Prima călătorie împreună cu copiii în lumea (post)pandemică. Traseul ales: Mănăstirea Putna, Gura Humorului, Târgu Neamț, Cetatea Neamț, Casa Memorială „Ion Creangă” din Humulești, Mănăstirea Neamț

Ultima călătorie înainte de pandemie a fost la Iași, exact de 01 martie 2020. Chiar din primele luni ale anului 2020 pornisem cu mare râvnă, fusesem prin Cipru, Italia, iar soțul a călătorit cu băiatul mai mare în Anglia. Credeam că așa va fi, ne vom menține obiceiul să mergem prin Europa în extrasezon, așa încât să vizităm o mulțime de locuri istorice cu un buget acceptabil. Am mai scris despre acest obicei al nostru. 

În 2019 vom călători ALTFEL

Cine ar fi știut că tot anul 2020 mă voi învârti în ograda Republicii Moldova. A fost foarte informativ desigur, dar tot tânjeam după un tur al României sau al Greciei, sau, sau…

Așa că abia acum, la mai bine de un an distanță, mi-am prins pofta cu destinații românești. Traseul a fost ales în așa fel încât să îmbinăm ineditul, istoria, programa școlară și ceva natură. Am ales Mănăstirea Putna, Gura Humorului, Târgu Neamț, Cetatea Neamț, Casa Memorială „Ion Creangă” din Humulești, Mănăstirea Neamț.

 

Hai să zic și câteva impresii din fiecare loc.

Mănăstirea Putna, un așezământ de o mare frumusețe. E un loc frumos amenajat, îngrijit. Desigur primul pas a fost spre mormântul lui Ștefan cel Mare. Sunt emoții desigur, de Ștefan cel Mare auzim și învățăm încă de la grădiniță și când ajungi să vezi mormântul lui, al copiilor săi, te ia niște fiori. Un al obiect de valoare de văzut este Icoana Făcătoare de Minuni. Tradiţia spune că icoana „Maica Domnului cu Pruncul” de la Mănăstirea Putna a fost adusă în Moldova de către cea de-a doua soţie a domnitorului Ştefan cel Mare, Maria de Mangop, odată cu zestrea sa, dăruind-o mănăstirii. Monahii mănăstirii spun că această icoană de mari dimensiuni nu a avut întotdeauna înfăţişarea de astăzi, dacă, într-adevăr, a fost adusă la noi în 1472, odată cu zestrea Mariei de Mangop, fie de la Constantinopol fie din Trapezunt, cum au presupus unii cercetători, este greu de reconstituit acum, cu exactitate, înfăţişarea ei de atunci, întrucât se ştie cu certitudine că această operă a suferit, de-a lungul timpului, importante modificări. Și al treilea lucru important, am vizitat muzeul Mănăstirii Putna. Nu e foarte mare, dar sunt o mulțime de bunuri, covoare, acoperimânte, cărți bisericești, care datează din timpul domniei lui.

Tot în apropiere găsiți și chilia lui Daniil Sihastrul, 20 de ani a stat în această grotă dăltuită de el. Cică Daniil Sihastru se ruga mult, avea uneori vedenii, iar apoi îl îndruma pe Ștefan cel Mare în luarea deciziilor. La îndemnul lui Daniil Sihastrul, Ștefan cel Mare construiește Mănăstirea Putna în anul 1466. Iar mai apoi a construit și Mănăstirea Voroneț.

Deoarece prima zi de călătorie a început abia la amiază, seara ne-am petrecut-o la Gura Humorului. Cazarea la Hotel Best Wester Bucovina. Camerele îngrijite, mâncarea variată la restaurant, poate doar micul dejun nu era tocmai potrivit pentru un hotel de 4*, eu am dat vina pe lipsa turiștilor.

A doua zi am pornit spre Târgu Neamț. Dar atenție, la Gura Humorului e musai să vizitați și Mănătirea Voroneț, obiect UNESCO. Noi am fost pe acolo de vreo 5 ori și data aceasta am omis-o. Ce-i drept dimineața ne-a și prins o ploiță bunicică și era mai bine să pornim la drum.

Târgul Neamț e extrem de ofertant. Doar pentru această zonă e nevoie de minim 2-3 zile să vizităm tot. Sunt o mulțime de case memoriale ale scriitorilor incluși în programa școlară, sunt mănăstiri cu arhitectură deosebită, este o zimbrărie, muzee etnografice și tematice.

Noi am dat startul cu Cetatea Neamț.

Cetatea Neamț sau numită impropriu Cetatea Neamțului este o cetate medievală din Moldova situată în apropierea orașului Târgu Neamț și la aproximativ 46 km de orașul Piatra Neamț. Așezată aproape de vârful cel mai înalt al Culmii Pleșului, cetatea face parte din categoria monumentelor medievale de valoare excepțională din România, a fost construită în timpul domniei lui Petru Musat (1374-1391), adică la începuturile  întemeierii Țării Moldovei ca entitate statală. Ce minunăție, ce păsări, ce aer curat am inspirat. Eram unicii călători, a fost o adevărată plăcere să mergi prin cetate, să ne uităm spre râul Ozana, locul unde cândva Ionică merge la scăldat. Ce vremuri, ce timpuri. Recomand destinația copiilor, e un loc potrivit excursiilor școlare. În cetate este amenajat un muzeu tematic pentru fiecare cameră, bucătărie, sala de mese, iatacul, monetăria, închisoarea. Un curs minunat de istorie potrivit copiilor de gimnaziu.

Și dacă tot am vorbit de râul Ozana, am ajuns la Căsuța din Humulești, casa unde a copilărit Ion Creangă. Căsuța e foarte asemănătoare cu Bojdeuca din Iași, nițel mai mare. Însă poate mai impresionant pentru copii este parcul tematic din apropiere, cu personajele din Povești și Amintirile din Copilărie.

Încearcă produsele de pe : https://comenzi.md/ro/

Ultima destinație a fost Mănăstirea Neamț. Am ales să-i ducem pe copii doar din considerentul că pe teritoriul mănăstirii este un osuar. Sunt peste 500 de oseminte puse într-o gropniță. Am ales destinația pentru ineditul ei, nu pentru partea estetică. Osuarul acum este închis vizitelor, dar am avut noroc de călugări, care auzind că suntem din Chișinău, ne-am luat cu vorba, de parcă ne știam de când lumea.  Am tot povestit despre reforma lui Cuza, despre relocarea la o parte de călugări la Mănăstirea Noul Neamț din Republica Moldova. Despre legendele mănăstirii și despre viața monahală. Dintre obiectele de mare valoare artistică și istorică, dar mai ales religioasă în biserica “Înalțarea Domnului” se află icoana Maicii Domnului, făcătoare de minuni, datând din anul, atenție, anul 665, pictată în Lida, patria Sf. M.Mc. Gheorghe, dăruită de Împaratul bizantin Ioan al VIII-lea Paleologul domnitorului moldovean Alexandru cel Bun, în anul 1429. Tradiția este să te rogi la icoană și să treci sub ea pentru grabnicul ajutor. Mi-ar plăcea să mai vin pe aici, e o atmosferă mirifică, liniștită, mai ales că au și cazare, iar natura din împrejurimi este raiul pe pământ.

Costuri: La obiectivele turistice taxa pentru un adult e cam 20 RON peste tot, pentru copii 5 RON. Cazarea o găsești după buget, așteptări, pensiunile sunt de pe la 100 RON fără masa inclusă. Sau ceva mai scump, 200-300 RON la hotel, dar deja cu mic dejun inclus. Foarte puțină lume, turismul este încă într-o stare de convalescență, inclusiv în România.

Vezi și:

Idei de weekend: Suceava, Voroneț, Cheile Bicazului, Piatra Neamț