O escapadă în Bratislava

Am vizitat Bratislava, ca parte dintr-un circuit, nu am stat foarte mult în oraş, dar mi-a plăcut cu adevărat, deaceea, azi am ales să vorbesc anume de Bratislava şi Bratislavský Hrad. Este locul de unde încep munții Carpați, dinspre vest, numiți și Male Karpaty, adică Carpații mici, Bratislava fiind traversată și de Dunăre.

DSC01850

DSC01864

Dacă întâlniți undeva informații despre Pojon, să știți, că-i vorba despre acest oraș. Oraș unic în felul său, fiindcă este singura capitală care are frontiere cu alte două state. Ajunși în Bratislava treceți obligatoriu pe la Bratislavský Hrad.Are ceva istorie în spate, însă ceea ce veți vedea acum este rezultatul restaurărilor din 1953, destul de recent pentru un oraș chiar foarte vechi, iar din 2008 este din nou în restaurări. Nu este un castel în sensul clasic, dar este o zonă frumos amenajată şi nu trebuie ratată.

DSC01843

DSC01891

Noi am stat pe teritoriul sitului destul de mult, am văzut cele patru turnuri înalte fiecare construit în stilul său și cu istoria sa. Cel mai înalt este turnul Coroanei. Legenda spune că acolo se păstrau bijuteriile Coroanei. Tot aici puteți să vedeți poarta Sigismund, construită încă de prin sec.XV.

Pe teritoriul castelului este Muzeul Național Slovac, aici am văzut cea mai frumoasă sculptură din viața mea, a Elizabetei de Turingia (a murit la vârsta de 24 ani, canonizată încă din 1235). Multe biserici catolice au hramul Elisabetei de Turingia (Elisabetei de Ungaria). Una o găsiți și în Suceava.

DSC01871

DSC01872

De pe teritoriul parcului se vede o privelişte nemaipomenită spre oraş şi spre podul de pe Dunăre. Dacă aveţi mai mult timp la dispoziţie, treceţi şi pe Podul Nou, urcaţi în punctul de control, care e la peste 90 de metri înălţime (taxa intrare 7 euro). Podul este construit la sfârșitul anilor 60 în perioada comunistă, acum este un punct de reper şi un obiectiv turistic însemnat pentru oraş.

Apoi am trecut pe la Parlamentul Slovac

DSC01837

și desigur prin piața centrală a orașului vechi cu clădirea Primăriei, cu cafenele din piață. Ador să beau o cafea într-un oraș nou și să mă uit la oameni. Am stat puţin de tot în centrul vechi, motiv să mă mai întorc într-o zi în Bratislava ca să văd mulţimea de palate, mănăstiri şi biserici.

Oraşul nu este atât de cunoscut ca Praga, sau ca Viena, dar dacă întâmplător ajungeţi în Viena, să vă cumpăraţi un bilet de tren până în Bratislava, costă doar 12 euro, este relativ aproape, la doar 80 km. de Viena. Alte legături cu Bratislava din Chişinău nu sunt, îl puteţi vizita, doar ca parte dintr-un city break combinat.

DSC01860

DSC01867