Povestea din spatele www.eucitesc.md

Cu ceva ani în urmă am participat la un proiect în Germania. Dar până a merge la Hamburg am făcut câteva traininguri în Moldova. Unul din ele a fost despre cultura nemților, obiceiurile lor. 

Trainerul (vorbitor de rusă) ne spunea că pentru nemți sună ciudat “мы позвоним”, “мы сделаем”, “мы напишем” etc.., atunci când discută doar două persoane. Adică cine este acest “мы” când la discuție ești doar “tu”. Cumva ei consideră că suntem ciudați prin această responsabilitate colectivă și nu luăm decizia și responsabilitatea asupra noastră personal, la singular.

Tot atunci, prin 2008 eram în plină euforie de descoperire a Facebookului și desigur că mi-am numit grupul de lecturi Eu citesc! Pe de altă parte l-am lăsat să crească singur, cu implicare minimă. Deși din când în când îmi veneau idei referitor la acest grup.

Și iată că a apărut contextul potrivit: Unul cât se poate de pragmatic, sunt anul 3 la facultate de Jurnalism și pentru anul viitor trebuie să mă pregătesc în avans pentru o lucrare de licență de creație. Respectiv am hotărât să aleg tematica lecturilor și să dezvolt o platformă online.

Al doilea motiv, după cum spuneam deja, de 10 ani este grupul Eu citesc pe Facebook, numără peste 13 000 de membri. Este foarte multă informație bună în grup și ar fi bine undeva să o păstrez. Da, și mai zic un detaliu, este și un club de lectură eucitesc.ro, dar au apărut mult mai târziu decât grupul meu pe Facebook.

Un alt motiv nu mai puțin important, eu oricum citesc și fac niște notițe, dacă aceste notițe le voi face online posibil să fie util și altora.

Și într-un final vreau să promovez lecturile, cărțile, evenimentele culturale! Dacă este vreun proiect unde aș putea aplica, dați-mi de știre. Fiindcă, recunosc, totul costă: domain, creare site, host, timp. Respectiv o susținere financiară ar fi binevenită.

Și, ultimul detaliu,  după ce trece perioada asta de început, să mă mai fac un pic vizibilă, vreau să inițiez campanii de colectare cărți pentru bibliotecile școlare din țară. Ei, dar asta un pic mai încolo!