Viena, cel mai bun oraş de trăit din lume

Potrivit unui clasament realizat de „Economist Intelligence Unit” Viena îşi confirmă avantajele de cel mai bun oraş de trăit din lume prin: infrastructura, calitatea aerului, oferta culturală, educativă şi medicală, într-un context de continuă stabilitate, transmite rfi.ro

După Viena se află Melbourne, care mulţi ani a ocupat primul loc, şi Sydney. Australia şi Canada domină Top 10, cu trei oraşe fiecare. Japonia este de asemenea prezentă cu Tokyo şi Osaka. Copenhaga, al doilea oraş european, se clasează pe locul 9 la nivel mondial.

În fiecare an, 140 de oraşe sunt astfel evaluate pe o scară de 100 de puncte, în baza unor criterii precum nivel de viaţă, criminalitate, reţea de transport, acces la educaţie şi sistem de sănătate, stabilitate economică şi politică.

Pentru prima dată s-a ținut cont și de efectele schimbărilor climatice asupra calităţii vieţii. În acest sens, New Delhi şi Cairo au fost sancţionate din cauza „calităţii slabe a aerului”, a temperaturilor medii neatractive şi a unei aprovizionări cu apă insuficiente”. Londra şi New York, confruntate cu percepţia unui risc semnificativ de criminalitate, terorism şi de infrastructuri supraaglomerate, se clasează pe locul 48, respectiv 58. La coada clasamentului, se află cinci oraşe cel mai puţin primitoare: Damasc, Lagos, Dacca, Tripoli şi Karachi.

Citeşte şi:

Circuitele cu autocarul: pro sau contra