Câteva motive să vizitaţi Ciprul pe timp de iarnă. Idei de călătorie

Anul trecut am stabilit în familie, că vom avea un obicei, să călătorim în extrasezon cu unul dintre copii. Să fim doar noi, să ne povestim impresii, să mâncăm împreună şi (de ce nu?), chiar să ne contrăm/certăm pe diverse teme. Într-un cuvânt, o relaţie normală şi firească între mamă şi fiu/fiică.

De ce anume extrasezon? Tocmai ca să putem profita de mai multe călătorii cu un buget rezonabil.

De cum am văzut că pot cumpăra bilete de avion în Larnaca, Cipru, cu doar 74 de euro, dus-întors, pentru 2 persoane, imediat am şi luat biletele. Destinaţia Cipru a fost aleasă spontan, aşa cum îmi place mie să fac lucrurile în materie de călătorii.

Zborul

Costul biletului, după cum spuneam, a fost 74 de euro, dus-întors, pentru 2 persoane. Este zbor de zi, foarte convenabil. Plecarea din Chişinău la 12:25 iar din Larnaca zborul înapoi este la 15:25. Compania Wizzair. Biletele le-am avut imprimate la plecare, iar pentru retur doar în format digital, pe telefon. Aeroportul din Larnaca este nou, mare, bine organizat, viteză bună la wi-fi, informaţiile sunt accesibile şi la îndemâna fiecăruia.

Cazarea

Ne-am cazat în centrul oraşului, foarte comod, Frangiorgio Hotel. Mic-dejun inclus. Wi-fi gratuit în camere. Transferul aeroport-oraşul Larnaca se face cu linia 425. Costul biletului este 1,5 euro pentru adulţi într-o direcţie şi 0,75 euro pentru copil.

 Oraşul Larnaca

Toată agitaţia oraşului este în zona Marina, aleea Phinikoudes. Localuri multe pentru toate gusturile. Recomand să ajungeţi la Ocean Basket, e foarte curat, meniu cu produse de mare.

În Larnaca, aleea Phinikoudes se întinde paralel cu marea şi plaja de nisip. E foarte plăcut ochiului pentru o plimbare, iar în capătul aleei vă aşteaptă Cetatea din Larnaca. Recomand să ajungeţi la cetate, o parte din cetate datează tocmai din anul 1380. Nu este o fortificaţie foarte mare, dar când urci, prin interior, sus pe zidurile cetăţii veţi avea parte de privelişti superbe.

Un alt obiectiv turistic, obligatoriu de vizitat, este Biserica Sfântului Lazăr. Cică Lazăr, după ce a fost înviat de către Isus Hristos, a plecat în lume, să propăvăduiască noua credinţă. A ajuns în Cipru, numit episcop de Kition. Biserica Sfântul Lazar a fost înălțată pe locul mormântului după anul 890 de către Împăratul Leon al VI-lea.

Ce am mai făcut în sejur

A doua zi de sejur, la staţia Marina, am luat autocarul spre Nicosia. În timpul săptămânii autocarul circulă spre Nicosia practic la fiecare 30 de minute, iar în weekend la fiecare oră. Pentru date mai exacte, vedeţi acest link http://www.cyprusbybus.com/routes.aspx?sid=10

Nicosia este capitala Ciprului dar şi a Ciprului de Nord. Este unica capitală împărţită în două. Tragedia a început în anul 1974 când insula a fost invadată de turci. Republica Turcă a Ciprului de Nord este recunoscută pe plan internațional doar de Turcia. Recunoașterea din partea Afganistanului și Pakistanului a fost retrasă ca urmare a presiunii internaționale. Pe insulă trăiau în pace atât turcii cât şi grecii, iar politicul a fost cel care i-a dezbinat. Acum grecii-ciprioţi sunt în partea de sud, Cipru propriu-zis, ţară membru UE şi turcii (marea majoritate) sunt în Ciprul de Nord. În zilele noastre tensiunile s-au mai potolit. Dacă dorţi să ajungeţi în cealaltă parte a Nicosiei, luaţi-vă cu voi paşapoartele şi treceţi pietonal vama de pe strada Ledra. Noi aşa am făcut. Eu fusesem în partea de Nord cu vreo 10 ani în urmă (impresii aici), acum mi-am dorit să pună şi feciorul meu piciorul pe acolo. Sincer, oraşul mi s-a părut părăsit, bine este vorba de partea veche. În partea nouă a oraşului Nicosia totul este impecabil şi la fiecare pas veţi vedea câte un sediu de bancă.

A treia zi de sejur am petrecut-o în Limassol. În Limassol, la fel, am luat autocarul de la staţia Marina din Larnaca. Drumurile sunt foarte bune, durează cam vreo oră jumate. Graficul de circulaţie a autocarelor poate fi găsit aici. Oraşul este o adevărată staţiune, parcă şi soarele şi aerul e altfel. E o climă foarte plăcută. De altfel, este cel mai sudic oraş din Europa. Se construieşte mult, multe zone rezidenţiale cu vedere la mare, multe resorturi impresionante. Ne-am plimbat pe litoral, am mâncat într-un local superb din vechiul port şi am hoinărit prin cartierele din apropiere. Limassol mi s-a părut un oraş pentru oamenii înstăriţi veniţi în vacanţe. Cum spuneam clima este foarte blândă, chiar dacă iarna, marea nu impresionează, este doar o întindere cenuşie, oricum se simte foarte plăcut aerul proaspăt salin.

Impresii generale

Toată ţara mi s-a părut o adevărată staţiune pentru bogaţi. Vile superbe la malul mării. Restaurante şi magazine fiţoase. Mâncarea şi hainele au preţuri acceptabile. În schimb, pe partea imobiliară, cică e totul scump, cel puţin aşa am văzut pe panourile publicitare ale multiduuuuunilor de agenţii imobiliare din Cipru. Spre surprinderea mea am găsit multă verdeaţă, probabil plouase bine în sezon. Sunt mulţi lucrători asiatici, poate chiar prea mulţi. Dar Cipru pare o ţară sigură şi liniştită, deşi eu plecasem de acasă cu uşoare gânduri stereotipice. Mi-ar plăcea să mai ajung, n-am vizitat Paphos, Aya Napa, satele din Munţii Troodos. Apropo, recomandabil să închiriaţi o maşină, pentru o mai bună gestiune a timpului, dacă nu vă este frică să conduceţi pe partea stângă. Că eu deja o voi face într-o altă iarnă ?.

Moneda: Euro; Limba: greaca

Limassol Marina
Larnaca
Larnaca
Larnaca
Nicosia, partea turcă din Ciprul de Nord.

Citeşte şi impresii din Ciprul de Nord.

Ciprul de Nord: Prin Famagusta, Kyrenia și Lefkosa