Satele Moldovei. 15 motive pentru 15 destinații rurale vizitate în 2020

În această primăvară/vară fiind privați de libertatea circulației internaționale, parcă cu alți ochi descoperim Moldova. Uneori, mă și amuză această râvnă a noastră…să-i fi zis cuiva cu 5-6 ani în urmă despre călătoriile prin Oxentea, Morovaia, Piatra, etc., cred că răspunsul ar fi fost, dar ce este de văzut acolo?. În familia noastră se (re)descoperă Moldova de vreo 7 ani (cred), călătoream inițial cu unul dintre copii, apoi a crescut altul și repetăm traseele, ba mai mult, le revedem cu alți ochi, fie mai critic, fie mai aprobativ.

Ce scriu acum, sunt despre traseele făcute în această primavară/vară, informația este cât se poate de recentă. Vă dau câteva idei, poate le veți găsi utile. 

Satul: Vadul-Rașcov

Este probabil descoperirea mea cea mai recentă în materie de călătorii prin Moldova. Traseul Chișinău-Șoldănești-Șestaci-Vadul Rașcov. Ultimii vreo 25 de km sunt neasfaltați. În schimb, când ajungeți în sat, vă asigurăm că ajungeți în inima Orientului. De mahalalele de pe mal de Nistru vorbesc. Drumuri extrem de înguste ( eu m-am încumetat să merg pe acolo cu mașina), garduri clădite din piatră, bolovan peste bolovan, mai pe scurt, parcă eram în vreun film arab. Pe mal de Nistru este Casa-Muzeu Dumitru Matchovschi. De obicei, se organizează evenimente culturale pe 20 octombrie (data nașterii poetului) și evenimente comemorative pe 26 iunie (data morții). Pentru o vizită mai productivă, lăsați mașina parcată în fața monumentului, amplasat pe dumul central și mergeți mai departe doar pe jos. În Vadul-Rașcov veți găsi o parte din clopotnița veche din sec XVII și cimitirul evreesc. Sursa de informare-localnicii. În rest, panouri informative nu sunt.

Vadul-Rașcov
Vadul-Rașcov
Vadul-Rașcov

Satul: Țareuca 

Cică Țareuca este satul măturarilor, fac sătenii mături acolo. Pe mine însă m-a impresionat pajiștea de lângă sat, un hârtop fooooarte mare, locul unde este podul vechi de piatră. Din păcate, nu găsesc, informații despre acest pod. Traseul Chișinău-Rezina-Țareuca. 

Satul: Calfa

Satul Calfa l-am descoperit absolut întâmplător. Voiam să ajung la lacul Sălaș (al treilea lac natural ca mărime din R.Moldova). Traseul Chișinău-Tiraspol. Satul se află un pic mai departe de intersecția (Bulboaca – Delacău), se merge mai departe spre Gura Bâcului. Pe traseu este și satul Calfa. Nemaipomenit relief de pe valea Bâcului, de altfel, în apropiere se și revarsă în Nistru. Așa o curiozitate, anume în acest loc au fost colectate cele mai vechi fosile din Europa de Est. Cică fosile de mastodont colectate de aici la începutul sec XX au fost repartizate prin mai multe muzee. Și acest sat a fost o mare descoperire a acestei primăveri. Prin satul Calfa puteți continua traseul spre Anenii-Noi, trecând inițial prin Hulboaca și Castel Mimi. Practic se primește un traseu asemănător unei bucle.

Calfa
Calfa

Satele: Holercani, Molovata, Oxentea

Le scriu pe toate împreună fiindcă sunt pe același traseu Chișinău-Criuleni-Ustia-Holercani-Molovata-Oxentea. Fantastice priveliști sunt la Molovata. Te urci pe stâncă sus și ai tot Nistrul în față. Din toate cele trei sate, Molovata este cel mai generos în priveliști. Superb. În Oxentea mi-a plăcut malul Nistrului din centrul satului, de lângă Monumentul Eroilor, e foarte potrivit pentru copii. Nu există riscuri de accidentare. Iar, de Holercani, au auzit cred mai toți, datorită Festivalului IA MANIA.

Satele: Ustia și Zolonceni

Ambele sate sunt în apropiere de Criuleni. Traseul Chișinău-Criuleni-Zolonceni-Ustia. În Ustia mergeți pentru Hidroelectrocentrala de la Dubăsari, tot acolo este o fâșie superbă de pădure pe mal de Nistru. În Ustia este  amplasată și vâlceaua „La Humărie”, arie protejată din categoria monumentelor naturii de tip geologic sau paleontologic (personal n-am vizitat-o).  Iar în Zolonceni veți putea vedea locul unde Răutul se revarsă în râul Nistru.

Satele: Morovaia și Mășcăuți

Acest traseu este minunat pentru drumeție, Butuceni-Morovaia-Mășcăuți-Brănești-Butuceni. Morovaia este următorul sat de după Butuceni (pe care toată lumea îl știe deja). Sunt absolut impunători versanții de aici. Probabil au vreo 150 de metri înălțime. Valea Răutului, stâncile, casele tradiționale- un traseu perfect de weekend.

Satul: Șerpeni

Traseul Chișinău-direcția Tiraspol-la intersecție spre Delacău-trece prin Speia-apoi Șerpeni. Satul este cunoscut pentru Memorialul de la Șerpeni, dar, cum nu vreau să intru în detalii legate de istorie, mă rezum, să zic că și aici este o minunăție de priveliște spre Nistru. Ba chiar și drumul până acolo are priveliști frumoase. De altfel, următoarea mea destinație va fi tot sub forma unei bucle, voi merge din Stăuceni spre Tiraspol, la intersecție aleg spre Delacău, iar din Delacău pe drum de țară prin Dubăsarii Vechi, Corjova, Bălăbănești, Cimișeni, Budești și Stăuceni.

Satul: Furceni

Satul Furceni, face parte din Rezervația Peisagistică Trebujeni. Ajungeți la Furceni, lăsați mașina undeva lângă pod, apoi mergeți pe jos de-a lungul Răutului. Extraordinar traseu și aici versanții încep timid de la vreo 20 de metri până pe la 150 de metri. Acest traseu e o adevărată delectare pentru ochi și … picioare. Din satul Furceni luați direcția mai departe spre satele Pohărniceni și Piatra. Drmurile nu sunt chiar bune, pietriș, mult praf, dar sunt trasee informative. În apropiere este deja orașul Orhei. Bunăoară eu am făcut traseul Furceni-Păhărniceni-Piatra-Susleni-Vâșcăuți-Holercani-Ustia-Criuleni-Chișinău. Am prins o porțiune mare de drum neasfaltat. În satul Susleni s-au născut Iurie Sadovnic și regretatul Vladimir Curbet.

Furceni
Furceni

Dacă aveți copii mici, dornici să alerge prin pajiști, să urmărească oile, caprele și vacile- alegeți pajiștele din satele Hrușova, Boșcana de pe traseul Chișinău-Criuleni. Sau pajiștele din satele Drăgușeni, Rădeni de pe traseul M14 Chișinău-Romanești.

Va urma…