Este ultima postare despre Sibiu și parcă încă sunt multe de povestit. Cum spuneam mai devreme, în Sibiu nu vii pentru un obiectiv turistic anume, vii pentru atmosfera aia medievală, pentru lumea liniștită, pentru o cafea în Piața Mare cu vedere spre Primărie sau spre Turnul Sfatului.
Ajungi în centrul vechi pentru plimbările agale pe străduțe vechi de unde te urmăresc “ochii Sibiului”.
Iar după atâta hoinăreală mai faci câte un popas mâncând ceva delicios într-un restaurant din Piața Mică.
Am urcat scările Turnului Bisercii Evanghelice și am văzut Sibiul de la înălțime. Iar acolo sus, se reliefează frumos Catedrala Mitropolitană din Sibiu. Pană a ajunge la Catedrală am trecut pe lângă Casa cu Cariatide. Casa cu acele statui care reprezintă două femei stând în picioare, menite să îndeplinească funcţia de coloane de susţinere.
Am ajuns în fața Mitropoliei și am rămas atât de impresionată de mărimea edificiului. A fost construită între anii 1902-1906 pe locul unei biserici grecești din 1797-1799 care a servit până atunci drept catedrală episcopală. Iar interiorul m-a frapat și mai mult. Cică pe vremea când a fost pictată în 1907 expeții considerau interiorul pictat prea strigător, acum în zilele noastre mulți specialiști afirmă că este o operă monumentală a pictorului Octavian Smigelschi.
De la Catedrală am făcut drum întors, din nou, spre Piața Mare trecând pe lângă Turnul Sfatului și Fântâna cu Grilaj, mai departe pe lângă Liceul Gheorghe Lazăr (1692) m-am îndreptat spre Strada Cetății. E stradă pietonală, pe de o parte sunt case vechi iar pe de altă parte sunt zidurile cetății cu Turnul Dulgherilor, Turnul Olarilor și Turnul Gros.
Turnul Gros-este un turn construit în secolul al XVI-lea în orașul Sibiu și care făcea parte din fortificațiile înglobate ulterior centurilor de apărare a orașului. Începând din 2004 aici se află Sala Thalia a Filarmonicii de Stat din Sibiu.
În calculatorul meu sunt stocate aproape o sută de fotografii, cu cafenele elegante, case vechi, librării. Pozele nu sunt de cea mai bună calitate dar cred că e suficient să vă convingeți că acest oraș este absolut fermecător.
Detalii călătorie:
Transport microbus Chișinău-Sibiu-Chișinău- 600 MDL.
Cafea + Tartă de mere- 15 RON
Legume grătar – 20 RON
Taxă turn-5 RON
Taxi de la pietonală până la Gara Turnișor-8 RON.