Proiectul Redescoperă Moldova este o campanie de promovare a turismului intern. În cadrul proiectului s-au organizat sau vor fi organizate o serie de expediții, care au drept scop de a (re)descoperi locațiile mai puțin cunoscute. Personal n-am fost cu ei în aceste escapade (deşi mi-ar fi plăcut), dar, cum era şi firesc, am fost cu familia mea, peste 7000 km făcuţi prin ţară. Dat fiind, că organizatorii proiectului au plasat informaţii foarte utile despre diverse destinaţii, le plasez şi le promovez inclusiv prin intermediul travel blogului.
Aşa că astăzi mergem la RECIFUL BUTEŞTI!
Cheile Butești, cunoscute și sub denumirea Defileul sau Reciful Butești, sunt un monument al naturii de tip geologic sau paleontologic în raionul Glodeni, Republica Moldova.
Cheile se consideră unele din cele mai largi din bazinul Prutului de Mijloc. Au fost săpate de râul Camenca în reciful organogen sub formă de canion cu lungimea de cca 1,8 km sau peste 2 km. Reciful este înconjurat din trei părți de râul Camenca și afluentul acestuia, Camencuța.
Formațiunile geologice, asemeni altor recife calcaroase din nord-vestul Republicii Moldova, s-au format în două etape, 15-20 milioane de ani în urmă. În prima etapă, calcarele de bază s-au format în apele Mării Badeniene, preponderent din corali, foraminifere, briozoare, alge albastre-verzui și cochilii ale diferitor moluște. În cea de-a doua etapă, calcarele de vârstă volhiniană s-au format mai mult din briozoare, foraminifere și alge albastre-verzui în apele calde ale Mării Sarmatice și Mării Tortoniene. În recif au mai fost descoperite schelete ale ostracodelor, crabilor, aricilor, mușchilor, litotamniilor, mai rar imprimări ale scheletelor de pești, ale unor părți de foci, delfini și alte animale. Pe recif s-au păstrat urme ale unei cetăți din neolitic, apărată de maluri abrupte și de un val de pământ. În pereții recifului Butești se află o peșteră și câteva grote nestudiate. Peștera se află la extremitatea de nord a recifului, la poalele celei mai înalte stânci a recifului (peretele dinspre satul Butești), adâncită în corpul stâncii la aprox. 9 m. În ea, după niște investigații preventive, au fost găsite urmele unei culturi arheologice vechi, atribuite neoliticului sau, după alte surse, paleoliticului și mezoliticului. În sedimentele ei, la adâncimi de peste 5 metri, s-au găsite rămășițe pietrificate ale animalelor și instrumente de lucru din piatră. Peștera este împărțită în câteva încăperi și are mai multe intrări și ieșiri. Este una dintre cele mai cunoscute atracții turistice ale raionului.
Pe suprafața defileului format de râulețul Camencuța (afluent al Camencii), în versantul de dreapta al acestuia a fost descoperită încă o peșteră, în urma unei explozii în timpul extragerii pietrei. Explozia a scos la suprafață o cantitate mare de oase fosilizate, printre care fragmente de cranii, mandibule, dinți solitari, membre și alte piese scheletice, în total cca 3.000 de reminiscențe. Osemintele aparțin unor mamifere mari, precum ursul-de-peșteră, hiena-de-peșteră, bizonul, cerbul-gigantic, cerbul-nobil, marmotele etc. La fel, au fost descoperite vestigii arheologice, precum vârfuri de săgeți, răzuitoare și alte obiecte din silex, străpungătoare și sule de os, mânere din coarne de cerb etc. Acestea provin de la un trib de vânători preistorici neandertalieni, purtători ai culturii Mustie, care au locuit aici cca 70-80 mii de ani în urmă.
PS. Titlul articolului nu este întâmplător, este de fapt întrebarea, pe care mi-au pus-o în fiecare dimineaţă copiii mei în această vară :).
Rubrică susţinută de magazinul online www.comenzi.md
Campania Redescoperă Moldova este lansată în colaborare cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova. Promovarea destinațiilor de călătorie în proiectul „Redescoperă Moldova” este susținută de The Moldovan Investment Agency, Proiectul de Competitivitate din Moldova finanțat de USAID Moldova, Embassy of Sweden in Chisinau și #UKaid și Asociaţia Nationala pentru Turism Receptor. Proiectul este desfășurat cu suportul financiar al partenerilor generali Moldova Agroindbank, Purcari Wines și Kaufland Moldova. Expedițiile sunt organizate în parteneriat cu importatorului automobilelor VOLVO în Republica Moldova și sunt susținute de partenerii tehnici ai proiectului, rețeaua de magazine Darwin.md și rețeaua de stații PECO Avante.