Vom călători ALTFEL

Anul acesta ne-am propus să procedăm altfel. Dacă până acum mergeam de una singură în diverse destinații, sau cu toții împreună în vacanța de familie, anul acesta procedăm niţel diferit. Am început să mergem în mici escapade doar cu unul dintre copii (de fapt, o asemenea încercare am făcut cu Ancuța, în vacanța de toamnă, am hoinărit tot centrul Moldovei). În primul rând, cel care rămâne acasă, deocamdată, nu se supără, doar ne zice că abia așteaptă să-i vină rândul. Așadar vacanțele sunt mai dorite.

Apoi, toată atenția este îndreptată unui singur copil, povestim, ne distrăm, mâncăm împreună, ne spunem impresii, ne întrebăm despre lucrurile pe care le-am îndrăgit, într-un cuvânt timpul este doar pentru noi doi/două.  În februarie am fost împreună cu băiatul mai mare în Veneția. L-am lăsat să găsească adrese, să cumpere bilete la transport, să comande mâncare, să caute locațiile pe hartă. Consider că a fost o experiență minunată, atât pentru băiatul meu cât și pentru mine. Iar eu la rândul meu povesteam în continuu despre diverse lucruri și întâmplări istorice.

Următorul weekend l-am petrecut cu fiică-mea, am mers la Iași cu trenul. Drumul lung, 4 ore doar într-o direcție, dar n-a avut absolut nicio obiecție. Nu a făcut mofturi. Ne-am plimbat pe strada pietonală, am fost la Bojdeuca lui Ion Creangă, la Muzeele de la Palatul Culturii, am mâncat paste de orez la China Express, am căscat gura pe la cărți și jucării și ne-am plimbat cu tramvaiul. Eu am simțit-o bucuroasă și deja pentru mine a fost suficient.

Un asemenea experiment mi se pare util și interesant, le creez amintiri peste ani, vreau să-și aducă aminte cum am petrecut timpul doar noi. Lui Andrieș i-am și zis „închipuiți peste ani, cum vei merge în așa călătorii cu băiatul tău sau fata, ce tradiție frumoasă”.
Desigur că vacanțele obișnuite la mare/munte cu întreaga familie nu le-am anulat. Oricum vom merge și toți împreună, dar în măsura posibilităților, de 2-3 ori pe an vom merge fiecare separat, doar cu unul dintre copii. Important să găsim oferte accesibile.

Ce urmează? Un drum cu trenul până la București împreună cu Andrieș, apoi la fel o escapadă cu trenul la Odessa împreună cu Ancuța și o vizită de weekend în Berlin (impresii aici), să vizităm cea mai mare Grădină Zoo din lume. Andrian, soţul, are şi el program separat pentru ei. Destinațiile, per ansamblu, nu atât contează, contează că suntem împreună și să găsim oferte foarte accesibile.

Despre copii și călătorii, foarte pe scurt