Nu este ușor să promovezi lectura. Grea încercare. Dar eu am răbdare. Consecvența va fi cea care va da rezultate. Și calitatea.
Cotidianul literar (așa cum am îndrăznit să-l botez) este proiectul meu de suflet, e voluntariat, scriu știrile și micile articole atunci când îmi apare vreo fereastră liberă. Însă, când ai și alte zeci de ocupații, e mai greu să zici că “cică ai timp liber”.
După doar o lună jumătate de lucru la eucitesc.md am dat startul colaborărilor cu Editura Cartier și Editura Știința. Voi promova și mediatiza noutățile editoriale în schimbul cărților, care la rândul lor vor fi donate bibliotecilor școlare.
Colegii de la agora.md, ea.md și mamaplus.md au scris frumos despre proiect. Poți să ai intenții bune, dar ele trebuie comunicate și mă ajută mult articolele din presă, le mulțumesc foarte, foarte mult.
„Sunt foarte multe site-uri de știri cu tematică politică, socială, economică și mai puțin culturală. În Chișinău se organizează multe evenimente, lansări de cărți, concursuri literare, care merită să fie cunoscute și promovate, de aceea am considerat oportună această idee. Intenționez să colaborez cu editurile, să informăm publicul despre aparițiile editoriale, despre autorii locali. Acest voluntariat are două fațete, pe de o parte promovarea lecturilor, pe de altă parte să donăm cărți bibliotecilor școlare din satele mici și chiar direct familiilor și copiiilor. Desigur că sunt pași minusculi chiar, fiindcă tot ce fac este voluntariat și o fac în timpul meu liber, dar consider că este util.Deja am adunat cărți în limba franceză care urmează să fie transmise unei biblioteci din raionul Fălești”, spune autoarea.”
„Despre faptul că este un proiect absolut voluntar, Viorica ne-a declarat: „Eucitesc.md e un proiect mare, practic imposibil să-l implementeze o singură persoană, așa cum fac acum, dar este un proiect de suflet, voluntariat și fac totul cu mare drag. dacă va dori cineva să mi se alăture, având aceeași pasiune, primesc propuneri cu brațele deschise.”
„Ideea aparține bloggerului de travel Viorica Ataman, care prin intermediul acestui site intenționează să promoveze cărțile și autorii din Republica Moldova, noutățile culturale și editoriale astfel încât să fie mediatizate atât local, dar și peste Prut. Și invers, autorii contemporani români să fie mult mai cunoscuți de către cititorii de la noi.
În Chișinău se organizează multe evenimente dedicate cărților, lansări de carte, cluburi de lectură, dezbateri, toate aceste lucruri doar trebuie promovate mai intens pentru o acoperire mai mare. Sunt exemple de bune practice, care pot fi preluate și în alte orașe din țară.
Sunt conștientă că e puțin ceea ce intenționăm să facem, dar sunt ferm convinsă că este util”