Ciprul de Nord: Prin Famagusta, Kyrenia și Lefkosa

Am ajuns în Cipru (aeroportul Ercan) într-o excursie organizată de o agenție locală de turism, una din multele excursii, care îți sunt propuse la hotelurile din  Antalya, Turcia.
Am aterizat în Ciprul de Nord! WoW! E chiar o excursie impresionantă, deși destul de scumpă!

colaje
Imagini din Ciprul de Nord

Am dat startul cu biserica Sfântului Barnabas, biserică construită în cinstea propăvăduitorului religiei creștine în Asia Mică. Lăcașul orthodox mai mult funcționează ca și muzeu (vă dați seamă, Ciprul de Nord e parte a Turciei),dar cică vin și mulți pelerini.
Următoarea destinație este orașul Famagusta (Gazimagusa), un muzeu în aer liber, cu arhitectură venețiană și stradele înguste, unde poți servi o cafea sau un ceai. Cea mai importantă atracție turistică este fosta Catedrală Sfântul Nicolai, acum moscheea Lala Mustafa Pasha.

Ciprul-de-Nord-travelblog-moldova (3)
Famagusta (Gazimagusa)
Ciprul-de-Nord-travelblog-moldova (6)
Famagusta (Gazimagusa)

Tot în Famagusta, traseul “te duce” spre o zonă tampon, în orașul fantomă Varosha, care din 1974, de cînd insula a fost invadată de turci, nu s-a mai făcut nicio mișcare. Clădiri înalte de 10-15 etaje, pe malul mării cu magazine și cazinouri-toate pustii. E pustiu acolo! Nu intră nimeni din 1974, doar forțele pacificatoare.
Am încercat să facem ceva poze, dar e strict interzis. În schimb plajele sunt considerate printre cele mai frumoase plaje naturale din lume. Apa lină, nisip fin ca pudra.

Ciprul-de-Nord-travelblog-moldova (9)
Plaja Varosha
Ciprul-de-Nord-travelblog-moldova (10)
Plaja Varosha

În oraș sunt foarte puțini turiști, doar englezi.
Este cel mai enigmatic loc văzut de mine până acum.
Apoi am luat-o spre un alt oraș Kirenya. Kyrenia are o istorie veche și tumultuoasă, un oraș antic bogat, populat de greci, apoi distrus de arabi, ocupat de venețieni….deja în sec. XX ocupat de englezi și din 1974 ocupație turcă. Tocmai de asta orașul păstrează din toate aceste cîte ceva, clădiri elegante venețiene, fortificații grecești, moschei.

Ciprul-de-Nord-travelblog-moldova (12)
Kyrenia
Ciprul-de-Nord-travelblog-moldova (15)
Kyrenia

Cel mai important punct turistic în Kyrenia este Cetatea, tot aici este amenajat și un muzeu. Mi-a plăcut corabia găsită în Marea Mediterană, care datează de prin anul 100 î.d.H. Iar din corabie s-au recuperat uleiuri și boabe de cafea, semințe. E chiar extraordinar, când vezi toate astea, doar să-ți închipui din ce timpuri vin…

Ciprul-de-Nord-travelblog-moldova (16)

Ciprul-de-Nord-travelblog-moldova (17)
Fiind în Kyrenia, trebuie să o savurezi încet, să te plimbli pe chei sau pe mare cu barca. Zic eu, nu în zădar, este împânzit orașul cu englezi, știu ei să trăiască frumos la bătrânețe.

Ciprul-de-Nord-travelblog-moldova (20)

Ciprul-de-Nord-travelblog-moldova (21)
Mai departe, ghidul ne-a dus prin Lefkosa, adică cunoscută nouă drept Nicosia (orașul este împărțit în două), Lefkosa–capitala Republicii Turcă a Ciprului de Nord și celalaltă parte e Nicosia, capitala Ciprului-țară membră a Uniunii Europene.