(7) Traseu turistic naţional Nr. 7: Chişinău–Călărași-Frumoasa–Răciula–Hârbovăț–Hârjauca–Palanca–Hoginești–Chișinău

Avant-Post: Voi posta pe blog toate cele 20 de rute turistice naţionale ale Republicii Moldova,conform ultimei versiuni publicate pe site-ul http://turism.gov.md. Sper informaţia să fie utilă în primul rând agenţiilor de turism din România care au circuite prin R.Moldova.

„Mănăstirile Călărășene”

Moto:

Stai între patru sfinte mănăstiri,

Care-s Răciula, Hârbovăț,

Hârjauca şi Frumoasa,

Sub semnul Sfintei cruci

Şi-ai vrednicii uniri…

(Toma Istrati)

Tipul traseului: circular

Tematica excursiei: religioasă, datini, obiceiuri și tradiții.

Lungimea traseului 190 km tur-retur.

Durata excursiei: 8 – 10 ore.

Beneficiarii excursiei: turişti interni, turişti străini, studenți, elevi, pelerini.

Scopul excursiei: Cunoașterea patrimoniului obiectelor de cult a zonei turistice Nord –Vest a țării,  familiarizarea cu istoria mănăstirilor ortodoxe construite în Codrii Călărașilor, familiarizarea cu modul de viață, obiceiurile și tradițiile locuitorilor din zonă.

Programul excursiei include: vizitarea Mănăstirilor Frumoasa, Răciula, Hârbovăț, Hârjauca, pensiunii turistice „Casa Mierii”, sanatoriului Codru, (satul Hârjauca), popasului turistic și a muzeului “Casa Părintească” (satul Palanca), atelierul meșterului popular Vasile Gonciari din satul Hoginești.

Obiectivele turistice incluse în programul excursiei:

  • Călărași: Fabrica de vinuri şi coniacuri “Călăraşi”.
  • Frumoasa: complexul monastic: biserica de vară cu hramul “Adormirea Maicii Domnului”, și biserica de iarnă cu hramul “Sfânta Treime”.
  • Răciula: complexul monastic: biserica de vară cu hramul “Nașterea Maicii Domnului”, și biserica de iarnă cu hramul “Sfântul Nicolae”, pensiunea agroturistică „Casa Mierii”.
  • Hârbovăț: complexul monastic: biserica de vară cu hramul “Pogorârea Sfântului Duh”, și biserica de iarnă cu hramul “ Adormirea Maicii Domnului”.
  • Hârjauca: complexul monastic: biserica de vară cu hramul “Înălțarea Domnului”, stațiunea balneo-climaterică „Codru”.
  • Palanca: popasul turistic și muzeul “Casa Părintească”, biserica de lemn “Acoperemântul Maicii Domnului”.
  • Hoginești: atelierul meșteșugăresc “Casa Olarului Vasile Gonciari”.

Complexitatea traseului: deplasare cu transport. Nu există grad sporit de complexitate pentru vizitarea obiectivelor turistice. Pe jos se vor parcurge distanțe nesemnificative.

Vestimentație: nu este necesar echipament special, dar este necesară încălțăminte comodă.  Pentru a vizita lăcașele sfinte este necesar de îmbrăcăminte decentă (pentru femei broboadă sau eșarfă, iar la bărbați nu se acceptă pantalonii scurți).

Transport: autocar, minibus, autoturism

Localități de tranzit: orașul Călărași.

Cazare: la solicitare pot fi oferite servicii de cazare la sanatoriul Codru, sau la complexul turistic „Festival” din Palanca.

Alimentație: degustare de produse apicole la pensiunea turistică „Casa Mierii”, din satul Răciula, cină la popasul turistic “Casa Părintească”, din satul Palanca, prânz sau cină la complexul turistic „Festival” din Palanca.

Agrement: masterclass a meșterilor populari din satul Palanca, program folcloric la popasul turistic „Casa Părintească” , masterclass a meșterului popular Vasile Gonciari din satul Hoginești.frumoasa

raciula

Rubrică susţinută de magazinul online www.comenzi.md