Marsaxlokk-satul pescăresc plin de culori al Maltei

Continui cu seria de articole despre Malta, vă spuneam despre obiectivele turistice din Valletta, despre Casa Rocca Piccola, în acest articol vă povestesc un pic despre Marsaxlokk, un sătuc pescăresc, locul unde am avut cazarea.
În Valletta este staţia principală de autobuse care fac legătura cu orice oraş sau sătuc de pe insulă. La această staţie veneam de fiecare dată, ca mai apoi să iau autobusul spre alte destinaţii.

malta-marsaxlokk-travelblogmd (17)

Transportul public este extrem de bine organizat, sunt panouri informative peste tot, autobusele sunt noi şi circulă destul de des. Un abonament pentru toate liniile doar pe insula Malta (pentru Gozo se achită separat) pentru 7 zile costă- 6,5 euro. Abonamentul l-am cumpărat de la aeroport. Biletul pentru o singură călătorie poate fi cumpărat direct de la şofer.

Deci de la staţia principală am luat autobusul 85 (poate fi şi 81) spre Marsaxlokk, un sătuc aflat în sudul insulei Malta.
Deşi distanţa nu este foarte mare între localităţi, drumul durează ceva timp, vreo 30 minute, traseul face mai multe ocolişuri. Acelaşi lucru este valabil pentru toate liniile de autobus.

Prima zi, fiind obosită de pe drum, nu m-a impresionat locul, ca următoarele zile să văd totul cu alţi ochi, ba mai mult, nu aveam răbdare să servesc o cafea seara, pe malul mării în micul port din Marsaslokk.
Satul este foarte liniştit, abia seara după şase veneau turiştii, dar mai mult localnicii ieşeau la primblări cu familia.
Pe faleză sunt zeci de restaurante cu mâncăruri din peşte. În jurul peştelui şi a fructelor de mare se învârte viaţa de zi cu zi a localnicilor. Sute de ambarcaţiuni şi bărci sunt ancorate în port.

malta-marsaxlokk-travelblogmd (30)

„Luzzu” în culori aprinse de galben-albastru-verde, tradiţionalele bărcuţe malteze le veţi găsi în toate fotografiile ghidurilor turistice.

malta-marsaxlokk-travelblogmd (20)

malta-marsaxlokk-travelblogmd (21)

malta-marsaxlokk-travelblogmd (19)
malta-marsaxlokk-travelblogmd (17)
Duminica aici se organizează o zi de târg, o piaţă mare unde se vinde tot şi de toate, nelipsit fiind peştele.
Aerul sărat şi mirosul de peşte persistă în orice oră şi zi, eu fiind un mare amator de peşte, nu am simţit niciun inconvinient, din contra îmi plăcea atmosfera.
Şi ca orice oraş sau sătuc din Malta, în centrul satului se înălţa Catedrala cu hramul Sfintei Marii, nu mai puţin impunătoare ca şi Catedrala din Chişinău.
Catedrala-cu un decor interior care l-am întâlnit doar în Malta, un decor bogat în roşu şi material de pluş, cu multe statui întruchipând pruncul şi fecioara Maria. Deşi pe din exterior lăcaşul pare unul auster, interiorul te lasă fără cuvinte.

malta-marsaxlokk-travelblogmd (22)

 

Cazarea în Marsaslokk

Cazarea am rezervat-o pe www.booking.com un hotel de tip Bed&Breakfast Guest House Portview, îngrijit şi foarte curat, care-l recomand dacă ajungeţi pe acolo. Era plăcere să serveşti cafeau la 8 dimineaţa pe terasa hotelului, nişte privelişti
Masa

malta-marsaxlokk-travelblogmd (26)

malta-marsaxlokk-travelblogmd (27)
În sat sunt zeci de restaurante care în mare parte au în meniu peştele dar şi pizza sau pastele.
Un platou cu peşte 12-20 euro
O cafea- 1,20 euro
O pizza 7-12 euro

malta-marsaxlokk-travelblogmd (24)

Facilităţi
Transportul circulă destul de des, un autobus are ruta spre spitalul Mater Dei, alte două merg spre Valletta. Iar de acolo evident puteţi ajunge oriunde doriţi.
Curiozităţi
În 1989 în Marsaxlokk s-au întâlni G-Bush şi M.Gorbaciov la Malta Summit