Ştiaţi că Elias Canetti s-a născut la Ruse ?

Dacă nu ştiai cine e Elias Canetti îţi spun, e u scriitor evreu născut în Bulgaria, care a luat premiul Nobel în Literatură în anul 1981. Eu de Elias Canneti ştiam, citisem „Orbirea”, dar că s-a născut în Ruse, n-am ştiut.

S-o luăm cu începutul.
În drum spre Grecia, primul oraş bulgăresc de la frontieră cu România este Ruse. Ceea ce se vede, de pe şoseaua de centură, nu prea impresionează, mai degrabă seamănă cu un oraş sovietic, cenuşiu, bloc lângă bloc, care numai de oraş turistic nu-ţi aminteşte.
La întoarcere, am hotârât totuşi, să înnoptăm în Ruse, am ajuns noaptea în oraş, foarte greu am găsit hotelul, care-l ochisem de pe booking.com şi chef de excursii pentru a doua zi nu mai avea nimeni.
Dar Surpriză!
La recepţia hotelului am găsit o serie de pliante, care ne-a trezit imediat interesul să vizităm oraşul. Până la urmă o nimica toată, doar nişte pliante, dar cert este că dimineaţa, la prima oră, deja ne primblam prin Russe.
De ce vă povestesc ? Ca să nu rataţi în drumul vostru acest oraş, care merită să-i rezervaţi câteva ore.
Cel mai frumos edificiu este Доходное Здание, construit în perioada 1898-1902, construit în stil neoclasic, găzduieşte Teatrul Naţional din Ruse. Atât Dohodnoie Zdanie, cât şi statuia Libertăţii sunt simbolurile oraşului.

russe3
Tot în Piaţa Centrală veţi găsi Palatul Justiţiei şi Biblioteca Centrală Liuben Karavelov.

russe15
După o plimbare prin Piaţa Centrală, ne-am îndreptat spre strada Alexandrovska. E strada pietonală cu magazine şi cafenele, dar şi cu clădiri frumoase din sec XIX în stil baroc şi rococo.
Pe strada Slavianska se află casa muzeu al scriitorului Elias Canetti. Uite aici în Bulgaria am aflat de această curiozitate.

russe5
Dacă întâmplător aveţi mai mult timp puteţi să vizitaţi şi muzeele, fie că se află în Ruse, fie că se află în satele din împrejurimi, la sigur o să vă placă. Cel mai interesant probabil este muzeul Transportului, unic în Bulgaria, se află în parcul Tineretului, sunt expuse cele mai vechi locomotive şi trenuri din Bulgaria, printre care şi ale regilor bulgari Ferdinand şi Boris.

Un alt loc nu mai puţin interesant este Cetatea Romană unde au loc diverse concerte în aer liber. Pentru detalii acesaţi http://museumruse.com
Şi un ultim detaliu, care l-am aflat, este că mulţi români din Giurgiu vin la cumpărături în Russe. Aici este un Carrefour şi două mall-uri, din ce am observat, preţurile erau un pic mai mici decât în România, aşa că de shopping am profitat şi noi :).

russe2

russe7

russe8

russe9
Statuia Libertăţii din Ruse

russe10

russe12

russe14

russe11