Turcia nu înseamnă doar all inclusive, este o țară care abundă de atracții turistice, una mai frumoasă decât alta. Scriu această postare visând cu ochii deschiși, fiindcă mai este o destinație în Turcia, unde vreau foarte, foarte mult să ajung. Dar până vizitez eu Cappadocia, haideți să vă spun pe unde am mai fost. Iar dacă sunteți la mare, pe litoralul turcesc, jertfiți o zi de plajă și mergeți în excursii.
Dar să le luăm pe rând și cu câteva argumente de ce anume să mergeți la o atracție sau alta.
1. Am fost în Alanya
Un oraş destul de vechi, ocupat de mai multe imperii în diverse perioade: Ptolemaic, Roman, Bizantin şi Otoman, de aici şi coloristica oraşului, care de altfel e destul de mare, peste 400 mii de locuitori. Pe parcursul istoriei a avut mai multe nume, a fost Kalonoros- adica oraş frumos, asta pe când era în componenţa Imperiului Bizantin, apoi negustorii italieni l-au numit Candelori şi abia din 1935 şi-a luat numele de Alanya, nume dat de Ataturk.
Mi-a plăcut să mă primblu pe faleză dar și să ajung la castel. Alanya Kalesi, este construit la 250 metri înălţime cu 2000 de ani în urmă. Desigur, îmbunătăţiri i-au tot fost aduse pe parcurs, inclusiv s-a construit o fortăreaţă de 6 metri înalţime.
2. Am fost în Pamukkale și Hierapolis
Este o excursie destul de obositoare, Pamukkale se află lângă orașul Denizli, la cam 360 de km depărtare de Alanya, 230 km distanță față de Antalya și la 270 km de Kemer. Formațiunea geologică Pamukkale se află în apropierea râului Menderes, sunt zeci de gheizere, din care izvorăsc aproape 300 de litri de apă pe secundă, toată această apă se revarsă peste terase și de fiecare dată se depun câteva grame de cretă.
3. Am fost în Ephesus
Conform legendelor antice Ephesus a fost construit de niște războinice în epoca bronzului, locația orașului fiind schimbată de mai multe ori în funcție de necesitățile vremii. În anii 300 î.e.n orașul era unul dintre cele mai importante porturi comerciale în bazinul mediteranian. În anul 129 î.e.n toată regiunea a fost încorporată în Imperiul Roman, iar sursele istorice antice indică faptul că populația atinsese cifra de 200 000 de locuitori.
4. Am fost în Troia
Troia este un sit arheologic, de fapt vreo 9 oraşe s-au identificat din diverse perioade. Adică oraşul se dezvolta, iar din cauza condiţiilor climaterice sau ale razboaielor era distrus sau părăsit, ca mai apoi peste aceste ruine din nou să se construiască noi drumuri, noi clădiri. Straturile de ruine din situl arheologic sunt numerotate Troia I – Troia IX cu diferite subdiviziuni. Dar de ce Troia? (sau Truva cum este numit în turcă). Fiindcă în zonă s-au făcut săpături încă din 1870, arheologul german Heinrich Schliemann a descoperit acest loc şi a făcut analogii cu descrierele lui Homer despre oraşul Troia în lucrarea Iliada. Astefl Troia VII este identificat cu Troia homerică.
5. Am fost în Istanbul
Moscheea Albastră/Sultanahmet și Ayasofya Müzesi sunt obiective care o dată vizitate, vrei să le revezi. La fel plimbările pe Borsfor și plimbările pe podul Galata mi-au rămas adânc printate în memorie.
6. Am fost în Ciprul de Nord
Prin Istanbul sau prin Antalya puteți ajunge în Ciprul de Nord. Aici plajele sunt mirifice, iar marele argument ca să ajungeți aici este orășelul părăsit Varosha.