Prin Făleşti-Muzeul de Istorie şi Etnografie Lazăr Dubinovschi

Am ajuns ieri prin Făleşti cu chestiuţe personale. Aşa că între „două aşteptări” am avut o oră liberă, ce puteam face decât să intrăm la muzeu? De fapt cam acesta este şi unicul obiectiv turistic, dacă facem abstracţie de la câteva monumente din centrul oraşului: Monumentul lui Lenin, Mihai Eminescu, Monumentul în cinstea celor căzuţi în războiul din Afganistan. Unde şi unde mai pot fi văzute şi căsuţe din vremuri de altădată.

Muzeul este locat în fosta şcoală de fete, o clădire destul de impunătoare, construită la înc.sec XX, în stil neoromânesc. Acum adăposteşte atât şcoala de creaţie din raion, cât şi câteva săli ale muzeului.

travelblog.md 6
Numele este dat în cinstea lui Lazăr Dubinovschi, în perioada sovietică a fost un sculptor renumit, născut în Albineţ, sat din raionul Făleşti. Numele, presupun că nu vă spune multe, dar din curiozitate amintesc că anume acest Lazăr Dubinovschi a meşterit bustul lui Mihai Eminescu şi Vasile Alecsandri de pe Aleea Clasicilor din Parcul Ştefan cel Mare.

travelblog.md 2
Prima sală de muzeu, cu asta şi începe, cu lucrările lui Dubinovschi dar şi câteva picturi ai Eleonorei Romanescu.


Următoarea sală este amenajată cu obiecte tradiţionale moldoveneşti, donaţii de la diferite familii din satele din apropiere. Costume naţionale, covoare, lăicere, utilaje învechite.

travelblog.md 3
De altfel, la muzeu ne-au spus că tehnica covorului în bumbi se trage din Făleşti.

travelblog.md 4
La etaj mai sunt 2 săli, una cu o tematică militară, alta cu personalităţile raionului Făleşti.
Desigur că cea cu personalităţile m-a atras mai mult, Nicolae Cibotaru, Ala Menşicov de prin zona Făleştiului se trag.

travelblog.md 5
Iar dacă facem câţiva paşi înapoi în istorie, aflăm că în Sfatul Ţării au fost vreo 4 participanţi şi din Făleşti. Păcat, că această ideie naţională a fost abandonată în timp şi pângărită acum de alţi făleşteni (ei, dar asta e altă poveste).
Mai jos câteva instantanee din muzeu. Dacă ajungeţi prin oraş treceţi-le pragul, am eu o presupunere că nu se înghesuie lumea la muzeu.

travelblog.md 1
Ca să ştiţi:
– Taxă de intare nu au
– La intrare în muzeu vă descălţaţi.
– Tururile ghidate le fac pentru grupuri mai mari, dar dacă insistaţi, atunci fac excepţii.

Rubrică susţinută de magazinul online www.comenzi.md