Impresii din Malta (III)-insula Gozo

Spuneam în articolul precedent despre desfătarea care am avut-o pe insula Comino, o bucățică de rai, care mi-a fost dat să-l văd.
Am stat câteva ore pe Comino, apoi am așteptat vaporașul să pornim spre Gozo. În Gozo, de cum am ajuns în port, am fost asaltați de o puhoaie de taximetriști dornici să ne fac un tur al insulei cu 10 euro. Nu-i foarte scump, dar noi am hotărât să mergem pe cont propriu, mai ales că abonamentul pentru transportul public costă doar 1,5 euro ziua.

travelblogmd-gozo-malta (3)
Autobusele vechi din Gozo

Atenție, abonamentul de pe insula Malta, nu este valabil pe insula Gozo. Din păcate, transportul pe Gozo este mai lent, autobusele merg cu intervale mari de timp. Bine, insula este doar o palmă de pământ, dar ținânt cont că ne grăbeam, evident că acest lucru a fost un disconfort.
Din portul din Mgarr am așteptat transportul public spre Victoria, capitala insulei Gozo. Orășelul are doar 6 000 de locuitori, iar numele de Victoria i-a fost dat în secolul XIX, în cinstea reginei Victoria a Angliei. Localnicii îl numesc Ir-Rabat Għawdex, pentru a-l deosebi de orășelul Rabat de pe insula Malta.

travelblogmd-gozo-malta (2)
Biserica din Mgarr

În Victoria, am mers mai mult intuitiv, după turlele bisericii văzute în zare, astfel am ajuns la il Citadella, adică vechiul orășel fortificat, care a cunoscut diferite perioade de dezvoltare atât în perioada feniciană, romană. În anii 1500 au fost practic distruse toate fortificațiile în timpul atacului otomanilor, ca mai apoi a fost total reconstruit dar și îmbogățit cu o biserică în stil baroc. Catedrala din interiorul Citadellei a fost construită de Ordinul Cavalerilor Ioaniți.

travelblogmd-gozo-malta (7)
Imagini din Citadellă

travelblogmd-gozo-malta (10)

travelblogmd-gozo-malta (11)
Am ajuns în interiorul Citadellei, din păcate, nu am putut intra în Catedrala “Sfânta Maria”, erau numai schele și construcții, în schimb cu 3 euro am intrat în „Închisoarea Veche”. Localul a funcționat ca și închisoare din sec. XV până în 1960. Acum este muzeu. Bețișoare, animăluțe, forma pălmilor zgâriate în piatră, toate astea sunt mărturii ale deținuților închisorii încă din cele mai vechi timpuri.

travelblogmd-gozo-malta (12)
“Închisoarea Veche”
travelblogmd-gozo-malta (13)
“Închisoarea Veche”
travelblogmd-gozo-malta (14)
“Închisoarea Veche”
travelblogmd-gozo-malta (16)
“Închisoarea Veche”

Din “închisoare”, am urcat pe niște scări, și iată-mă sus, la nivelul de sus al fortificațiilor, de aici practic se vede însula la 360 °.

travelblogmd-gozo-malta (19)
Vederi panoramice ai insulei Gozo
travelblogmd-gozo-malta (21)
Vederi panoramice ai insulei Gozo
travelblogmd-gozo-malta (22)
Vederi panoramice ai insulei Gozo

Am coborât spre centrul orășelului și am ajuns la Catedrala Sfântul Gheorghe.

travelblogmd-gozo-malta (6)

În Malta, în Gozo e ușor de găsit Catedralele respectiv centrul orașelor, toate drumurile din apropiere sunt ornamentate cu niște perdele enorme dar și statui de sfinți, o orientare bună pentru turiști.
În centrul Victoriei se vindeau foarte multe produse malteze, în special hăinuțe din blăniță de oaie, la fel am văzut promovate blănița și cărnița de iepure, este straniu dar și lăudabil, știind că țara are doar vreo 400 km².

travelblogmd-gozo-malta (4)

travelblogmd-gozo-malta (5)

Tot acest traseu l-am făcut fără grabă, așa că nici nu mi-am dat seama că era destul de târziu și am ratat cel mai turistic obiectiv de pe Gozo și anume Grota Albastră/Fereastra Albastră… nu m-am supărat prea tare, eu sper să mai ajung pe acolo și să recuperez.
La întoarcere, din Gozo spre insula Malta, am făcut parte dintr-o mare de oameni, noroc că ferryboat-ul care face legătura din Cirkewwa în Mgarr e suficient de mare să încapă, mașini, autocare, dar și sute, sute de oameni.
Biletul ne-a costat 4,5 euro, drumul a durat cam o oră, iar în Cirkewwa ne așteptau autobusele de linie, să mergem în Valletta, așa că drumul n-a fost deloc obositor. Dacă sunteți în apropiere, ați putea merge și în Popeye Village http://www.popeyemalta.com/ , ceva tare funny, mai ales pentru copii.

Insula Gozo are doar 67 km², insula Malta 316 km², ( pentru comparație Moldova are 33,846 km²), dar sunt atât de multe de văzut și de făcut, că o săptămână de sejur, pe bune, e chiar puțin.

travelblogmd-gozo-malta (1)

travelblogmd-gozo-malta (8)

travelblogmd-gozo-malta (9)

travelblogmd-gozo-malta (17)

travelblogmd-gozo-malta (26)