Top 10 cele mai frumoase locuri din R.Moldova: Nadia Darie, autoarea blogului www.nadiadarie.md

travelblog.md promovează turismul ca mod de viaţă, promovează obiectivele turistice din Moldova şi din România (de fapt cunoaşterea reciprocă), descoperirea legendelor despre anumite locuri. Tocmai de asta am invitat şi câţiva bloggeri din Moldova să facă un top al locurilor frumoase de la noi, aşa cum cred ei de cuviinţă, o sursă de informare şi motivaţie pentru cititorii mei. Pe viitor sper să fac şi un Top 10 România cu recomandări ale bloggerilor români.

Textele le aparţin în totalitate. Primul articol l-am primit de la Nadia Darie, autoarea blogului www.nadiadarie.md 

moldova

1. Satul natal
Cunoaște-te pe tine însuți, iar mai apoi vei cunoaște lumea mult mai ușor. Nu cred că merităm să plecăm undeva, nici barem după poartă, dacă nu ne cunoaște istoria localității natale, a locului copilăriei noastre, acolo unde ne-am născut și am crescut, acolo de unde am pornit în lumea mare. Ar fi mare rușine!

2. Suta de Movile
Am văzut-o abia anul trecut, deși din cărțile de geografie, știam demult despre acest monument natural. E foarte frumos de admirat, n-am ajuns să le număr pe fiecare… probabil e nevoie să o faci de la înălține, însă chiar pe traseu sunt câteva locuri unde se văd mai multe movile, una după alta, în depărtare, iar peisajul e fantastic.

3. Mănăstirile
Sunt multe, sunt frumoase, deosebite chiar, și nu cred că trebuie să trecem pe lângă ele. Dacă vă pare că nu sunteți suficient de credincioși, vizitașile doar ca pe monumente de istorie – au în spate povești foarte deosebite, legende interesante. Iar atunci când veți merge peste hotare la vreo mănăstire, o să puteți face comparații.

4. Muzeul Casa Părintească / alte centre de cultură și artizanat
Istoria, ca și tradițiile, conservă despre noi și neamul nostru lucruri despre care nici nu pomeneam. E foarte util să cunoaștem cum se țeseau înainte covoarele, de unde (dacă nu din Turcia și China) aveau bunicile noastre ștergare (care, apropo, strângeau apa foarte bine), cum își ornamentau singure hainele sau cum se confecționeză o oală din lut…

travelblog-moldova-palanca-casa-parinteasca (20)

travelblog-moldova-palanca-casa-parinteasca-1-1024x685

5. Orheiul Vechi
Dacă nu l-ai văzut – nu ești moldovean. Deja atâtea clipuri s-au filmat acolo, de atâția ani se tot organizează festivaluri în valea ceea – păcat să nu fi călcat vreodată și tu pe lângă cotitura cea mai frumoasă a Răutului.

6. Talpa Maicii Domnului de la Saharna
Am urcat până la ea când eram copil încă. A fost, probabil, unul dintre primele obiective turistice din Moldova, vizitate de mine. Și se întâmpla pe o căldură nebună, la final de mai. Chiar dacă vă pare legendă, urcatul o să vă prindă bine, iar panorama Nistrului d epe acel deal este foarte frumoasă.

travelblogmd-saharna (40)

travelblogmd-saharna (10)

7. Holercani
L-am descoperit înainte de „IA Mania” Natei Albot și a Vioricăi Nagacevschi și tare mi-a plăcut. În general ador locurile cu istorii, cu legende, cu case care mai au prispe unse cu lut și văruite cu sineală… tare îmi plac.

8. Chișinău
Mă veți acuza că iarăși nu vă las să ieșiți din acest oraș, dar să știți că nu-l cunoaștem nici pe departe. Sunt locuri absolut mirifice, despre care nici nu bănuim, încărcate de istorie, sau de pură frumusețe, pe care nu trebuie să le ratăm existența. Căutați-le, admirați-le de jos și de sus (poate cu Balonul cu aer cald) și nu veți regreta.

chisinau

9. Peștera Surprizelor
Am admirat-o doar în poze și din impresiile amicilor care au văzut-o. Mi-e frică tare de întuneric și nu știu dacă risc vreodată să mă afund printre pietre, dar se pare că e un loc unde se termină Moldova și începe fantasticul frumos al subteranului. Încercați, dacă aveți curajul!

10. Republica Moldova
Nu căutați frumusețea și neobișnuitul peste mări și țări, până nu l-ați admirat suficient de mult pe cel de acasă!

Rubrică susţinută de magazinul online www.comenzi.md