De merg undeva, obligatoriu îmi includ în lista “de vizitat” unul-două muzee sau câteva situri arheologice. Când am ajuns în Piatra Neamț, în infotripul #priNeamt, au avut grijă organizatorii să facem o vizită și la Primul Muzeu Cucuteni din România.
Numai și de dragul acestui muzeu merită să ajungeți la Piatra, fiindcă e vechea civilizație care a precedat așezările umane din Sumer și Egiptul Antic, vă dați seama ce importanță istorică are?
Știu că se învață și la școală câteva ceva, dar prea nesemnificativ. Iar noi, românii, cei dintre Nistru și Prut suntem amplasați pe vatra multor așezări cucuteniene, multe descoperite, altele încă își așteaptă ceasul.
Civilizația Cucuteni poate rivaliza cu strălucitele civilizații din Orient, iar noi nici măcar nu conștientizăm ce potențial turistic are.
Numele de Cucuteni vine de la denumirea satului actual, aflat în apropierea Iașiului, locul unde s-a făcut prima descoperire în 1884. S-au identificat cam 3 000 de așezări datate în perioada (5500 î.Hr. – 2750 î.Hr.), amplasate pe teritoriul est-carpatic al României, toata Basarabia și Ucraina până la Nipru. În Ucraina cultura este cunoscută sub denumirea Tripolia-Трипільська культура.
Așezările din acea perioadă, erau destul de numeroase, organizate în proto-orașe care numărau și 20 000 de oameni.
Oamenii erau sedentari, creșteau animale și cultivau pâmântul. În prot-orașe activau și meșteșugarii, olăritul era una dintre cele mai dezvoltate îndeletniciri, probabil.
Ceramica din cultura Cucuteni este unică în Europa, culorile predominante pe ceramică sunt roșul, albul și negrul. Iar liniile și toate simbolurile de pe vasele cucuteniene sunt lucrate cu o mare măiestrie.
Detalii vedeți în galeria de fotografii de mai jos sau pe site-ul muzeului, vezi aici.
Ghidul muzeului ne-a făcut o prezentare foarte interesantă, tot de la el am aflat că exponatele Civilizației Cucuteni au fost expuse în Historisches Museum Olten din Elveția, la care au venit peste 7 milioane de vizitatori.
În fotografia de mai jos e expus Ansamblul de cult “Soborul Zeițelor”, format din 36 de piese, 21 de statuiete feminine, 13 tronuri, un con și o mărgea. Datează din 4 900 ani î.e.n, găsite în satul Poduri-Dealul Ghindaru.
5-11 septembrie. Tot ce-i de văzut #priNeamt! Urmărește ediția a III-a a celui mai important eveniment dedicat promovării în mediul online a unui județ din România. Organizator: Eventur Bucharest Powered by Petrom Romania
Află mai multe detalii aici.
Parteneri principali:
1. Autoritatea Națională pentru Turism
2. Consiliul Județean Neamț
3. Primăria Piatra Neamț
4. Hotel Bistrița din Durău
5. Blue Air
6. Autoboca Rent-a-car
Merci mult pentru invitație Alex Filip (http://turistu.ro/) și Toma Nicolau (http://tomanicolau.ro/)