Top 5 destinaţii fascinante din Moldova, recomandate pentru „O seară perfectă”, la ProTV

Am făcut un top cu destinaţii turistice pentru acest sfârşit de săptămână pentru site-ul emisiunii O seară perfectă, la ProTV şi spre mirarea mea este unul dintre cele mai citite articole în aceste zile. Fiindcă, cât n-ar părea de surprinzător, ca să vizitezi tot ce este în Republica Moldova ai nevoie chiar de mai mult de o săptămâna.  Iar mulţi dintre noi vor să profite de ultimele zile de august şi se informează. 

Prima destinație am ale să fie Orheiul Vechi. Părerea mea că este cea mai turistică și cea mai reprezentativă locație pentru Republica Moldova în acest moment. Veți găsi bucătărie ecologică tradițională, un relief neobișnuit și locuri pitorești pentru drumeții rurale. Nu uitați să treceți pe la schit traverând satul Butuceni şi urmând direcţia spre biserica satului, care poartă hramul Naşterea Maicii Domnului (datează din 1904).

Cetatea Sorocii și Rezervația Rudi-Arionești. Cetatea Sorocii a fost renovată recent și așteaptă cu nerăbdare turiști. Iar ghidul, dn Nicolae Bulat, cu siguranță vă povesti atât de înflăcărat că veți îndrăgi pe loc istoria. Apoi faceți un efort și urcați 600 de trepte până la Lumânarea Recunoștinței. Ca să vă odihniți un pic, luați direcția Rudi-Arionești care numără peste 100 de monumente ale naturii. Văgăuna Lupilor, Văgăuna Vânturilor, Stânca Balaurului, Peştera Răposaţilor, Cascada, Izvorul Bulboana, vă recomand să rezervaţi o zi întreagă pentru a descoperi fiecare loc în parte. Popasul îl faceți la Mănăstirea Rudi, aflată la poalele stâncilor întru-un loc foarte frumos, dar mai ales liniştit. Mănăstirea datează din anul 1777 şi acum este o enigmă… cum la o margine de ţară a Moldovei s-a construit o biserică în stilul architectural de pe vremea lui Ştefan cel Mare, la 250 de ani distanţă.

Pentru cei mai curajoși din fire recomand să rezerve o zi la Saharna și Țipova. Mănăstirea Horodişte din Complexul Ţipova, este cea mai mare mănăstirea din Europa în rândul Mănăstirilor Rupestre, ca volum săpat în stâncă şi a doua din lume după Mănăstirea din Cappadocia, Turcia. Merită vizitată, nu-i așa? Iar când ajungeți la Saharna treceți pe sub stânci, pe marginea râulețului Saharna și ajungeți la Cascada „Groapa Țiganului” cu o înălțime de 5 metri. Este pitoresc pentru plaiul nostru mioritic.

Dacă tot am explorat nordul, vă invit mai spre sud, în Rezervația Prutul de Jos. Ajungeți la Gârlă, un loc unde Lacul Beleu se revarsă în Prut. Locurile sunt frumoase, mai ales când afli că multe păsări sau flori sunt înscrise în Cartea Roşie şi pot fi văzute doar în Rezervaţia Prutul de Jos sau în Delta Dunării din România. În total, aici cresc 193 specii de plante, incluse în Cartea Roșie a Moldovei: nufărul alb, salvinia, cornaciul.

Pe teritoriul rezervației se întâlnesc și specii rare de mamifere: vidra, hermelina, nurca europeană. Peste 30 de specii de pești: crapul, carasul, plătica, văduvița, avatul, babușca, somonul, șalăul. Specii rare: plătica de Dunăre, bibanul-soare, cega. Rezervația „Prutul de Jos” din sudul R. Moldova a fost de curând inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO. Cine este mai jucăuș din fire, puteți bate doba cu Bunica în satul Văleni.

Continuarea aici.

Rubrică susţinută de magazinul online www.comenzi.md