Top 5 Hamburg

Acu ceva timp am participat la un program de traininguri în Hamburg organizat de Camera de Comerţ a Moldovei. Deşi am avut un program destul de încărcat, în cele 2 săptămâni, obligatoriu seara mergeam la o plimbare prin oraş. În primul weekend ni s-a organizat şi un tur ghidat pentru toţi participanţii la proiect.

Hamburgul este al doilea oraş ca mărime din Germania şi al optulea ca mărime din Uniunea Europeană cu o populaţie de peste 1,8 mln. de locuitori. Denumirea oficială a municipiului este Freie und Hansestadt Hamburg. Adică este un stat-oraş. Dar şi un oraş-port aflat la revărsarea răurilor Alster în fluviul Elba, foarte aproape de Marea Nordului.

travelblogmd-hamburg (2)

travelblogmd-hamburg (9)
Mai jos vă dau o listă cu doar 5 obiective turistice care, zic eu, nu trebuie ratate în Hamburg. Lista este una subiectivă, evident că trebuie de văzut mult mai mult.

1. Primul obiectiv turistic vizitat a fost Primăria. Este cea mai frumoasă clădire din oraş, care îmbină câteva stiluri arhitecturale, în exterior prevalează stilul neo-renascentist. Are deja peste 100 de ani, construită în perioada 1866-1897. Numără peste 600 de camere. Puteţi comanda un tur ghidat.Noi am ajuns în curte, la o scară masivă care ducea în sala principală de festivităţi. De altfel această clădire găzduieşte Primăria dar şi Parlamentul statului-oraş Hamburg. Un tur ghidat costă 3 euro/persoană pentru grupuri de peste 15 oameni.

E posibil de participat şi la şedinţele Parlamentului în calitate de vizitator.
Tururi nu se organizează în zilele când sunt ceva manifestaţii oficiale.
http://www.hamburgische-buergerschaft.de

travelblogmd-hamburg (4)

2. Biserica sf.Nicolai.

Biserica datează încă din anul 1195, dar treptat a fost mărita/lărgită, s-au construit câteva turnuri, ultimul în 1842. În urma bombardamentelor din cel de al doilea război mondial practic a fost distrusă total. Rămăşitele au fost lăsate în memoria anilor de război şi de dictatoriat.
Iar numele de sf. Nicolai s-a dat în cinstea Sf.Nicolai din Mira, Turcia, cel care avea grijă de naufragiaţi. În Germania multe biserici din oraşele de coastă la fel au hramul de Sf.Nicolai.

travelblogmd-hamburg (6)

travelblogmd-hamburg (7)

 

3. Gara Dammtor, Dammtorbahnhof, aici coboram ca să ajungem la sala de curs. Nu este o gară centrală, dar se află în centrul oraşului. Clădirea este în stil Art Nouveau, construită în 1903.

4. Portul din Hamburg, poarta spre lume, este al treilea cel mai aglomerat port din Europa, plasat pe râul Elba, la 110 km de Marea Nordului. Portul a fost înfiinţat acu câteva sute de ani în 1189.
A fost “motorul” dezvoltării oraşului. Pentru mai multe cifre accesaţi linkul.
http://www.portofhamburg.com/en

travelblogmd-hamburg (3)

5. Planetariul din Hamburg este amplasat în Parcul central Stadtpark. Are peste 300 000 de vizitatori anual. Clădirea a fost construită în 1930 într-un stil modern lângă vechiul turn de apă.

http://www.planetarium-hamburg.de

travelblogmd-hamburg (8)

Bonus! Podurile din Hamburg. Sunt cam 2500 de poduri, evident că nu puteţi să le vedeţi pe toate, dar ca o informaţie ! sunt înzecit mai multe decât în Veneţia sau Amsterdam.

travelblogmd-hamburg (1)