Polonia, Slovacia – ROAD TRIP împreună cu copiii

Polonia era pe lista „de vizitat de ceva ani. Şi de fiecare dată intervenea câte un fleac şi iar renunţam. Şi tot aşa. Acum s-au aliniat astrele şi, în sfârşit, am pornit la drum împreună cu copiii.

Detalii organizatorice

Drumul la plecare am ales să-l facem prin Ucraina. Este mult mai scurt. Vama MD/UA am trecut-o rapid pe la Larga, Chelmenţi. Până în oraşul Ternopil am prins şi porţiuni de drum foarte bune, dar şi foarte proaste. În schimb, de la Ternopil până în Lvov drumul este proaspăt refăcut, aşa că totul a mers ca pe roate. Partea proastă la acest traseu este punctul vamal Ucraina/Polonia. La 2 noaptea deja erau rânduri mari, controlul vamal se mişcă extrem de încet. Ne-au mâncat toţi nervii cele vreo 3 ore petrecute acolo. Nici nu-mi închipui ce haos este ziua, când e şi mai mare aglomeraţia.

La întoarcere, am ales direcţia Slovacia-Ungaria-România, un drum mult mai lung, poate mai lung cu vreo 5 ore, dar în schimb ne-am delectat cu privelişti şi cu micile popasuri prin Slovacia şi Ungaria. În rest, drumul prin România este bun, dar foarte lent, se trece mult prin localităţi şi te conformezi la o viteză mică.

Excursii, ce am vizitat

Prima destinaţie pe care am vizitat-o în Polonia- Lagărele de Concentrare de la Auschwitz şi Auschwitz-Birkenau din localitatea Oświęcim. Groaznic loc, poate nu tocmai potrivit pentru copii, dar unele lecţii de istorie trebuie învăţate, indiferent de duritatea lor.

Traseul turistic este bine pus la punct, la anumite ore se fac excursii în diferite limbi străine, am avut noroc să prindem chiar de dimineaţă o excursie în limba engleză. Puteţi opta şi pentru limba rusă, dar în ziua când am fost noi, nu am văzut-o pe panouri afişată. Oricum în engleză am fi luat, era mai potrivită pentru băiatul mai mare. Cum spuneam, excursia e emotivă, să vezi cu ochii tăi grămezi întregi de cosiţe, hainuţe de copii, ochelari, genţi, lucrurile celor exterminaţi, n-are cum să nu te ia groază. Prima parte a excursiei Auschwitz durează cam 2 ore. A doua parte durează o oră, doar că se organizează în altă parte a lagărului, în Auschwitz-Birkenau, foste bărăci şi camere de gazare. Nu insist asupra detaliilor, găsiţi informaţii pe internet, oricum consider, că este o destinaţie pe care merită să o vizitaţi, în memoria sutelor de mii de oameni exterminaţi. De altfel, nici poze nu prea am făcut, prea încărcat negativ este acel loc.

Cracovia

Totul mi-a plăcut în acest oraş, străduţele, cafenelele, Piaţa Centrală Rynok Glowny, de altfel toată partea veche a oraşului, Stare Miasto. Superbă orice străduţă, orice clădire. Când te gândeşti că acest oraş are peste 1000 de ani de istorie… bubuie de istorie orice colţ al oraşului, orice piatră de biserică sau de muzeu.

Eu aşa am făcut, am mers la pas peste tot să inspir aerul acela medieval, să merg pe străzile pe unde mergea cândva Regina Jadwiga, în special pe la Universitatea Jagielloński, dezvoltată inclusiv datorită Jadwigăi.

Un alt obiectiv turistic obligatoriu de vizitat este Castelul Wawel. Peste 700 de ani de istorie, cu zeci de încoronări şi abdicări. Am ales să-l cunosc cu un tur audio ghidat. Am făcut un tur al Catedralei, am pus mâna pe marele clopot al lui Sigismund, dar şi pe cripta lui Adam Mickiewicz. Emoţii pe viaţă. Pentru noi, din arealul românesc, poate ne sunt străine aceste locuri, dar o dată ce le vizitezi, atunci obligatoriu se trezeşte interesul pentru această ţară şi pentru istoria ei. De ştiut că românii mereu au avut relaţii şi prietenoase, şi mai puţin prietenoase cu polonezii.

Ca să prindem pofta copiiilor am ajuns şi pe la Energylandia, cel mai mare parc de distracţii din Polonia.

Spre Slovacia

La întoarcere am ales să vizităm şi un pic din Slovacie, la fel, foarte curată şi cu o infrastructură bine pusă la punct, dar parcă nu era la nivelul polonezilor. Am făcut un mic popas în oraşul Košice. Un centru destul de cochet, cu o zonă pietonală dominată de măreaţa Catedrală Sfânta Elisabeta, Dóm svätej Alžbety. Este foarte impunătoare, o senzaţie de parcă te aflai în inima Parisului. Oraşul Košice este al doilea ca mărime, după Bratislava şi chiar merită vizitat.

Chiar dacă vizita prin Slovacia şi Ungaria a fost una fugară, oricum suficientă, ca să ne facem nişte impresii despre ţară. În Slovacia aş merge în drumeţii în Munţii Tatra, sau poate să revăd Bratislava.

În concluzie, drumul este obositor, dar acum scriind acest text, oboseala mi-a trecut deja, dar amintirile sunt cât pentru o viaţă. Iar faptul că am luat şi copiii cu noi, mă bucură şi mai mult.

De final

Moneda Polonia: Zloţi

1 Zlot-5 MDL

Cazare găseşti pentru toate bugetele, noi ne-am cazat la INX Design Hotel. Cam 20 de minute de Stare Miasto.

Preţurile acceptabile şi comparabile cu cele din R.Moldova.

O călătorie cu transportul public din Cracovia – 3,40 zloţi.