UTIL pentru vacanţe! Drumul Moldova-Grecia cu maşina: taxe, vignete, preţuri, recomandări

Acest articol este scris din prisma propriilor noastre experienţe şi este doar o sugestie cu titlu informativ.

Vara trecută, în luna august am fost în Grecia cu maşina şi am hotărât să scriu câteva recomandări pentru drumul Chişinău-Salonic (Thessaloniki), mai ales că din 2014, cu regimul liberalizat de vize, numărul turiştilor în Grecia a crescut mult.

După cum spuneam, vă scriu ceea ce am făcut noi, dacă totuşi vă porniţi la drum, informaţi-vă din mai multe surse, să alegeţi varianta cea mai potrivită pentru o vacanţă frumoasă în Grecia.

Accesaţi acest articol cu informaţii utile despre “drumul cu maşina, direcţia Kuşadası-Turcia”.

Nu uitaţi că din Chişinău, puteţi merge cu autocarul sau puteţi alege avionul, vara este charter direct la Salonic.

Am avut cazarea rezervată în Halkidiki, pe braţul Athos, hotelul  Aristoteles Holiday Resort & SPA, aproape de oraşul Ouranopolis.

  1. Ne-am pornit din Chişinău spre Leuşeni la 7 dimineaţa.

În vamă, dacă sunteţi cetăţeni români aveţi grijă să vă aliniaţi pe coridorul UE.

Puteţi cumpăra rovinieta din vamă, dar mai simplu să cumpăraţi online (vedeţi aici)

Tip vehicol Tariful
Durata de utilizare [euro]
(TVA inclus)
A Autoturisme 1 zi
7 zile 3
30 de zile 7
90 de zile 13
12 luni 28
  1. Următoarea direcţie spre Bucureşti, chiar dacă sunteţi cu GPS, oricum veţi pierde ceva timp în trafic, pe centură de obicei e plin cu camioane.

    Benzinărie România (1)
    Preţ benzină-România

3. Din Bucureşti trebuie să ajungeţi la Giurgiu, treceţi podul peste Dunăre.

Noi am făcut un mic popas în centrul oraşului, să ne mai tragem sufletul, apoi din nou la drum.

Taxa de pod Girurgiu-Ruse este 13 RONI= 3 euro.

pod giurgiu-travelblog

 

  1. La Vama Russe trebuie de cumpărat vinieta pentru Bulgaria (5 euro pentru o săptămână, 13 euro pentru o lună). Trebuie lipită la geam să se vadă.

Atenţie, vinitele pentru România sau Bulgaria pot fi cumpărate şi în Euro, pentru taxa de pod vă trebuie lei româneşti.

  1. Am trecut de vama Russe cu direcţia Sofia. Un drum de peste 300 km.

220 km de drum până la Yablaniţa e drum îngust şi obositor, următorii 80 km. le-am făcut pe autostrada A2. Autostrada nu e cu plată. Cu cât ne apropiam de Sofia cu atât peisajele sunt mai frumoase şi mai frumoase. Apropo, multe indicatoare arătau kilometraje diferite până în Sofia, a fost un motiv de distracţie pentru noi, să vedem ba 190 km. apoi peste alţi 10 km. parcurşi, să ne arate vreo 220 km. până în Sofia. Cert este că arată corect măcar direcţia.

Benzinărie Bulgaria
Preţ benzină-Bulgaria

Prin Sofia din cauza drumurilor în reparație și redirecționărilor frecvente, am avut ceva probleme cu ieșirea din oraș. Dar cu ajutorul GPS-ului, care ne tot redirecționa la fiecare abatere pe alte trasee, conformându-se situației :), am reușit să ajungem la periferia Sofiei în direcția Kulata.

Nu am vrut să forţăm şi să mergem toată noaptea până în Grecia, aşa că am înnoptat în Sofia, la un mic hotel de 3*. Hotelul nu l-am rezervat din timp, a fost mai scump, recomand toate rezervările să le faceţi de acasă. Preţurile pe site-urile de rezervări sunt net mai mici decât cele de la recepţie.

drum bulgaria travelblog

DSC_0243

 

  1. La 9 dimineaţa am continuat drumul spre Kulata. 60 km de drum sunt pe autostradă.

Şi din nou munţii Balcani ofereau nişte privelişti superbe. O bună parte de drum am mers pe lângă un râu de munte Topolnitsa.

  1. Iată-ne ajunşi în Vama din Grecia, vama Kulata-Promachonas. Am trecut formalităţile vamale destul de repede. Pentru Grecia nu aveţi nevoie de viniete, aici deja se achită taxa pentru autostrăzi.

    DSC_0329
    Taxa de autostradă în Grecia

Având hotelul în peninsula Halkidiki, trebuia iniţial să ajungem spre Salonic, apoi deja în direcţia braţului Athos de pe peninsulă.

Peste vreo 60 km. de vamă începe autostrada Egnatia Odos. Taxa de autostradă pentru maşină 2.40 euro. Din Salonic-următoarea direcţie a fost Athos.

Acelaşi traseu se fac pentru orice braţ de pe Halkidiki, fie că e vorba de Sithonia, Casandra sau Athos.

Benzinărie Grecia
Preţ benzină-Grecia

Cum spuneam, ne-am pornit din Sofia la 9 dimineaţa, iar la ora 14:00 eram deja la hotel.

A fost o vacanţă foarte reuşită şi memorabilă. Avantajul vacanţei cu maşina este mobilitatea, am fost în mai multe excursii în timpul sejurului. Am fost la Meteora, pe braţul Sithonia, Stagira, excursie la Athos şi orăşelul Ouranopolis. Dacă nu aveam maşină şi mergeam cu agenţiile de turism locale în excursii ar fi fost mult mai scump, aflaţi că doar pentru Meteora excursia costă 120 euro de persoană.

Drumul înapoi: Ne-am întors pe același drum, diferenţa e că am înnoptat în Russe deja. Am vizitat oraşul, inclusiv am trecut pe la mall-ul din oraş. Preţurile în mall erau mult mai mici decât în România, mall-urile din Iaşi sau Bucureşti.

Spre final câteva recomandări:

  • Cumpăraţi vinietele, amenzile sunt mari atât în România cât şi Bulgaria
  • Să aveţi bancnote de euro mărunţi ( 5, 10 euro)
  • Schimbaţi-vă vreo 50 lei româneşti.
  • Aveţi grijă, paşapoartele să fie valabile, minim 6 luni termen de valabilitate.
  • Nu depăşiţi limitele de viteză în nicio ţară.

Anul acesta am fost  în Kuşadasi (Turcia) cu maşina, accesaţi un articol la fel de util, cum să ajungi pe litoralul turcesc cu maşina!

Rubrică susţinută de magazinul online www.comenzi.md