Muzeul de Științe ale Naturii din cadrul Universității de Stat îți taie respirația încă de cum îi pășești pragul. Și nu exagerez. Pur și simplu nu te aștepți ca o asemenea colecție să fie la un pas distanță. Iar noi, marea majoritate, nici nu intuiam de existența lui.
Zeci de mii de exemplare sunt expuse, unice în Moldova, poate chiar râvnite de multe alte muzee din lume. Toate adunate datorită entuziasmului, în special, al studenților de la Biologie, începând încă din anul 1952. Studenții de altădată mergeau, după absolvirea facultății, la muncă la diferite instituții pe tot teritoriul URSS-ului și mai apoi trimiteau muzeului care și ce găsea. Dar nu numai studenții, pe parcursul anilor au fost și diferite parteneriate.
Așa a ajuns o familie de pinguini, un șarpe de prin Uzbekistan sau puiul de cașalot. Fiecare exponant are o adevărată poveste în spate. Partea tristă în fiecare poveste este că animalele mureau din mâna omului, fie intenționat fie din neglijență.
Așa cum a fost cazul cu șarpele, care era în hibernare, dar abia după ce l-au disecat au văzut asta (inițial credeau că-i mort), apoi cazul puiului de cașalot, care a murit de foame, mama fusese prinsă de braconieri.
Stanislav Poznacomchin este și directorul muzeului și îngrijitorul exponantelor, de peste 40 de ani este curatorul acestui muzeu. Dar cu atâta dăruire povestește, de parcă ar fi stagiar și vrea să impresioneaze :). Dar, din păcate, nu prea are pe cine impresiona, nu sunt vizitatori.
Vă recomand să ajungeți, luați și copiii cu voi, va fi o lecție nemaipomentită de biologie și geografie. Fotografiile, ca de obicei, nici pe departe nu redau realitatea.
Date de contact: USM, Bloc Central, 022 577 512. Program 8:00-15:00
De altfel, pe pagina de Facebook al blogului a fost foarte vizibilă postarea :), semn că suntem în căutare de cultură, noutate și inedit.
Rubrică susţinută de magazinul online www.comenzi.md