De la Peștera Morților până la Cascada Bulboana

După 2 ani, am revenit la Rezervația peisajistică Rudi-Arionești. Am ales-o spontan așa cum facem noi de obicei. Ne-am gândit că pentru copii va fi ceva inedit și memorabil.

Am pornit la drum destul de târziu pentru o destinație de aproape 3 ore de mers cu mașina. Drumul până la Soroca este foarte bun, iar noi aveam nevoie să mergem în direcția Otaci. De altfel satul Rudi este în aporpierea Otaciului. După Rublenița din Soroca, drumul nu-i reparat, dar destul de ok, adică bătăi de cap în privința drumului nu trebuie să aveți.

Primul loc pe lista noastră de obiective a fost să intrăm în livadă, unde stă ascuns renumitul punct de observație Arcul Geodezic Struve-unicul obiectiv din Moldova care este în patrimoniul UNESCO. Judecând după buruienile din asflat probabil în acest an doar noi am trecut pe acolo. Arcul geodezic Struve este o rețea formată din 265 de puncte de observație, reprezentate prin cuburi de piatră cu latura de doi metri, dispuși pe o traiectorie relativă între Hammerfest (Norvegia) și Necrasovca-Veche (Ucraina). Acum acest arc măsoară 2.820 kilometri, numără 34 puncte de observație, incluse în patrimoniul UNESCO din anul 2004. Vedeți aici lista integrală.

Nu știu dacă copii înțeleg multe din acest loc, dar e un motiv în plus să facem poze de familie, într-un loc nu tocmai de neglijat.rezervatia rudi arionesti travelblog (1)

În imediata apropiere este indicatorul care te ghidează spre satul Rudi. Un sat vechi îndesat cu o sumedenie de vistigii istorice doar că trebuie căutate mai dihai ca acul în carul cu fân.

În sat am găsit un indicator scorojit care ne arăta direcția cetății “Trei Cruci”, chit că am luat-o prin livadă și pe pășune (așa cum cică arăta indicatorul) dar n-am găsit-o. Din păcate nu vedeam nici un suflet de om să ne ghideze. Acest obiectiv a rămas pentru data viitoare.

Următorul obiectiv pe listă a fost Peștera Morților și acestă peșteră este de negăsit, nu există nici un indicator. Mare noroc de un localnic care ne-a zis: Veți vedea mai încolo o cărare. Mai mult intuitiv am intrat în cimitir, iar de acolo pe o cărare care nu prevestea nimic, la o distanță de vreo 200 m. am ajuns în fața peșterii. Locurile sunt foarte impresionante, intrarea în peșteră coboară lin, intrarea destul de comodă și așa am ajuns în prima cameră, “Camera de primire a peșterii”. rezervatia rudi arionesti travelblog (3)

rezervatia rudi arionesti travelblog (4)

rezervatia rudi arionesti travelblog (5)De fapt peștera nu prea a fost studiată în totlamente, aproape 70 m au fost explorați, în acești șaptezeci de metri sunt săpate 7 camere. Cea mai îndepăratată  e camera crocodilului, numele i l-a dat o piatră din interior de forma unui crocodil.

Noi deja ne-am făcut planuri de viitor, să luăm lanterne, căști și să ne adâncim în peșteră. Pentru Andrei, băiatul meu de 9 ani, această experință a fost cu siguranță neobișnuită, ce se va bucura când vom organiza o adevărată expediție.

În continuare, am mers pe un drum de pădure și de îndată ți se umple pieptul de aer curat și prospețime. Chiar dacă afară era caniculă în pădure simțeam continuu o adiere răcoroasă și se auzea încet susurul lin al râului Bulboana. Pădurile de colină sunt protejate în rezervaţia peisajeră Rudi-Arioneşti, care are o suprafaţă de 916 ha. În această regiune este evidenţiat monumentul naturii (botanic) Rudi-Gavan cu o suprafaţă de 49 ha.rezervatia rudi arionesti travelblog (11)

rezervatia rudi arionesti travelblog (12)

Drumul nostru a continuat la Mănăstirea Rudi, una dintre cele mai vechi mănăstiri din Moldova. Datează din 1772. Acolo veți găsi o biserică în stil clasic moldovenesc, întâlnit mai des în România decât în Moldova. rezervatia rudi arionesti travelblog (6)

rezervatia rudi arionesti travelblog (7)Este o mănăstirea a florilor, ne-am primblat pe moșia mănăstirii, ne-am răcorit cu apa de la izvor și ne-am reîntors la Cascada Bulboana.rezervatia rudi arionesti travelblog (13)

rezervatia rudi arionesti travelblog (14)

rezervatia rudi arionesti travelblog (15)

Credeți-mă că acest relief este atât de nefiresc pentru Moldova și atât de frumos că mai știi, poate vă conving să ajungeți la Rudi-Arionești.

Și ca o concluzie de final sunt îndrăgostită de această zonă, cred că nici 5 parte n-am descoperit-o, mi-ar plăcea să merg cu bicicletele pe acolo, mi-ar plăcea să fac dumeții printre stânți, prin rezervație, mi-ar plăcea să fac rope jumping, tree jumping, escaladări dar trebuie doar o mână de oameni entuziaști.

travelblog.md

Vezi și alte impresii din această parte a Moldovei.

Rubrică susţinută de magazinul online www.comenzi.md