Plaje de neratat din Riviera Budva. Guest post by Janesse Solery

🗣În vara lui 2021 operatorii turistici au relansat cursa către Tivat, astfel deschizând un acces rapid către coasta Muntenegrului. Țin să cred că o mare parte din călători vor alege Budva și asta pe bună dreptate. În aceste zile Budva nu pare suprapopulată de turiști, ei sunt suficienți pentru o atmosferă veselă de vacanță, orașul ținându-și plămânii deschiși pentru o respirație sănătoasă.

🔝Cazându-vă în Budva, dispuneți de posibilități foarte simple și comode pentru deplasare la diverse plaje simpatice din rivieră, renunțând la ideea aflării exclusive pe plajele publice centrale. Haideți să să descoperim unde putem merge pentru impresii frumoase, apă cristalină și poze aducătoare de multe Like-uri.

✅🏖Chiar prima plajă spectaculoasă se află la câteva minute plimbare de orașul vechi și de statuia balerinei, parcă fiind ascunsă de impresionantele stânci gălbui, spălate de apele de smarald ale Mării Adriatice. Toate plajele din Muntenegru, conform legii, au prevăzute porțiuni fără șezlonguri, adică cu acces gratuit. Plaja Mogren nu face excepție, dar datorită atractivității sale, aceste 30%-40% din plajă, inclusiv și locurile umbrite fie de copaci, fie de stânci, vor fi ocupate către orele 10:00. Prețul pentru un set de 2 șezlonguri + 2 umbrele este de 30 EUR pentru rândul # 1 și # 2 și de 20 EUR – începând cu rândul #3. Plaja este preponderent din nisip și dispune de o zonă impresionantă de activități acvatice pentru toți. Wi-Fi pass este: Mogren321 😊 Не благодарите!

✅🏖Cu siguranță veți trece pe lângă plaja Greco, care nu este deloc un „must”. Aici, de la chei, bărcile Magic Star pleacă spre Insula Sveti Nikola – destinația Hawaï 🏝 Prețul unui bilet dus-întors este de 4 EUR, bărcile făcând naveta la fiecare oră. Insula nu este mare, așa că veți avea șansa să o vedeți în întregime, dar cele mai frumoase ape vin din deschiderea largă a mării și nu ajung pe porțiunile de plajă cu view spre Budva. Plajele sunt pur stâncoase – nu uitați papucii de apă, vă rog!

🏖Sveti Stefan – o detinație de lux acum 2 ani, vă pune la dispoziție 3 plaje fantastice absolut gratuit. Când priviți peninsula de sus, cele gratuite sunt pe ➡️ partea dreaptă: prima este Sveti Stefan, fără șezlonguri sau umbrele, oferind umbra copacilor din jurul restaurantelor închise din imediata apropiere a plajei. Plaja este pietroasă, iar la intrare în mare predomină multe pietricele albe lustruite, care oferă apei o culoare exact ca în cele mai cunoscute lagune albastre din bazinul Mării Mediterane. Anturajul și stâncile care găzduiesc răcoritoarele parcuri de conifere oferă acestei porțiuni de litoral o aură de lux 💎 ceea ce pare să fi lipsind plajei gemene din partea stângă (echipate cu șezlonguri confortabile și 2 baruri disponibile). De la Sveti Stefan puteți merge pe jos sau înota până la Milocer, după care urmează și micuța Queen’s Beach cu un SPA centru nelucrativ, dar extrem de fotogenic. În prezent nu există divertisment în jurul acestor plaje și, aparent, sunt foarte puține opțiuni pentru mâncare. Luați câteva energetice la drum 🥑 și cel mai important, apă 💦 Transportul public (în timpul zilei, la fiecare 15 minute) de la Budva la Sveti Stefan este la 2 EUR per direcție și, din moment ce veți fi acolo, cereți șoferului să se oprească la scările de lângă mănăstire, care vă vor aduce la punctul cu o priveliște uimitoare asupra peninsulei și a tuturor plajelor pe care le-am menționat.

✅🏖 Plaja Jaz nu ar fi o bijuterie fără colțul său ascuns sub stânci care seamănă, oarecum, cu Mogren. După primii pași pe Jaz am început să mă înec în dezamăgiri: apă maronie rece, intrare pietroasă extrem de incomodă și imensitate de șezlonguri și umbrele … Însă voi nu trebuie să vă opriți aici. După ce ați coborât din autobuz (prețul fiind de EUR 1.5 pe sens, și un orar foarte relaxat – verificați orele de călătorie!) și ați pășit pe plajă, țineți traseul spre stânga. Veți observa, cu siguranță, unde începe paradisul: ape calde albăstrui – turcoaz, o porțiune destul de largă de plajă, cu mai puțini turiști și umbrele din paie. Aparent, Magic Stars oferă, de asemenea, croaziere la Jaz la 5 EUR dus-întors (începând de la Greco, aproape de Poștă). Setul de umbrele este la prețul standard de EUR 10.

✅🏖Mai există o plajă pe care pot să o recomand cu drag. Am botezat-o „Thailanda Balcanică” datorită asemănării cu imaginile din Phi Phi Don sau Phi Phi Leh. Ei bine, acesta se află în golful de după Petrovac – o plajă sălbatică, care pare să fie accesibilă doar cu barca. Am ajuns la ea în cadrul excursiei🎣 „Fish picnic” (40 EUR) organizate de agenția locală de turism „Pilon”. În afara picnicului propriu-zis și a timpului petrecut la plajă, vă veți bucura de o croazieră minunată de la portul din Budva până la stâncile Mogren (cu o pauză pentru fotografii), peninsula Sveti Stefan și, mai departe, către acest golf ascuns din Petrovac.

❓🏖Nu o adaug listei mele, însă sunt sigură că mulți ar aprecia plaja Ploce, până la care se ajunge cu același autobuz care vă lasă la Jaz sau cu barca din Budva. Pentru mine Ploce arată ca un șantier – totuși, reprezintă o integrare arhitecturală excelentă. Are piscine pentru copii și petreceri, muzică, disco 👯‍♂️, divertisment, câteva baruri, iar în ziua când am vizitat-o – curenți reci. Țin să cred că nu este întotdeauna astfel.

❓🏖 Plajele Greco și Slovenska sunt ok dacă aveți câteva ore de utilizat după sau până la zbor, sau o călătorie. Ambele sunt plaje orășenești înconjurate de infrastructură, canale de scurgere, o mulțime de baruri, iar aura exotică lipsește în întregime.

🛥 Cu 1 sau 2 excursii într-un sejur de 7 nopți, puteți testa câte o plajă nouă în fiecare zi.

Bucurați-vă de Crna Gora și Marea Adriatică! 👒🕶

Aceeași informație în engleză este aici.

Impresii vizuale aici.