În acest an pentru prima oară am mers în vacanţă nepregătiţi. Absolut deloc. Duminică la prânz ne-am pornit spre Bucureşti, aveam ceva treabă pe acolo. Luni după masă eram deja liberi, doar că nehotărâţi, unde totuşi mergem? Ba vroiam Thassos, ba Halkidiki, ca într-un final să alegem staţiunea Duni din Bulgaria.
Ajungând acolo, după o zi jumate de bălăceală, care pentru noi maturii a fost prea mult, am zis că e timpul să vedem ce obiective turistice avem prin apropiere.
Cel ma apropiat oraş e Sozopol, numele căruia nu-mi spunea nimic şi după cum scriam mai devreme, venisem cu lecţiile nefăcute în Bulgaria. Intuitiv am pornit la drum, indicatoarele ne direcţiona spre Old Town iar noi am fost cuminţi şi le-am dat crezare.
Deci să vedem Sozopolul. Surprizăăăă.
Am găsit un oraş vechi de câteva sute de ani, cu clădiri păstrate intacte de peste 200 de ani, cu străduţe înguste şi cu biserici deosebite. Dar să le luăm pe rând.
Oraşul Sozopol este unul dintre cele mai vechi oraşe de pe litoralul Mării Negre. O istorie de 5000 de ani are în spate.
În zilele noastre partea veche a oraşului este declarată muzeu în aer liber încă din 1974. Sunt 180 de edificii care datează din sec.XIX şi toate au un element comun, sunt căptuşite cu piatră şi lemn. Cele mai cunoscute case sunt Marieta Stefanova, Casa Kreanoolu, Casa Todor Zagorov, Casa Kurtidi.
Dar de cum intri pe partea pietonală dai de Biserica Sfinţii Chiril şi Metodie, iar alături de biserică sunt părţi din zidul sudic de apărare.
În continuare, fără grabă, am mers pe câteva străduţe pavate, admirând galeriile de artă şi pictorii stradali. Aşa am ajuns la Църква Света Богородица, biserică construită în timpul Imperiului Otoman, jumătate săpată în pâmânt, tocmai ca sa nu dea de ea păgânii. Interiorul bisericii este lucrat în lemn, ornamente de o mare măiestrie. Biserica datează din sec.XV, inclusă în lista de aşteptare pentru Patrimoniul UNESCO.
Apoi pe cărări înguste am coborât pe străduţa cu cafenele şi cu vedere la mare. Superb loc să iei masa, ceea ce am făcut şi noi.
În faţă aveam mare şi spre bucuria tuturor am prins în vizor câţiva delfini. Doar pentru aceste privelişti deja se merită sa faceţi un drum până aici.
După ce am servit o salată bulgărească caldă, o shopska făcută în oală la cuptor, apoi nişte cărniţă de miel şi vinete cu usturoi, drumul nostru a continuat spre portul din Sozopol. Iar aici în imediata apropiere este un muzeu orăşenesc cu artefacte de pe insula din apropiere Свети Иван (Sfântul Ivan). Pe insula asta n-am ajuns, în schimb la muzeu am aflat că s-au găsit oseminte ale lui Ioan Botezătorul, găsite pe locul rămăşiţelor unei biserici foarte vechi, care datează din sec VII. Vedeţi mai multe detalii aici.
Ne-a plăcut foarte mult în oraş. În sejurul nostru de 5 zile în Bulgaria, am fost de 2 ori în Sozopol anume pentru acele mici bijuterii arhitecturale şi pentru atmosfera de acolo.