Fiind în Hamburg am cumpărat bilet de tren pentru Copenhaga, participam la un program de calificare al managerilor. Weekend-urile erau libere, așa că am profitat la maxim să vizităm cât de mult posibil.
Ne-am hotărât să luăm trenul și să vizităm Copenhaga. Am facut cam 4 ore jumate, din care vreo 40 minute am mers cu ferryboat-ul.
Uite, pot sa zic m-am primblat cu vaporașul pe Marea Baltică 🙂
Primul obiectiv turistic bifat de pe listă noastra a fost Mica Sirenă. Sigur, orașul este mult mai frumos și are mult mai multe obiective turistice, dar având doar o zi la dispoziție, am crezut că e reprezentativ pentru noi să vizităm anume acest loc.
Mica Sirena este o sculptura mică de doar 1,25 metri așezată pe o stâncă în portul Langelinie, terminată în 1913, anul acesta se împlinesc 101 de ani de când atrage turiști.
Sculptorul Ervard Eriksen a fost inspirat de povestea lui Hans Christian Andersen și de balerina Ellen Price. Acum această statuie atrage sute de mii de vizitatori anual și de multe ori, din păcate, a fost vandalizată, dar după restaurări din nou și din nou își ia locul în port. Eu zic ca, pentru călători amatori este chiar un “must” să vă faceți niște poze aici.
Tot în apropiere… intrați în parcul Castelului Kastelet, noi ne-am primblat un pic prin imprejurimi, apoi am luat un autobus sightseeing tour cu bilet valabil toată ziua și am făcut un tur de oraș.
Un alt obiectiv important este Palatul Amalienborg, casa regală, iar de acolo, pe strada Frederiksgade ajungeți la biserica Frediriks Kirke.
Palatul Amalienborg este reședința de iarnă a familiei regale a fost finalizat prin anul 1760 și reprezintă de fapt 4 clădiri în stil baroc construite de Nicolai Eigtved. Poate aveți marele noroc să vedeți cum se schimbă garda regală, este un adevărat spectacol.
După cum spuneam, puteți vizita și biserica luterană Frediriks Kirke, cunoscută ca și biserica din Marmoră (Marmorkirken) începută prin 1740, dar alți vreo 150 de ani a rămas încă neconstruită. Are una din cele mai mari cupole, de peste 30 metri, care se sprijină tocmai pe 12 piloni.
O altă destinație, nu mai puțin, colorată este Nyhavn, un canal pentru ambarcațiuni, mărginit de case, una mai colorată decât alta. Să știți, casa de o culoare roșie cu numărul 20, a fost casa unde a locuit Hans Christian Andersen.
Casele sunt practic neschimbate încă din anul 1650, doar că acum la parter veți găsi o sumedenie de restaurante… și acum simt miros de vanilie de la prăjiturile de acolo, care umplea toată zona. Dacă vreți să ajungeți în apropiere cu metro-ul coborâți la stația Kongens Nytorv.
Ce m-a impresionat în Copenhaga? – Casele care se aliniau una după alta pe marginea străzilor și parcă nu mai erau loc între ele;
foarte puțină lume în weekend pe strazi, de parcă era pustiit; desigur preturile foarte mari.
Din Chișinău cel mai simplu și mai ieftin de ajuns în Copenhaga e să cumpărați un circuit cu autocarul, destinația-țările nordice sau baltice via Lvov, care vă costă cam 450 euro.
Sau mai simplu, puteți vâna un city-break cu plecarea din București, am văzut prețuri și de la 350 euro cu zbor inclus.