Saharna și cele 6 obiective turistice unice

La Saharna am fost în această vară, dar din cauza micilor probleme tehnice cu acest blog, abia acum apuc să-mi scriu impresiile.

travelblogmd-saharna (128)
Până trec în revistă obiectivele turistice care sunt în apropierea Mănăstirii Saharna, aflați că locurile sunt perfecte în primul rând pentru hiking. Nu sunt traseele tocmai amenajate dar sunt suficient de bune să vă pună mușchii la lucru și să ardeți niște calorii. Și nu uitați, atât Saharna, cât și Țipova oferă imagini spectaculoase, dar din păcate nu chiar sigure, fiți precauți, când vă lăsați copiii în excursii doar în grija profesorului sau al ghidului.

Trecem deci la povestea noastră. Pentru o vizită a Saharnei trebuie să ajungeți la Rezina, recomand acest traseu, drumurile sunt mai bune, bătăi de cap mai puține. În Rezina veți găsi indicatorul spre Saharna abia după ce traversați tot centrul orașului. Iar mai departe e simplu, luați-o pe mal de Nistru până la Mănăstire.

travelblogmd-saharna (10)
Locul Mănăstirii este la poalele a trei dealuri, trei versanți destul de înalți de pe malul Nistrului. Am intrat pe teritoriul Mănăstirii și primul obiectiv vizitat a fost Biserica „Sfânta Treime”.
1.Biserica datează din 1776, construită de către starețul Vartolomeu, după o revelație avută pe stânca Grimidon din apropiere.

travelblogmd-saharna (20)

travelblogmd-saharna (17)

După ce am făcut un tur al Mănăstirii „Sfântul Nicolae” și al Mănăstirii „Sfânta Treime”, am văzut păunii și ne-am răcorit cu apă rece de la izvor, ne-am pornit mai departe spre Mănăstirea Rupestră.

 

travelblogmd-saharna (23)
2. Nu se cunoaște data exactă când a fost săpată Mănăstirea Rupestră „Bunavestire”, cert este că e mult mai veche decât Mănăstirea Terestră (1776).
Interiorul Mănăstirii rupestre este plin cu icoane din diverse perioade și tot în apropiere sunt vechile chilii ale călugărilor.

travelblogmd-saharna (36)

travelblogmd-saharna (40)
3. Un alt obiectiv este Izvorul cu apă tămăduitoare. Acest izvor cu piscină a fost amenajat lânga locul unde, dupa cum spun batrânii, era “Izvorul lui Vavila”, izvor, care iarna avea apă călduță.

travelblogmd-saharna (49)
4. Mai departe se începe greul. Mergeți pe sub stânci, pe marginea râulețului Saharna și ajungeți la Cascada „Groapa Țiganului” cu o înălțime de 5 metri.

travelblogmd-saharna (94)

travelblogmd-saharna (95)

travelblogmd-saharna (101)

travelblogmd-saharna (111)

travelblogmd-saharna (129)
Incredibil de frumos, vara este răcoare, umed și totul verde, dar și multă mizerie lăsată de pelerinii-călători.

5. După o primblare plăcută, încurajați-vă pentru un traseu mai greluț. Urcați o altă stâncă pentru a ajunge la Cetatea Geto-Dacică. Drumul este anevoios, pentru cei obișnuiți cu fotoliul de la birou :),  iar acolo sus pe platou vă așteaptă dezamăgirea, doar un mic monument care marchează locul fostei Cetăți.

Altă informație despre Cetate nu veți mai găsi.

travelblogmd-saharna (53)

travelblogmd-saharna (57)

travelblogmd-saharna (58)
6. Faceți cale întoarsă, ieșiți de pe teritoriul Mănăstirii și urcați pe Stânca Grimidon. Un altar micuț închinat Maicii Domnului este amplasat pe vârf de stâncă, conform legendei, sus pe o piatră a rămas Urma Maicii Domnului, o dovadă că Mănăstirea a fost construită cu har divin.

travelblogmd-saharna (34)

travelblogmd-saharna (47)

Cam astea se pot vizita la Saharna, vă asigur că priveliștile sunt foarte frumoase, relieful este unul atât de diferit pentru restul Moldovei, sunt curioasă cum arată locurile când afară totul este înghețat ?

Rubrică susţinută de magazinul online www.comenzi.md