Avant-Post: Voi posta pe blog toate cele 20 de rute turistice naţionale ale Republicii Moldova,conform ultimei versiuni publicate pe site-ul http://turism.gov.md. Sper informaţia să fie utilă în primul rând agenţiilor de turism din România care au circuite prin R.Moldova.
„Mănăstirile misterului și a spiritualității”
Moto:
”Credinţa e puntea vie,
peste prăpăstiile dintre sufletul zbuciumat
şi lumea plină de enigme,
şi mai cu seamă între om şi Dumnezeu.”
(Liviu Rebreanu)
Tipul traseului: radial (plecare e pe un traseu, returul pe alt traseu)
Tematica excursiei: complexă, cultural-istorică, religioasă, de aventură.
Lungimea traseului – 260 km tur-retur.
Durata excursiei: 10 – 12 ore (în dependență de complexitatea traseului și a obiectivelor turistice incluse în itinerar). La solicitarea turiștilor itinerarul poate fi prelungit până la 2 zile (în cazul in care se decide vizitarea integrală a defileului și a cascadelor de la Țipova și organizarea unei plimbări cu barca sau motonava pe Nistru).
Beneficiarii excursiei: turişti interni, turişti străini, sportivi, studenți, pelerini.
Scopul excursiei: Cunoașterea patrimoniului obiectelor de cult a zonei turistice Centru – Nord a țării, familiarizarea cu istoria mănăstirilor ortodoxe construite în raionul Rezina, pelerinaj, drumeție, practicarea sporturilor extremale.
Programul excursiei include: vizitarea Mănăstirilor terestre și rupestre, a defileului și cascadelor din Țipova și Saharna, a cetății geto-dacilor din Saharna, a complexului turistic „Hanul lui Hanganu” din Lalova.
Obiectivele turistice incluse în programul excursiei:
- Țipova: Ansamblul rupestru cu trei complexe monastice: biserica cu hramul „Înălțarea Sfintei Cruci”, biserica Sfântul Nicolae, și biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, rezervaţia natural – peisajeră, cascadele.
- Lalova: complexului turistic „Hanul lui Hanganu”.
- Saharna: Mănăstirea terestră (cu biserica de vară și biserica de iarnă), cu hramul “Sfânta Treime”, mănăstirea rupestră cu hramul „Bunavestire”, cetatea geto-dacilor, stânca „Grimidon”, rezervaţia natural – peisajeră, cascadele.
- Pripiceni: Mănăstirea Pripiceni – Curchi (mănăstire de călugăriţe), cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Dumitru”.
Complexitatea traseului: deplasare cu transport. Grad sporit de complexitate. Se vor parcurge pe jos distanțe foarte mari. Excursia necesită o pregătire fizică bună. În itinerar sunt incluse urcușuri și coborâșuri pe teren deluros și nesecurizat.
Vestimentație: Pentru a străbate canioanele și a vizita cascadele e necesară îmbrăcăminte și încălțăminte sportivă. Pentru a vizita lăcașele sfinte este necesară îmbrăcăminte decentă (pentru femei broboadă sau eșarfă, iar la bărbați nu se acceptă pantalonii scurți).
Transport: autocar, minibus, autoturism
Cazare: la solicitare pot fi oferite servicii de cazare la complexul turistic „Hanul lui Hanganu” din Lalova, sau la pensiunile turistice „Anastasia” sau „B&B Habitat” din orașul Rezina.
Alimentație: prânz la complexului turistic „Hanul lui Hanganu” din Lalova, cină la restaurantul „Plai” din Rezina.
Agrement: drumeție, sporturi extremale, plimbare pe Nistru cu barca.
Rubrică susţinută de magazinul online www.comenzi.md