Berlin, ce am făcut 3 zile în Capitala Germaniei

După călătoria pe care am făcut-o în Veneţia împreună cu băiatul meu, am rămas atât de impresionată, că la întoarcere am luat imediat bilete într-o altă direcţie, de data aceasta urma să pornesc la drum cu Ancuţa. Destinaţia nu conta, important bugetul să fie acceptabil şi zborul aproape de weekend, altfel nu aveam cu cine să-l lăsăm pe băiatul mai mic. Şi aşa am ajuns, joi după-masă, la Aeroportul Berlin Schönefeld, unde are destinaţia Wizz Air din Chişinău.

Am cumpărat online, încă de acasă, Berlin WelcomeCard, 48 ore, zona A, B, C. De fapt, obligatoriu trebuie şi C, că altfel nu poţi ajunge din Schönefeld spre Centru Berlinului. În schimb, cu acest bilet poţi ajunge şi în Potsdam. Berlin Welcome Card este valabil doar 48 ore de la prima validare, valabil pe absolut toate tipurile de transport din oraş (tren urban şi suburban, metrou, autobus şi tramvai). Dar există şi alte opţiuni, vedeţi aici detalii.

Transfer

La aeroportul din Schönefeld am schimbat voucherul printat şi mi-au dat o cărţulie cu toate destinaţiile turistice din oraş, harta cu mersul trenurilor şi metroului şi biletul propriu-zis (cel valabil pentru toate tipurile de transport). Am luat S-bahn 45, am coborât la Neukölln, punct de legătură cu U-Bahn şi de acolo U-Bahn, U7, până la Bismarckstraße, un alt punct de legătura cu U2, direcţia Deutsch Oper, acolo unde aveam hotelul.

Cazarea

Am prins o ofertă foarte bună la Ibis Styles HotelBerlin an der Oper, hotel 3*, amplasat exact lângă staţia Deutsch Oper.

Recomandare

În oraşele mari, cu metrou, alegeţi hotelul lângă staţia de metrou, veţi putea călători până seara târziu în siguranţă. Plus la toate, accesul la transport economiseşte din timp, poţi vedea arii extinse din oraş, nu doar centrul. Noi am venit destul de târziu în ambele seri şi mi s-a părut oraşul destul de sigur.

Joi, prima zi

Am luat linia U2 şi ne-a dus direct în Potsdamer Platz. Un loc extrem de modern, cu clădiri de sticle şi oţel, impresionează mai ales Sony Center, este un loc unic în ale divertismentului. Apoi am luat-o la pas spre Pariser Platz şi Brandenburger Tor. Abia aşteptam să ajung anume în acest loc, cu exact 10 ani în urmă fusesem prima oară şi mă luau fiorii, că am avut ocazia să revin. Brandenburger Tor, simbolul Berlinului.

Un renumit arhitect, cel care a şi construit un edificiu lângă Poarta Brandenburg, Haus Liebermann, a declarat, privind cum mărşăluiesc trupele naziste în 1933: „Nu pot înghiţi atâta mâncare cât aş putea să vărs” . De altfel, nu foarte departe este şi Memorialul Holocaustului. IMPRESIONANT LOC. Ancuţa mea a rămas frapată de tot ce a văzut acolo. 20.000 de metri pătraţi în plin centrul capitalei germane, 2.700 de stele de beton. Pur şi simplu frapează şi şochează.

Ziua am încheiat-o făcând înconjurul Reichstagului, sediul oficial al Bundestagului, Parlamentul German, clădirea datează din 1884, întruchiparea puterii Reichului German.

Vineri, a doua zi

Am început ziua la înălţime, mai exact în Fernsehturm Berlin, la 203 metri. Am avut noroc de lume puţină şi am savurat o cafea cu privelişti la 360. O construcţie tipic rusească din fosta RDG.

După turn, ne-am plimbat prin zona Alexanderplatz, un alt loc emblematic al Berlinului, apoi am luat un Sightseeing Bus, pe de o parte, să mai odihnim picioarele, dar şi să vedem mai întâi, sumar, anumite obiective turistice, să ne dăm seama ce să alegem din ele, ca apoi să le vizităm individual.

Turul a durat 2,5 ore, fetiţa mea s-a cam plictisit. Eu, în schimb, m-am delectat cu priveliştile unui oraş modern, curat şi foarte bine gândit. Cu acest tur am văzut toate obiectivele turistice din oraş, cele mai importante, KulturForum, Schloss Charlottenburg (palatul Hohenzollernilor), Pergamonmuseum, Tiergarten (un imeeeens parc urban), strada Unter den Linden, Kaiser-Wilhelm Gedachtnis-Kirhe, Checkpoint Charlie, o bucată de zid rămas în picioare după prăbuşire, Castelul Bellevue şi multe altele.

După acest voiaj cu autocarul am mers la Grădina Zoo. Faptul că am văzut o mulţime de animale, pe care nu le vezi la Zoo Chişinău e de înţeles, pe mine m-a impresionat amenajarea Grădinii. Totul, absolut în detaliu, este gândit pentru confortul animalelor şi vizitatorilor. Curat, foarte spaţios, dar cel mai important fără garduri. Între animalele de la Zoo şi vizitatori erau sapate nişte canale de apă. Asta-i tot. Nici nu pot explica, în scris, cât de bine este gândit totul la ei. Şi cel mai drăguţ aspect, fiecare animal era la casa lui, construită în stilul arhitectural din ţara care provine.

Ziua am încheiat-o cu plimbare pe Kurfürstendamm, un bulevard faimos cu magazine de brand premium. Nici nu mai zic, că ne-au vrăjit vitrinele, că desigur, la cumpărături n-am fost, aveam bilete fără bagaj.

Sâmbătă, ultima zi

Ultima zi ne-am petrecut-o în suburbie, la Spandau. Capătul lui U7. Am mâncat prăjituri, am hoinărit pe străzi, am fost la Zitadelle Spandau, o fortăreaţă care datează din 1559, una dintre cele mai vechi clădiri din Berlin, care a rămas practic neatinsă de război.

Şi pe la 11:00 am pornit din nou spre aeroport. Din Spandau până în Schönefeld am schimbat 3 tipuri de transport, pentru care ne-a trebuit tocmai 2 ore, dar am ajuns la timp într-un final.

Masa, recomandare

Am mâncat la Berliner Kartoffelhaus, chiar în inima Berlinului, un local cu tradiţii, istorie şi este un “must” pentru Berlin.

Impresii generale

Oraşul este foarte modern, eu iubesc mai mult stilul alsacian sau bavarez, mai puţin oţelul şi sticla, dar frumos este şi Berlinul

Foarte mulţi imigranţi, mai ales în metrou bătea la ochi că-s mulţi

Reţeaua de transport public extraordinar de bine pusă la punct, de altfel nici ambuteiaje n-am văzut

Preţurile acceptabile, în perioada reducerilor probabil este şi mai convenabil. Mi s-au părut comparabile cu Chişinăul

În centrul oraşului şi majoritatea suburbiilor, foarte, dar foarte curat, în altele- unde sunt mulţi străini- am văzut şi mizerie

Senzaţia generală, de parcă am mai fost, mă simţeam de-a locului, atât de clar era totul

Limba germană la putere, nu prea te lămureai cu engleza, doar în locuri super turistice

Am să mai merg şi cu băiatul meu, că totuşi mi-a plăcut

Minunată ţară