Am subliniat des în articolele mele că-mi place să vizitez România, chiar dacă am fost de nenumărate ori, mai sunt încă zeci de obiective turistice, care nu le-am văzut și despre care mă informez. În lista mea de așteptare este să fac măcar 2-3 trasee cu bisericile fortificate din Transilvania. Sunt trasee apreciate în special de iubitorii de istorie și edificii arhitecturale.
În Transilvania sunt peste 150 de biserici fortificate, multe din ele datând din sec.XIII, pe vremea când teritoriul era invadat din mai multe părți. Localnicii nu aveau mijloace să apere toată așezarea și atunci fortificau zidurile bisericilor, în spatele cărora se ascundeau în vremea asediilor.
Aceste biserici nu sunt doar niște lăcașuri de cult dar sunt adevărate cetăți medievale, care aveau menirea de a adăposti localnicii, de ale ocroti averile în cămări ascunse. Iar din turnuri mereu cineva supraveghea hotarul.
Acum, la opt secole depărtare, personal, îmi pare o minune, cum de au rămas aceste locuri intacte, chiar dacă multe din ele nu au fost renovate de zeci de ani, ba poate niciodată.
7 biserici sunt incluse în patrimoniul cultural mondial UNESCO, evident, având un asemenea statut, sunt cele mai vizitate din toate și desigur protejate.
Biertan (Birthälm)
Câlnic (Kelling)
Dârjiu (Székelyderzs)
Prejmer (Tartlau)
Saschiz (Keisd)
Valea Viilor (Wurmloch)
Viscri (Deutschweisskirch)
Eu am să vă povestesc despre Biserica Cârța, se află între Făgăraș și Sibiu, am trecut prin apropiere și din păcate nu am reușit atunci să o vizitez mai pe îndelete.
Una din atracțiile satului Cârța sunt ruinele bisericii fondate de către Ordinul Cisterian. Dar în sec. XIII viața nu era tocmai liniștită, mongolii și turcii atacau prea des așezarea. Legenda spune că locuitorii Cârței au fugit în pădure de teama turcilor, luând cu ei provizii de Boflisch, denumirea săsească a slăninei.
Un trădător a dezvăluit turcilor locul unde se ascundeau localnicii. Pe când se apropiau turcii, oamenii au dat jos copacii de la marginea pădurii ca să îngrădească accesul. Iar pe deasupra au aruncat și bucăți de slănină. Turcii au dat foc copacilor, iar mirosul groaznic de slănină s-a împrăștiat rapid peste tot, aceștea, scârbiți, au părăsit Cârța. Până în ziua de astăzi, acea margine de pădure se numește Marginea Boflisch.
V-am spus doar o legendă, vă dați seama că fiecare din cele 150 de fortificații au multe de povestit.
Pentru a vedea măcar o parte din bisericile fortificate transilvănene, puteți alege unul din următoarele trasee.
Chișinău-Sibiu-Stejărișu-Netuș-Apold-Sighișoara
Chișinău-Cârța-Cincșor-Dealu Frumos-Sibiu
Chișinău-Ighișu Nou-Curciu-Ațel-Valchid-Mălâncrav-Sighișoara
Chișinău-Archita-Cloașterf-Criț-Bunești-Meșendorf-Brașov
Bisericile fortificate săsești din Transilvania aparțin de Biserica Evanghelică de Confesiune Augustană din România. În ultimii ani au emigrat mulți, au dispărut și cei care aveau grijă de biserici, multe din ele sunt închise.
Așa că vă recomand să accesați www.kirchenburgen.org pentru a vedea programul unui anumit edificiu.
Călătorii frumoase să aveți!