În această perioadă, săptămâna dintre Paşte şi Paştele Blajinilor mi-am luat concediu. Am călătorit cu fiică-mea că tot să povestesc şi să povestesc pe blog. Dar încep cu cea mai impresionantă aventură ale acestor zile, Kayaking pe Nistru.
Ca orice altă decizia de a mea, a fost una spontană. De dimineaţă l-am contactat pe managerul de la Kayakingtours.md şi pe la orele 12:00 eram deja la Vadul lui Vodă. Aşa că vă zic, pas cu pas cum a fost, pentru doritorii de inedit şi vânătorii de amintiri în familie.
Pasul 1. Căutaţi Kayakingtours.md pe Google Maps sau Waze. Scăpaţi de o grijă, sunt uşor de găsit.
Pasul 2. Dacă aţi intrat pe site, sau pe pagina de Facebook, veţi vedea că au mai multe propuneri şi rute pentru kayaking. Rute de jumătate de zi (3,5 ore) şi rute de o zi întreagă (7-8 ore).
Există prestabilite două rute pentru varianta de jumate de zi. Fie alegeţi Slobozia-Dusca – Vadul lui Vodă. Fie alegeţi Vadul lui Vodă – Corjova, traseul pe care l-am făcut şi noi. Indiferent ce traseu căutaţi, din astea două, oricum iniţial veniţi la Vadul lui Vodă, iar organizatorii vă duc sau vă aduc cu maşina din punctul de start sau de finiş. Alte propuneri sunt pentru tururile de o zi: Criuleni – Vadul lui Vodă sau Vadul lui Vodă – Dubăsarii Vechi. Traseele de 3,5 ore sunt perfecte pentru familii cu copii mai mici, ei încă nu reuşesc să se plictisească şi e superbă aventura asta în familie. Cele mai lungi le puteţi lua în considerare pentru teambuildinguri sau o petrecere între cumătri ?. Compania organizatoare are o capacitate simultană pentru 80 de persoane, cu kayakuri de diferite mărimi, 1, 2, 3, 4 persoane.
Pasul 3. După ce v-aţi pus la punct cu traseul, primiţi kayakul, vesta de salvare şi cel mai important, veţi fi instruiţi în privinţa securităţii. Organizatorii povestesc pas cu pas despre riscuri şi cum trebuie de procedat în diverse situaţii de risc (fulgere, vânt puternic, ambarcaţiune pe râu care provoacă valuri mai mari, etc.).
Dar vă asigur, riscurile sunt absolut minime, kayakul nu se răstoarnă, asta dacă nu veţi face-o intenţionat. Eu am fost cu fiică-mea de 7 ani şi nu am simţit nicio secundă frică pentru ea. Chiar foarte calm şi confortabil tot traseul.
Pasul 4. Descărcaţi aplicaţia maps.me, (sau poate deja o aveţi la telefon), ca să ştiţi unde trebuie să vă opriţi din vâslit, pentru punctul final, sau dacă după caz, pentru popasuri. Nu uitaţi de apă potabilă, de un chipiu, preferabil să aveţi şi nişte cizme de cauciuc, o pungă cu fermoar să păstraţi telefoanele uscate ?. Vă semnaţi că aţi înţeles tot şi că purtaţi de grijă copiilor, apoi documentele pentru kayak (le dau organizatorii) şi… pornirea.
Traseul este liniştitor. Adică te deconectezi, pe bune. Auzi încet valurile, vâslele, foşnetul salciilor, unde şi unde câte o broască sau câte o pasăre. ŞI ATÂT. Ce să zic, e un moment dorit de fiecare din noi, obosiţi de viaţa urbană.
Recomand să încercaţi, mai ales că nici nu-i scump, doar 300 lei (Luni-Joi) costă acest traseu de 3,5 ore şi 400 lei pentru Vineri-Duminică. Mi se pare o sumă infimă pentru emoţiile, trăirile şi momentele trăite.
Recomandări de final. Contactaţi-i direct, pe managerii de la www.kayakingtours.md, 079 146 688 şi stabiliţi orice detaliu, la sigur vă vor face cele mai bune recomandări.
Iar cum a fost mai exact în aventura noastră, vedeţi în video.