Weekendul trecut l-am petrecut în Bukovel, a fost prea puțin timp să cunosc în totalitate stațiunea, plus că nici sezonul încă nu era deschis oficial, în schimb am avut suficient timp să cunosc Villa DOR Bukovel, locușorul cela minunat unde am fost cazați. Așa că încerc prin text și fotografii să vă teleportez acolo pe munte.
Eco Villa DOR Bukovel este amplasată în sătucul Polyanitsa, la doar 2,5 km. de stațiunea Bukovel. Se află pe munte la aproape 1000 m. înălțime. Vă dați seama ce priveliști aveam în față?
Deci de cum am ajuns în ograda vilei aveam o panoramă nemaipomenită, Muntele Hoverla, pârtiile de schi de la Bukovel, iar în spatele vilei se vedea piscul înzăpezit al Muntelui Homiak.
Numai și pentru aceste priveliști weekendul trecut a fost unul minunat.
Eco Villa DOR Bukovel reprezintă de fapt 2 vile identice, fiecare are un salon mare cu șemineu, iar la etaj sunt 4 dormitoare, fiecare dormitor dotat cu baie proprie. Dar cât face să auzi sunetul lemnelor trosnind în șemineu…
Dormitoarele sunt decorate cu o anumită tematică, camera moldovenească, camera georgiană. Cert este că ambele vile sunt amenajate cu bun gust. Senzația că ești acasă și nu la hotel o aveam în continuu, de fapt asta, cel mai mult ne-a impresionat pe toți, atmosfera de casă, dor de bunici, de sat moldovenesc.
Iar după geam era muntele. Reușită combinație.
Pe lângă cele două vile, în curte mai este și o căsuță în stil moldovenesc. “Casa Bunicii”, așa a numit-o gazda, în interiorul căreia este un cuptor pe lemne.
Mai rar găsești acum la pensiuni așa boierie. Pe bune boierie, că sărmuluțele și rața la cuptor au o savoare aparte. Eu n-am mai mâncat mâncare din cuptor de câțiva ani buni și mare plăcere a fost ochiului să văd sarmalele rostogolindu-se în farfurie din oale de lut. De altfel și o parte din gospodinele de acolo sunt din Moldova. Bucătăria eco propusă la pensiune este un amestec de mâncare tradițională moldovenească dar și urcainească. Slănină cu usturoi, supă cu ciuperci specifică locului se împacă bine cu rața la cuptor, sarmale și cărnița de porc.
Beciul e plin cu vin, fructe, dulcețuri, aici gazda propune degustări de vinuri din poloboc. Acum iarna noi mai mult am stat pe la călduț, lângă cămin, deși puteam să mergem și cu săniuțele, dar pe timp de vară oaspeții pot petrece mai mult pe afară, la terasă sau la mesele decorate frumos.
Spuneam că nu am stat foarte mult dar am încercat să gustăm din toate, din dulceață de mure cu ceai de ierburi din Carpați, eu fiind răcită n-am refuzat nici ceaiul, nici mierea și nici sauna :). Sauna pe lemne plină toată cu ierburi.
Eu nu sunt schior și mai puțin voi povesti de aceste facilități, mie îmi plac priveliștile de la munte și aceste seri când se îmbină ziua cu noapte, când arde focul în cămin, când ai un ceai călduț lângă tine și în fața imensitatea munților.
Cum ajungi?
Am fost cu transportul în comun, ruta Chișinău-Lvov. Am coborât la Ivano-Frankivsk. Localitatea Polyanitsa respectiv Bukovelul se află cam la 100 km. depărtare. Trece prin Yaremchea, pe lângă Cascada Prutului, priveliștile sunt superbe. Dacă veniți cu mașina proprie atunci e și mai bine. Altfel din Ivano-Frankivsk puteți lua un taxi.
Prețuri ( anul 2015).
Eco Villa DOR Bukovel are oferte diferite pentru perioada sărbătorilor. Întreaga vilă cu 4 dormitoare și toate facilitățile costă 500 euro/ziua, cu mic dejun inclus. După sărbători este 300 euro/ziua, cu mic dejun inclus. Dacă doriți doar câte un dormitor să rezervați, atunci e de la 20 euro de persoană cu mic dejun inclus.
Recomandări.
Dacă sunteți cu mașina proprie desigur puteți să faceți diferite plimbări până la Yeremchea. Dacă veniți strict pentru schiat aflați că la Bukovel totul e gândit până în cele mai mici detalii anume pentru schiori. Parcare, o groază de trasee cu diferite grade de dificultate și desigur cafenele, magazine pentru închirieri diverse.
Și spre final vă spun, că anume aici în Bukovel și Yeremchea am văzut cele mai frumoase magazine de artizanat. Să pregătiți bani pentru ii, covoare țesute manual, ceramică, miere din Carpați și Horilcă.