cu un sac de emoții.

Ba mai mult, drumul cu autocarul este epuizant, mulți pasageri au fost opriți de serviciul vamal din varii motive, ne-au reținut prin vamă vreo 4 ore. Cum spuneam, cu acest bagaj emoțional am ajuns sâmbăta dimineața în Cluj-Napoca. Examenele mi-au fost programate sâmbătă și duminică la ora 11:00 și la 14:00. Reieșind din aceste intervale de timp, mi-am organizat programul să vizitez orașul. La Cluj voi ajunge în următorii ani de minimum 3-4 ori pe an, așa că, de fiecare dată, sper să găsesc ceva inedit. Orașul este ofertant, te cucerește atmosfera medievală, cafenelele, librăriile și organizarea în general. Bine, când ești turist, vezi totul mai romantizat și concesiv.

După primul examen am depășit emoțiile și hotărâtă am pornit la drum. Scopul primei mele vizite, din escapada aceasta de student întârziat, a fost să descopăr muzeele. În următoarele sesiuni, mă mai documentez și văd ce alte oferte îmi propune Cluj-Napoca. Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei m-a surprins cu organizarea sa aerisită, iar artefactele sunt susținute de panouri foarte bine scrise. Adică nu este nimic de umplutură, totul e limpede, dar și foarte bine structurat la nivel de informație. Muzeul mi-a părut foarte reușit, anume sub aspect educațional. Istoria Clujului este redată gradual, cu accent pe evenimentele cele mai importante din viața acestuia. Deține o colecție de artefacte antice egiptene care se bucură de un interes deosebit în rândul vizitatorilor, în special datorită piesei centrale a colecției, o mumie umană în sicriu de lemn pictat. Aceasta a fost descoperită la Gamhud, în Egiptul de Mijloc, împreună cu alte aproximativ 70 de mumii în sicrie de lemn, în timpul unei misiuni arheologice finanțate de omul de afaceri maghiar Back Fülöp, care a donat piesa Muzeului Ardelean.

Apoi drumul meu a continuat spre un alt muzeu, Muzeon, aici am fost de-a dreptul încântată. Câteva săli, care ne spun povestea evreilor din Cluj, conceptual amenajat, te plimbă prin istoria adevarată a unei familii clujene. Povestea e narată audio, scanând codul cu telefonul pornești într-o călătorie culturală pe tot parcursul unei vieți de om. De la mediul intim, familial, cu sărbătorile și bucătăria evreiască, până la ororile Holocaustului. O experiență muzeistică, pe care n-am mai trăit-o în altă parte. După 30 de minute am ieșit răvășită, de la povestea în sine, dar și de la faptul că se observă cu ochiul liber, când se face ceva cu suflet și dăruire, fenomen rar întâlnit în ultima vreme. Vă recomand și site-ul, www.muzeon.ro, iar de ajungeți la Cluj, mergeți la Muzeon, merită. La final am trecut pe la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca. Dacă vreți să-i (re)descoperiți pe Nicolae Grigorescu, Ștefan Luchian, Nicolae Tonitza, Theodor Pallady, sunt o mulțime de lucrări inedite. Mie mi-a plăcut mult și colecția națională, dar și o expoziție temorară, numită EU, VERA DAN. PICTURĂ.

Ca să nu lungesc vorba, Clujul e o foarte bună opțiune pentru a descoperi România, iar cele mai importante obiective sunt în centrul orașului, ușor de găsit: cafenele, muzee, restaurante etc.

Costuri: Biletul la autocar, Gara de Sud: Chișinău-Cluj – 650 MDL.
Intrarea în muzee: Aproximativ 12-15 RON
Cazarea: Meteor Central, 1 000 MDL (pe booking.com), mic-dejun inclus. Camera single mică, dar foarte curată.

P. Accesează www.comenzi.md pentru cumpărături rapide și cu preț bun, inclusiv pentru viitoarele călătorii.