Ştiind că urmează să ajung într-o destinaţie nouă mi se aprind călcâile, pe bune. Fie că e mai departe, fie că e mai aproape de casă, nu contează, important să fie un loc nou, iar eu să-l văd cu ochii mei şi să-mi fac propria părere. Aşa că tot ce scriu acum despre Herculane desigur e doar părerea mea dar încerc să fiu şi obiectivă.
M-am pornit la ora opt seară din Chişinău cu autocarul spre Bucureşti.
În Bucureşti urma să mă întâlnesc cu alţi 40 de călători: reprezentanţi ai agenţiilor de turism, ghizi de turism, bloggeri, reprezentanţi media. Scopul era să participăm la Conferinţa: „Întoarcerea la apă! Echilibru şi sănătate!”.
Vedeţi video de mai jos, despre ceea ce s-a discutat la conferinţă. Eu zic, să vă găsiţi timp, că veţi afla multă informaţie utilă.
Deci, ce poţi să faci la Băile Herculane?
Băile Herculanele este o staţiune preferată (probabil mai mult de seniori) pentru turismul balneo şi medical. Deşi la conferinţă am aflat că sunt în continuă creştere numărul turiştilor veniţi cu copii.
Sunt zeci de izvoare naturale termale şi hipertermale (apa ajunge până la 60°) cu componenta chimică diferită. Izvoare sulfuroase, clorurate, calcice, sodice, oligominerale. Posibilități de tratament pentru afecţiuni ale aparatului locomotor şi ale sistemului nervos periferic, afecţiuni ale aparatului respirator, afecţiuni metabolice şi de nutriţie, afecţiuni ale aparatului digestiv, afecţiuni ale aparatului vizual, afecţiuni dermatologice.
Orice categorie de vârstă poate să se resfeţe, fiindcă este un loc unde poate fi găsit de toate pentru toţi în materie de SPA şi wellness.
Unde te cazezi?
Am vizitat 2 hoteluri de 3*, renovate recent şi vi le recomand Hotel Diana şi Hotel Afrodita.
La ambele hoteluri veţi primi consultaţii medicale pentru a vi se acorda cel mai potrivit pachet pentru tratament sau wellness.
De altfel, în staţiune marea majoritatea pensiunilor şi hotelurilor sunt de 2* şi 3*. Personal n-am observat hoteluri clasificate cu 4*.
Ce poţi să vizitezi în Băile Herculane?
Chiar în prima zi, de cum am venit în Herculane, Florin Arjocu de la www.drumliber.ro ne-a făcut un tur ghidat prin staţiune, de la el am aflat tot ce scriu acum.
Deci Herculanele, cumva, sunt împărţite în 3 părţi. O parte este orăşelul propriu-zic din judeţul Caraş Severin, cu o populaţie de doar 6 000 de locuitori. Locat la o distanţă de 18 km. de Dunăre şi Orşova.
Urmează apoi hotelurile… hoteluri de altfel foarte mari, care deocamdată nu toate sunt funcţionale sau renovate. Multe din ele au conexiuni cu diverse izvoare termale sau foraje cu ape termale. Hotel Diana şi Hotel Afrodita după cum spuneam sunt renovate destul de recent.
La 2km. de noi, pe Valea Cernei drumul ne-a dus şi în partea veche a oraşului, partea imperială. Mai toate clădirile sunt din sec.XIX, din perioada când localitatea aparţinea de Imperiul Austriac.
Istoria începe de fapt, mult mai devreme, bazele staţiunii au fost puse încă în 102 e.n de către romani. Legenda spune că soldaţii romani făceau popas în acele zone când veneau din razboaie de prin orient. Cică caii erau răniţi şi plini de bube, iar după băile făcute în apropierea izvoarelor termale, foarte rapid se refăceau. La fel şi soldaţii râioşi, mai repede le treceau rănile dacă se scăldau în ape sulfuroase.
De aici a apărut ideia amenajării unei staţiuni, la care a venit pe vremuri chiar împăratul Marcus Aurelius împreună cu maică-sa. Romanii numeau apele de aici “Ad Aquas Herculi Sacras”, adică apele sacre ale lui Hercules.
Şi în zilele noastre la Hotel Roman se mai pot vedea o parte din fostele băi romane, de altfel încă funcţionale.
În anul 1852 Franz Joseph al Austriei, împăratul Austriei considera Baile Herculane ca fiind „cea mai frumoasă staţiune de pe continent”.
Ei, anume la acea perioadă se referă şi toate clădirile care sunt în partea imperială a oraşului.
Se trece mai întâi pe lângă grajdurile imperiale, acolo erau caii folosiţi la transportul public, apoi ne îndreptăm spre parcul central cu o clădire absolut uimitoare al fostului Cazinou.
Peste râul Cerna, trecem podul de fier şi suntem în faţa unei clădiri foarte impunătoare care pe vremuri au fost Băile Imperiale. Şi cum, noi toţi curioşi din fire, chiar dacă clădirea este într-o stare avariată, am intrat totuşi în interior, să vedem pe unde s-au îmbăit Franz şi Sisi.
Elisabeta, împărăteasa Austriei, cunoscută drept Sisi, a stat cam 6 săptămâni pe aici, îi plăcea foarte mult să facă drumeţii, să comunice cu oamenii locului. Sisi se împrietenise cu Regina Elisabeta a României. Cuplul regal a fost la băi de mai multe ori. Hotelurile care i-au găzduit adinioară, din păcate, toate sunt în reconstrucţie. Și Casa Elisabeta necesită o restaurare bună.
Înaintăm prin centrul vechi şi ne apropiem de Cantina cea Mare şi de locurile de odihnă şi tratament al soldaţilor. În mijlocul aleei, în piaţa Hercules, este statuia lui Hercules, amplasată în 1847, fabricată din bronz, în semn de mulţumire, adusă oraşului de către soldaţi, care se vindecau de diverse boli. Aleea se termină în faţa unei bisericuţe catolice, ca mai departe drumul, recent renovat, să continuie pe Valea Cernei până la hotelul Roman, locul unde s-au găsit băile romane dar şi inscripţia în latină, de care vorbeam mai devreme: „Ad aqua Herculi sacras ad Mediam”.
Partea imperială este împânzită de clădiri din sec.XIX, care acum din păcate arată jerpelit şi sunt nefuncţionale, sunt clădiri care mustesc de istorie, or eu ador aşa ceva. Am avut senzaţia că sunt undeva prin sec.XIX. Toată staţiunea este amplasată într-o zonă extrem de frumoasă geografic: Valea Cernei, defileul, munţii din Parcul Naţional Domogled, pinii negri de Banat (practic unici în Romania), deci toate astea te fac să îndrăgeşti zona, chiar dacă la partea de infrastructură înca mai sunt multe neajunsuri.
Mă credeţi, sau nu, eu am venit atât de mulţumită de această excursie, încât am trecut cu vederea lucrurile încă nefăcute.
Unde, mai pui, că pe lângă turul de la Herculane, am făcut o croazieră şi pe Dunăre, de ea vă povestesc în postarea următoare 🙂 .
Infotrip Herculane 24-26 aprilie 2015
Organizat de InfoTravelRomania si Asociatia Pro Turism Herculane. Autocar de la Hello Holidays, sustinut de Hotel Diana si Hotel Afrodita 4* din Herculane.