Pe la “Porţile de Fier”

Spuneam în alte articole, că am fost într-o excursie în Balcani, ei, prima destinaţie din această excursie a fost Belgrad. Dar până a ajunge la Belgrad a fost şi ceva drumuşor prn România. Pornisem din Bucureşti, am trecut prin Craiova şi de acolo spre Drobeta Turnu Severin, direcţia vama Porţile de Fier.

Ei, dar cine se porneşte la drum cu burta goală…. am oprit să mâncăm la Taverna Sârbului.

blogtravelmoldova72

blogtravelmoldova75

A prins bine o delicioasă supă de peşte, dacă găsiţi acest local în Bucureşti, Drobeta Turnu Severin, Constanţa-să mergeţi, gătesc gustos.
Cu inima şi burta împăcată am trecut vama la Porţile de Fier, tot acolo veţi vedea şi barajul, contrucţia româno-iugoslavă din 1964.

blogtravelmoldova79

blogtravelmoldova84

blogtravelmoldova86

blogtravelmoldova88

Iar în 1972 a fost deschisă toată această maşinărie inclusiv şi două hidrocentrale. Din păcate, industrializarea a avut şi urmări nefaste pentru locuitorii din zonă, câteva sate, oraşul vechi Orşova şi insula Ada Kaleh au fost înghiţite de apele Dunării.

Eram în drum spre Belgrad şi drumul şerpuieşte cam 60 km pe malul Dunării, iar malul românesc se vedea în toată splendoarea. Este atât de frumos acolo, că mă oftic, că l-am văzut doar în treacăt. E un peisaj mirific, culorile ireal de verzi, în diverse nuanţe mai închis sau mai deschis la culoare. Dunărea îşi croieşte drum printre munţii Carpaţi şi Balcani, ba liniştită, ba pe alocuri învolburată ( de asta s-au numit două defilee-cazane).

blogtravelmoldova91

blogtravelmoldova94

blogtravelmoldova95
Defilele cele mai cunsocute sunt Cazanele Mari, locul unde Dunărea se îngustează până la 150 de metri. Este absolut fantastic frumuseţea locului. Şi alt loc nu mai puţin cunoscut este Cazanele Mici, aici s-a sculptat uriaşa statuie a lui Decebal.

blogtravelmoldova98

blogtravelmoldova99
Statuia este înaltă de 55 de metri şi lată de 25 metri. Acum, un important obiectiv turistic din zonă.
Toate acestea, eu le-am văzut de pe malul sârbesc al Dunării. Şi îmi doresc foarte, foarte mult să merg anume în Orşova sau în oricare alt orăşel de acolo, să le văd mai pe îndelete, să fac o plimbare pe Dunăre, ceea ce vă recomand şi vouă. Este un loc absolut perfect pentru romantici, dar şi pentru aventurieri.

PS. Vedeţi la sfârşit un link despre Insula Ada Kaleh şi nu uitaţi să daţi un like şi Paginii travelblog.md pe Facebook.
http://www.historia.ro
http://www.filmedocumentare.com