Monza mi-a plăcut mai mult decât Milano

Eram în tren, mă întorceam în Milano din Chiasso, pe panou îmi apare următoarea staţie Monza, într-o fracţiune de secundă deja hotărâsem să cobor şi să fac o vizită scurtă acestui orăşel.
Am avut marea surpriză să găsesc un oraş care pe bună dreptate mi-a plăcut mai mult decât Milano.
Se află la doar 15 km. de Milano şi este capitala provinciei Monza şi Brianza din regiunea Lombardia.
Monza este mai mult cunoscută datorită raliului de Formula 1 care se organizează în Parcul Monza, eu însă am descoperit mai mult în grabă doar centrul istoric şi zona pietonală.
După cum spuneam am ajuns în oraş cu trenul, gara nu este tocmai aproape de centrul istoric, dar orientându-mă după indicatoare am ajuns în 10 minute.
Ce am găsit?
Un oraş tipic italian din Lombardia, cu case vechi, tipic lombard, cu arhitectură romanică şi gotică.
Am trecut pe la Domul din Monza care datează din 607, iar primul botezat creştineşte a fost chiar regele lombard de atunci Adaloald.

travelblog (23)

travelblog (26)
Am vizitat şi biserica Santa Maria in Strada, biserică care datează din 1357, iar ultima restaurare i s-a făcut acu 100 de ani. O bună perioadă de timp a activat aici şi o grădiniţă de copii.

travelblog (5)
La fel în centru este şi fosta primărie Arengario, eu am avut marele noroc să prind un mini concert sub arcadele fostei primării. Clădirea datează din sec. XIV.

travelblog (11)

travelblog (12)

travelblog (18)
De la Arengario am luat-o uşor la pas spre Podul cu lei, este o zonă pietonală, plină cu magazine pentru toate buzunarele dar şi o groază de pizzerii şi gelaterii.
Mai departe m-am tot primblat prin centrul istoric, printre case vechi, clădiri administrative şi multă lume, care spre seară erau la primblare în centrul oraşului.
Mi-a plăcut mai mult decât Milano oraşul, e mai liniştit, arhitectura mai veche şi parcă mai plin de istorie.

travelblog (1)

travelblog (3)

travelblog (4)

travelblog (8)

travelblog (9)

travelblog (11)

travelblog (28)

travelblog (29)

travelblog (31)

travelblog (32)