Сea mai frumoasă mănăstire din Bulgaria-Рилски Манастир

Am fost recent într-o călătorie în Grecia cu maşina, iar la intoarcere am hotărât să vizităm şi Mănăstirea Rila din Bulgaria. Pe traseul Blagoevgrad-Sofia, este idicator, care te direcţionează spre satul Rila, ce se află cam la 20 km de traseu. Până la Mănăstirea Rila mai sunt alţi 25 km. Deci am făcut într-o direcţie cam 45 km, cu o mică oprire în satul Stob, unde am mers până la intrarea în parcul natural-Piramidele din Stob. La intrare erau afişate 2 circuite, dar cum nici timp şi nici echipament pentru drumeţie nu aveam, am mers mai departe spre Mănăstirea Rila.

manastirea-rila-travelblog (1)

manastirea-rila-travelblog (2)
Drumul spre Mănăstire este deosebit de frumos, munţi înalţi, cascade, toate aceste privelişti sunt protejate de stat şi fac parte din Parcul Natural Rila. Iar din acest parc veo 3 000 de hectare de teren aparţin de Mănăstire.

manastirea-rila-travelblog (3)
Рилски манастир- este monument protejat UNESCO încă din anul 1983 şi unul din obiectivele turistice cele mai importante din Bulgaria.
Locurile au o istorie de peste 1000 de ani. Conform testamentului lăsat de Ioan de Rila, se ştie că anume acest Ioan a pus bazele unei biserici, care mai apoi a atras mai mulţi credincioşi şi ucenici. Iar ucenicii prin anii 900 au pus temelia Mănăstirii.

manastirea-rila-travelblog (6)

manastirea-rila-travelblog (7)

manastirea-rila-travelblog (15)
Mănăstirea de Rila încă de la începuturi a fost respectată de conducătoii bulgari, iar apogeul l-a atins în sec.XIV, cînd boierul Stefan (Hrelyo) Dragovor a construit turnul şi cîteva fortificaţii.
Turnul lui Hrelyo mai este şi în zilele noastre chiar lângă biserica principală, noi ne-am urcat în el, este amenajat pentru vizitatori cu taxa de intrare de 5 leva pentru adulţi şi 1 leva pentru copii.
Chiliile şi Biserica Principală a fost pe parcursul istorie ba în perioade de glorie, ba incediate şi distruse. Abia prin anii 1830-1860 cu ajutorul bulgarilor înstăriţi a fost reconstruită temeinic şi este practic în forma, care o vedem în zilele noastre.
Biserica din centrul Mănăstirii este bogat ornamentată atît în interior cît şi exterior de către meşteri din toată Bulgaria.
Tot în interiorul bisericii este altarul lucrat în aur şi moaştele lui Ion de Rilski, din păcate în interior filmarea este interzisă.
Pe teritoriul Mănăstirii găsiţi şi un muzeu cu cel mai de preţ obiect, crucea lui Rafael, sculpatată în lemn cu scene în miniatură, lucrare care a durat peste 12 ani şi datează din 1802. Intrarea în muzeu costă 10 leva iar filmare- fotografierea este interzisă.

manastirea-rila-travelblog (4)

manastirea-rila-travelblog (5)

manastirea-rila-travelblog (8)

manastirea-rila-travelblog (9)

manastirea-rila-travelblog (10)

manastirea-rila-travelblog (12)

manastirea-rila-travelblog (14)

manastirea-rila-travelblog (15)

manastirea-rila-travelblog (16)
Din magazinul bisericesc, vă puteţi lua cărţi despre istoria mănăstirii, cărţi religioase sau icoane de diverse feluri şi în diverse moduri lucrate. O iconiţă costă 4-8 leve. Icoanele mari au diverse preţuri de la 35 până la câteva sute de leva.
Este printre cele mai frumoase locuri văzute de mine, mi-a plăcut foarte mult coloristica, arhitectura cu coloane şi arcuri, priveliştile şi dacă mergeţi prin zonă, faceţi o mică deviere de la traseu să o vizitaţi.