Acu ceva timp în urmă, când am fost prin Bucovina pe cont propriu, am pornit spre Suceava, traversând vama Costeşti-Stânca. În drumul nostru am trecut şi prin Botoşani, dar cum nu ştiam mare lucru despre orăşel, n-am făcut nici măcar cel mai mic popas.
Unica curiozitate de atunci, din zona Botoşaniului, mi-aduc aminte că trecusem prin comună Stăuceni din Botoşani, înrudită cu Stăuceniul meu. Vedeţi dovada mai jos.
Anul acesta am ajuns din nou prin Bucovina, v-am povestit în articolul precedent despre infotripul făcut, în acest traseu a fost inclus şi o mică vizită prin Botoşani. Iniţial am avut o prezentare în cadrul primăriei, o prezentare a oraşului de către persoanele responsabile de turism şi promovare.
Una peste alta, noi românii din partea asta a Prutului suntem un potenţial deloc neglijabil pentru Botoşani aşa că interesul să dezvolte diverse proiecte transfrontaliere e mare.
Dacă ajungeţi şi voi prin Glodeni sau pe la lacul Costeşti, mai faceţi alţi 50 km. şi vedeţi orăşelul Botoşani.
Începeţi traseul în faţa Primăriei din Botoşani, edificiu construit la sfârşitul sec. XVIII în stil eclectic de influenţa germană. Este restaurată între 1906-1914, iar la mijlocul sec. XVIII, clădirea devine sediul Tribunalului unde Mihai Eminescu a lucrat în calitate de copist în perioada octombrie 1864-martie 1865.
Parcul Mihai Eminescu Botoșani, fosta grădină publică Vârnav amenajată în 1869, păstrează câțiva arbori contemporani cu Mihai Eminescu care în ultima parte a vieții sale și-a purtat pașii pe aleile largi, trasate printre pâlcurile de arbori de diverse specii.
Casa memoriala Nicolae Iorga – Botoșani, organizată în una din casele copilăriei, în care s-a născut și a copilarit marele istoric Nicolae Iorga. Este și un spațiu expozitional de excepție ce cuprinde mărturii ale vieții și activității sale, o bibliotecă ce conține câteva sute din operele istorice, literare și memorialistice semnate Nicolae Iorga.
Teatrul de Stat Mihai Eminescu Botoșani, clădirea a fost inaugurată în 1914, distrusă apoi în timpul bombardamentelor din 1944 și refăcută ulterior în 1958 și în anii “90.
Casa Antipa – Botoșani, clădire construită în stil eclectic de inspirație franceză la sfârșitul sec. XIX. Aici s-a născut marele biolog Grigore Antipa și fratele sau, naturalistul Nicolae Leon.
Centrul Vechi – Botoșani, este partea cea mai veche a orașului din punct de vedere arhitectonic, care grupează un numar mare de clădiri cu destinație comercială datând din sec. XVII-XVIII. Botoșaniul a avut (și mai are) comunități însemnate de evrei, de armeni, cunoscuți ca buni comercianți.
Biserica Sf. Nicolae, Popăuți – Botoșani, ctitorie a lui Ștefan cel Mare si Sfant datează din 1496 și are picturile interioare de mare valoare.
Fațada clădirii este realizată din benzi de cărămidă aparent smălțuită și discuri ceramice colorate, ornamente cu motive geometrice, faunistice și heraldice, iar pictura interioară datează din secolul XV.
Biserica Uspenia-Botoșani, ctitorie a Doamnei Elena, soția voievodului Petru Rareș, datează din 1552 și este deținătoare de valori de autentic tezaur, valori de pictură, sculptură, carte veche. Aici a fost botezat Mihai Eminescu.
Mai multe detalii pe www.primariabt.ro
Cam astea am reuşit să văd prin Botoşani. Cei care aleg să ajungă pe acolo, aflaţi că au şi mall-uri pentru shopping dar şi în scurt timp (1-2 ani) vor da în exploatare un mega complex de agrement.
Eveniment susţinut de hellobucovina, The Gerald’s Hotel din Rădăuţi, Best Western din Gura Humorului, Star Tur din Moldova şi cu suţinerea Inter Media din Suceava.
Urmărește blogul sau pagina de Facebook pentru alte articole despre România.