Toate drumurile duc în Centrul Vechi din București

O fi fost trecut de opt seara. Ieșisem la balconul camerei de la Intercontinental. Uite! Acolo în față e Spitalul Colțea, mai în stânga Universitatea, în depărtare se reliefează Palatul Parlamentului, iar un pic mai departe este Calea Călărașilor, pe acolo am stat cu chirie în vremea studenției.

Sunt la înălțimea etajului 18, cu o priveliște extraordinară în față. Și-mi era atât de dor de acest oraș.

travelblog.md

travelblog.md2

Mașinile și oamenii se grăbesc pe undeva, oare cum văd localnicii orașul? Că eu mi l-am revăzut atât de viu, pestriț, cu atâtea și atâtea de făcut și de văzut încât, cu siguranță 3 zile îmi trebuie doar pentru Centrul Vechi. Și cam așa au fost, toate drumurile mele au dus spre Centrul Vechi. Vă voi povesti despre toate obiectivele, iar istorisirea încerc să o „aranjez grijuliu pe rafturi”.

“#EnjoyBucharest eveniment organizat de Eventur Bucharest în parteneriat cu Bucharest Tourism Board, ARCUB, Primaria Bucuresti şi cu suportul  Telekom Romania, Travelport, Prestige Tours, Blue Air, CDI Transport, Clinica Dent Estet, Mosetti şi Stejarii Country Club. Parteneri Media: Europa FM şi Observator.tv.”

Drumurile religioase.

În drumul meu spre centru am trecut pe la Biserica Sfântului Gheorghe. Probabil nu v-am impresionat. Dar dacă vă spun că această biserică este lăcaș voievodal brâncovenesc, e ultima ctitorie al lui Constantin Brâncoveanu, datează din 1707. Aici este mormântul lui, sper să cunoașteți povestea execuției lui Brâncoveanu și a celor 4 fii ai lui. Un alt lucru curios este că aici s-a ținut slujba de înmormântare a lui M.Eminescu.

travelblog (50)

La doar câțiva pași depărtare e Biserica Bărăția, cea mai veche biserică romano-catolică din București (forma actuală datează din 1848). Am continuat drumul spre Piața Unirii, la Biserica Buna Vestire din Strada Lipscani, este cea mai veche biserică din București, în care, peste două sute de ani au fost încoronați Domnii Țării Românești.

travelblog (5)

Iar de aici am continuat pe străduțe pietonale până la Mănăstirea Stavropoleos din Centrul Vechi. O adevărată bijuterie arhitecturală în stil brâncovenesc, care trebuie neaparat inclusă în circuitele voastre (datează din 1724).

travelblog (92)

Drumurile istorice.

Totul este istorie în centrul vechi, orice clădire, biserică sau han are atâtea povești să ne spună, povești de la domn până la opincă.

Hanul lui Manuc din Strada Franceză, foarte aproape de Curtea Veche și Biserica Buna Vestire. În acest han s-a semnat Tratatul de la București, în 1812, în urma căruia teritoriul dintre Nistru și Prut era cedat Imperiului Rus. Un eveniment foarte important pentru istoria noastră din R.Moldova. Manuc Bei a lăsat un palat măreț și la Hâncești.

travelblog (1)

Tot aici este și Curtea Veche, care ne întoarce cu sute de ani în istorie, prin sec.XV, când s-a clădit inițial o cetate de apărare, iar mai apoi a ținut loc de Curte Domnească. Este de altfel prima Curte Domnească din București. Am grăbit pasul, am tot hoinărit pe străduțe elegante până am dat de Calea Victorie. Am înaintat spre Piața Revoluției.

Pe de o parte este fostul Palat Regal, palatul Regelui Carol 1, edificiul acum găzduiește Muzeul Național de Artă al României. Inițial clădirea a arătat mult mai modest, din 1859 a fost reședința lui Alexandru Ioan Cuza. După 1866 a fost Palat Regal la care s-au adăugat alte laturi, atât în timpul lui Carol I cât și mai târziu, pe timpul lui Carol al II-lea.

travelblog (16)

Tot în Piața Revoluției este sediul Ministerului de Interne, fostul Comitetul Central al Partidului Comunist Român. De la acest Balcon își ținea Ceaușescu discursurile. La ora 19:00, pe 20 decembrie, el a ținut o cuvântare televizată, transmisă dintr-un studio TV situat în interiorul clădirii Comitetului Central, în care i-a etichetat pe cei care protestau la Timișoara ca dușmani ai Revoluției Socialiste. Pe 25 decembrie soții Ceaușescu erau împușcați în Garnizoana din Târgoviște.

travelblog (28)

Drumurile culturale. 

Fiind cazată la hotel Intercontinental am dat startul cu Teatrul Național București. Sâmbăta seara am găsit timp pentru o piesă. Am rămas atât de plăcut surprinsă de cât de bine sunt amenajate sălile. Numai și din această cauză mi-ar plăcea să tot merg la București.

travelblog.md3

Mai departe cu pas alert am mers din nou spre vestitul Lipscani să ajung la cea mai frumoasă librărie din lume, la Cărturești Carusel. Nu am ce povesti, pozele vor cam spune totul.

travelblog.md4

travelblog.md5

Am trecut și pe la Hanul Gabroveni care găzduiește o impresionantă colecție de poze cu Bucureștiul de altădată.

Puteți zăbovi la Teatrul de pe Lipscani sau puteti iuți pasul să ajungeți din nou pe Calea Victorie la Muzeul Național de Istorie al României. Eu am vizitat muzeul când mai fusesem la București și vă reamintesc că-n acest muzeu sunt vestitele brățări dacice.

Că tot v-am povestit despre Palatul Regal, repet că adăpostește Muzeul Național de Artă a României, dar dacă nu aveți timp să intrați, nu vă necăjiți, sunteți în fața simbolului culturii naționale. În fața Ateneului Român. Filarmonica “George Enescu”-palatul a fost inaugurat în anul 1889.

travelblog (11)

Drumurile arhitecturale.

Arhitectural Centrul Bucureștiului este destul de pestriț, de la stilul brâncovenesc al Bisericii Stavropoleos, al Palatului BNR în stilul renașterii franceze, până la stilurile moderne al Hotelului Novotel și fostul sediu SIS.

travelblog (21)

travelblog.md6

Drumurile Cafenelelor și Restaurantelor

Probabil peste o sută de restaurante, puburi, cafenele sunt în centrul vechi. Evident cu diverse bucătării și bunătăți. Probabil cel mai reprezentativ pentru această zonă este vestitul Caru’ cu Bere de pe Strada Stavropoleos.

travelblog (111)

 

“#EnjoyBucharest eveniment organizat de Eventur Bucharest în parteneriat cu Bucharest Tourism Board, ARCUB, Primaria Bucuresti şi cu suportul  Telekom Romania, Travelport, Prestige Tours, Blue Air, CDI Transport, Clinica Dent Estet, Mosetti şi Stejarii Country Club. Parteneri Media: Europa FM şi Observator.tv.”