Sub această cruce grea
Zace biata soacra mea
Trei zile de mai trăia
Zăceam eu şi citea ea
Voi care treceţi pe aici
Încercaţi să no treziţi
Că acasă dacă vine
Îi arăi cu gura pă mine.
****
Acest epitaf cu Soacra îl cunosc de mai mult timp din diverse postări de pe net. Când am ajuns recent în comuna Săpânța, deși sunt multe obiective turistice, Cimitirul Vesel a fost primul pe lista noastră.
Este un loc unic în lume, nu veți găsi așa ceva nicăieri în lumea asta, un cimitir colorat, atât de viu pictat, un muzeu în aer liber. Sunt 800 de cruci, opera de o viață a lui Ion Stan Pătraș, continuată de Dumitru Pop, unul din ucenicii lui Patraș.
Din astea 800 de cruci, sunt evidențiate cu niște buline galbene 22 de “cruci vedete”. Cel cu “Moarte Forțată” și “Soacra” sunt Vedetele.
Epitafele de pe crucile din cimitirul din Săpânța constituie o adevărată cronică a vieții oamenilor din această localitate cu diversele lor preocupări, cu gândurile și sentimentele lor, cu stările lor sufletești. Multe au o doză bună de umor de aici și numele de “Cimitirul Vesel”.
Mie mi se pare vesel mai mult datorită picturilor și culorilor vii, parcă sunt niște desene de copii. Imaginile de pe cruci îi arată pe oameni lucrând câmpul, dăltuind lemnul, mergând la școală, la armată, la război, dând cu coasa, torcând, lucrând în gospodărie, de parcă moartea nu e moarte ci doar o trecere în altă lume.
Stan Ioan Pătraș a inscripționat în acest fel prima cruce în 1935, acum mii și mii de turiști vin să-i vadă lucrările.
Pe teritoriul cimitirului veți găsi și o biserică impunătoare, construită în stil gotic inițial pentru comunitatea de catolici, acum este biserică ortodoxă.
Taxa de intare în cimitir este de 4 Ron. Alături este amenajat și un târg de artizanat, semn că multe lucruri în sat oscilează în jurul acestui loc pe cât de trist pe atât de vesel.
Al doilea obiectiv unic în Europa este Mănăstirea Săpânța-Peri.Unică, fiindcă Biserica Mănăstirii este cea mai înaltă construcție din lemn din Europa, 75 de metri, opera meșterului Buga din Bârsana.
Este nouă, piatra de temelie pusă în 1997, construită în cinstea Mănăstirea Peri, ale cărei ruini se află în Ucraina. Vechea Mănăstire datează din 1389, ctitorie a familiei lui Dragoș Vodă cu hramul “Sfântul Arhanghel Mihail”.