Lumea asta e minunată. Mă gândesc doar, că trebuie fiecare weekend să-l exploatez la maxim, astfel încât să reușim cât mai multe să vizităm. De data aceasta, vă scriu despre ultima noastră ieșire în Maramureș și Bucovina. Sigur, în două zile nu reușești prea multe, e obositor, dar oboseala se uită și rămân atâtea amintiri.
Vineri spre seară am pornit la drum, direcția Chișinău-Costești Stânca-Botoșani-Suceava-Gura Humorului-Câmpulung Moldovenesc-Borșa-Moisei-Vișeul de Sus. Destinația finală, Vișeul de Sus. A doua zi de dimineață am luat Mocănița prin Munții Maramureșului.
Mocănița este un tren turistic cu locomotivă alimentată pe lemne, care trece de-a lungul râului Vaser, numită și Mocănița din Valea Vaserului. Traseul durează 21 km. Două ore într-o direcție, două ore popasurile și două ore la întoarcere.
Pe vremuri drumul era folosit în exploatarea forestieră, acum este un traseu turistic. Trenul trece prin locuri nelocuite, priveliști încântătoare, munții din Parcul Natural Munții Maramureșului. Ultima stație este stația Paltinu, unde se face un popas de aproape două ore, pentru masă, dansuri maramureșene sau drumeții scurte.
Valea Vaserului, care măsoară 50 km din Vişeu de Sus până la staţia terminală Comanu, nu se poate compara cu nicio altă vale din Carpaţi. Ea cuprinde o zonă împădurită enormă, care până la taberele muncitorilor nu este locuită şi singura cale de acces o reprezintă calea ferată forestieră. Valea Vaserului se află sub protecţie europeană, utilizarea ei forestieră este însă permisă.
La întoarcere am pornit în direcția Borșei. Citisem că se află în apropiere Cascada Cailor. Astfel am luat telescaunul din Borșa, 2 km de priveliști incredibile spre Munții Rodnei și Vârful Pietrosu.
Telescaunul urcă până la cota 1 364, vârful Runcul Știol, de acolo urmează cam jumătate de oră de drumeție până la Cascada Cailor. Dificultate medie, în schimb la destinație veți găsi o cascadă cu căderea apei de peste 90 de metri. Volumul apei depinde de anotimp și timpul de afară, după o ploaie bună, volumul apei este mai impresionant. Legenda spune că urșii au gonit o herghelie de cai spre munți, iar vreo 15 din ei s-au aruncat în gol. Tragedia a fost cu mare răsunet printre oamenii locului și în numele cailor au denumit cam tot pe acolo, Podul Cailor, Muntele Cailor, Cascada Cailor. Recomand cu încredere absolut tot și stațiunea Borșa cu Munții Rodnei, și Vârful Pietrosu, și toate atracțiile din apropiere.
Următoarea destinație, la ceas de seară am ales Gura Humorului, anume că ne place Voronețul, probabil acum ajunsei a cincea oară. Liniștea care te copleșește n-are cum să nu-ți placă.
A doua zi am luat direcția spre casă, inițial cu gândul să revizităm Suceava, ca mai apoi să ne abatem vreo 20 km. de drum și să ajungem la Salina Cacica. Incredibil de imprersionant. Satul Cacica a fost fondat de polonezi, aduși din Polonia, din Wieliczka, specialiști și muncitori în extracția mineritului. Am coborât 260 de trepte, am ajuns la o capelă sub pământ și credeam că asta este tot ce se poate de văzut, dar surpriză, tunelurile și galeriile continuau în câteva direcții. Sala Sportului, Sala Balului, Muzeului, așa am ajuns la 70 metri adâncime sub pământ. În România sunt asemenea locații mai impresionante, dar eu încă n-am ajus și m-a impresionant foarte mult și acest obiectiv turistic. De altfel, foarte multă lumea erau la tratamente. N-aș vrea să uit și de biserica catolică din Cacica, care are grijă de comunitatea de polonezi din zilele noastre. O comunitate care păstrează limba, bucătăria și tradițiile.
N-am vrut să vă plictisesc cu date istorice, fiindcă este genul de excursie și trasee special pentru a te umple de frumos, de natură și sănătate. Copiii meu au rămas încântați, în special de drumeție și de Cacica şi de lecţiile noastre de geografie.
Încă o dată m-am convins cât de frumoase sunt călătoriile în familie, chiar și în destinații relativ apropiate și cu bugete reduse. Sunt încă atâtea pe listă, să revedem Vulcanii Noroioși, să ajunge la Duruitoarea, să vizităm Covasna, Sovata și Slănic-Moldova. Totuși România este extrem de frumoasă.
Date logistice
Cazare Vișeul de Sus: Hotel Miraj, 260 ron pentru 2 adulți+2 copii, mic dejun inclus
Cazare Voroneț: Pensiunea Obcina Voronețului, 130 ron, pentru 2 adulți+2 copii, fără masă
Tarife telescaun Borșa aici https://telescaunborsa.ro/tarife-telescaun-cascada-cailor-borsa-maramures/
Tarife Mocănița aici http://www.cffviseu.com/trenuri-cu-abur-noul-2018-click-aici/
Punct vamal Costești Stânca
Taxa pod 20 MDL
Am mai scris despre alte excursii în Maramureș și Bucovina în articolele
http://travelblog.md/3-zile-in-bucovina-iii/