Dacă tot am scris despre Louvre, evident că nu mă puteam opri aici, continui cu Versaille.
Spuneam şi în articolul precedent că am fost de două ori în Paris, prima oară-vara, a doua oară-iarna. Nu era un moft, Parisul, era o dorinţă, care s-a născut prin clasa a V-a când am început să învăţ franceză. Pe atunci distanţa Bălţi-Paris era un pic mai mare decât Pământ-Marte.
Cu „migrarea popoarelor” s-a micşorat şi distanţa, a început să se încadreze în dimensiuni geografice şi devine cumva mai aproape. Orium a trecut ceva timp până dorinţa a ajuns realitate.
O zi din cele şapte de sejur la Paris am rezervat-o Palatului Versaille. În 1661 Ludovic al XIV-lea hotărăşte să construiască reşedinţa regală supremă la 17 km. de Paris. Cei mai mare artişti ai vremii au fost antrenaţi în proiect: Loius le Vau, Jules Hardouin-Mansart, Andre le Brun, Andre le Notre s-a ocupat de decorul grădinilor.
Regele s-a mutat cu toată curtea în 1682, un pic mai târziu numărau cam 20 000 de oameni la Versaille. Interiorul este un extravagant amestec de marmură colorată, bronz aurit, draperii de catifea argintie, picturi şi sculpturi. Una dintre cele mai vizitate încăperi este Sala Oglinzilor placată cu 17 oglinzi imense, instalate într-o perioadă când oglinzile erau foarte, foarte scumpe.
Pentru a vizita absolut toate obiectivele de pe teritoriul palatului cumpăraţi un Passeport Château de Versailles-18 euro. Este mai convenabil să alegeţi un bilet combinat, altfel trebuie de achitat doar 15 euro pentru Castel alţi 10 euro pentru Trianon-Palatul Mariei Antoinetta. Pentru mai multe detalii referitor la tarife şi program de lucru accesaţi http://www.chateauversailles.fr
Grădinile de la Versaille…. Numai aici îţi trebuie minim o zi să traversezi o mică parte din grădini, zic o mică parte, fiindcă se întind pe 815 de hectare de pământ. Grădina cuprinde grădini cu statui, livadă, grădini cu legume, un imens lac. Impresionante sunt liniile geometrice dar şi cele 300 de statui.
Punctul culminat este spectacolul deosebit de apă şi muzică la fantâna arteziană Apollo.
Grandes Eaux Musicale sunt spectacole muzicale care se desfăşoara sâmbăta şi duminica în perioada aprilie-octombrie. Vedeţi aici mai multe detalii.
Din 1837 Versaille este transformat în muzeu de istorie, iar în 1919 aici a avut loc un alt eveniment istoric de importanţă mondială, semnarea Tratatului de Pace de la Versaillle în sala cu Oglinzi, la terminarea Primului Război Mondial.
În 1979 Palatul de la Versaille şi grădinile au fost incluse în Patrimoniul UNESCO, acum aceste complex primeşte anual 6 milioane de vizitatori.