Praga-impresii de călătorie (II)

Am scris  în articolul precedent, că m-aș întoarce oricând la Praga, pentru o plimbare pe bulevardul Vaclavske, să ajung în Piața principală Staro Mestke și să continui mai departe spre Mala Strana sau să stau undeva, la o terasă și să absorb atmosfera din jur.

Deci, fiind în Piața Orașului Vechi este un “must” să ajungi pe podul Carol. Și e foarte simplu, foarte mulți turiști se îndreaptă spre pod, fie să admire costrucția podului, fie să facă fotografii cu podurile orașului

travelblog.md Praga 23

travelblog.md Praga 26

travelblog.md Praga 27

fie doar  să traverseze peste râul Vltava spre catedrala Sf.Vitus. Spectaculosul Karluv Most are undeva 30 de statui, care au început să fie amplasate de prin anii 1680. Arhitectorul Peter Parler desemnat de Carol IV  a proiectat atât podul cât și Catedrala Sf.Vitius. Acum pe pod majoritatea statuielor sunt copii reproduse, originalele se află în muzeele orașului.

travelblog.md Praga 17

Când traversezi podul dai peste formații de jazz, pictori, vânzători de suveniruri. Nu uitați, să priviţi sculpturile: Turnul, Răstignirea, Crucea din Lorraine, Sfînta Fecioară din Mangles sau Statuia sfinților Chiril și Metodiu. Iar panorama orașului este încîntatorea, mai ales dimineața devreme, când răsare soarele.

travelblog.md Praga 16

Traversaţi podul, următoarea destinație este bisercia sf.Vitius și Pražký Hrad.

Dacă întîmplător luați metro-ul atunci trebuie să coborâți la Malostranska.Linia A a metroului praghez.

A fost un pic anevoios, când am urcat scările spre catedrală, dar ajungând sus este o priveliște nemaipomenită spre oraș. Oare cum au reușit să păstreze stilul inconfundabil al orașului?

travelblog.md Praga 19

Deci, ajungând pe colina Hradcany, treci pe la poarta castelului din Praga, care dateaza încă de prin sec. 9, pe timpul  prințului Borivoj, ca mai apoi să fie reședința familiei Premyslid, iar în forma actuală datează din sec al 16-lea. La poartă, cam vremea prânzului, are loc schimbarea Gărzii și sigur o să vă placă. Eu am reușit să văd acest spectacol atât în Praga, cât și în Copenhaga.

Intrarea în complex este  gratuită, dar dacă vrei să vizitezi interiorul Vechiului Palat Regal, Turnul Alb, Turnul Pulberăriei  sau biserica sf. Gheorghe, catedrala sf.Vitius se poate de cumpărat un tichet unic de aproximativ 10 euro pentru un short visit și pentru un long visit-tichetul este cam 15 euro.

travelblog.md Praga 20

travelblog.md Praga 22

Recomand să accesăți linkul de mai jos, ca să vă faceți o idee, cum sunt amplasate toate aceste atracții turistice http://www.hrad.cz

Facând un tur al catedralei sf.Vitius,am rămas impresionată de măreție, aş fi putut petrece o oră numai aici: la Cripta Regală (unde sunt îngropați cei mai importanți regi ai Boemiei Carol IV,Rudolf II), la Capela Wenceslas, Altarul Înalt sau la mormântul lui Sf.Ioan din Nepomuk.

În exterior, fii atent la Marele  Turn cu un clopot de peste 16 tone, cel mai mare din țară, numit Sigismund și nu uitați  să treceți neaparat  pe străduța Aleei de aur cu case colorate.

travelblog.md Praga 21

Sunt foarte multe locuri frumoase de vizitat, multe nu le-am văzut, chiar dacă am fost de 2 ori, n-am văzut biserica Loreto, care este un complex extrem de mare, Cartierul Evreiesc sau Nove Mesto, Colina Petrin sau Vysehrad, sau n-am făcut o plimbare cu vaporașul pe Vltava.

Mulți recomandă de vizitat gradina zoologică, fiind a doua ca mărime din Europa.