Sinai. La picioarele Munţilor Moise

Căldura te toropeşte în Egipt atât de mult de-ţi pierzi cheful de cunoaştere şi de călătorii. Parcă mai bine să stai undeva la umbră sau să te bălăceşti în Marea Roşie printre peştişori coloraţi.egiptPe de altă parte, să ajungi într-o ţară unde istoria clocoteşte şi să nu mergi să vizitezi cel puţin cele mai cunoscute obiective turistice e inadmisibil. Aşa că în sejurul meu din Egipt am ajuns pe la piramide, am trecut golful Aqaba pentru o fugă în Iordania dar şi o vizită scurtă la Mănăstirea Sfânta Ecaterina.

Mănăstirea Sfânta Ecaterina este o mănăstire din peninsula Sinai, la picioarele Munţilor Moise (Mount el-Deir) şi Sinai din Egipt. A fost construită pe locul unde se crede că Moise a văzut Rugul Aprins. Cu toate că este cunoscută sub numele de Sfânta Ecaterina, numele său este Mănăstirea Schimbării la Faţă.Este una din cele mai vechi mănăstiri creştine din lume.

Drumul până la mănăstire este prin pustie, unde şi unde mai sunt câteva colibe de-ale localnicilor. Sunt Munţii Sinai, nisip, uscăciune şi pustiu.egipt-sinai-sfanta ecaterina-travelblog (1)

egipt-sinai-sfanta ecaterina-travelblog (4)

egipt-sinai-sfanta ecaterina-travelblog (7)Ajungi la mănăstire şi deşi eşti conştient că este printre cele mai vechi lăcaşuri creştine din lume, din cauza puhoiului de turişti nu prea poţi să te gândeşti la cele sfinte.

În 330 Elena, mama Împăratului Constantin, a ordonat să se clădească o capelă pe locul tradiţional al tufişului în flăcări, apoi în 530 Împaratul Justinian a construit basilica Biserica Schimbării la Faţă. Din  640 după cucerirea arabă, mănăstirea a devenit o insulă de creştinism în marea de islam.egipt-sinai-sfanta ecaterina-travelblog (16)

Zidurile sunt făcute din granit rosu de provenienţă locală, au 85 m lungime, 75 m lăţime iar înălţimea este între 11 şi 15 m.

egipt-sinai-sfanta ecaterina-travelblog (19)Are mai multe fântâni, dintre care cea mai importantă este cea a lui Moise. La aceasta fântână, Moise a întâlnit-o pe Sefora, fiica lui Ietro, iar aceasta i-a devenit soţie.

egipt-sinai-sfanta ecaterina-travelblog (12)

Legenda spune că Iustinian când a ctitorit mănăstirea a luat lucrători de provenienţă europeană, ba mai mult, cică ei se numeau djebalieh, adică munteni, afirmând că se trag din ţara Vlahă. Studiile recente arată că într-adevăr descedenţii acestui trib sunt mai înalţi şi mai blonzi decât restul comunităţilor şi este o mare probabilitate că ei să fie urmaşii geto-dacilor veniţi aici încă din sec. VI. Curioasă treabă, nu ?

Senzaţia mea afându-mă acolo, că sunt într-o poveste din 1001 nopţi.

egipt-sinai-sfanta ecaterina-travelblog (3)

egipt-sinai-sfanta ecaterina-travelblog (5)

egipt-sinai-sfanta ecaterina-travelblog (9)

egipt-sinai-sfanta ecaterina-travelblog (10)

egipt-sinai-sfanta ecaterina-travelblog (11)

egipt-sinai-sfanta ecaterina-travelblog (13)

egipt-sinai-sfanta ecaterina-travelblog (14)

egipt-sinai-sfanta ecaterina-travelblog (15)

egipt-sinai-sfanta ecaterina-travelblog (17)

egipt-sinai-sfanta ecaterina-travelblog (18)

egipt-sinai-sfanta ecaterina-travelblog (20)