Mic Ghid de călătorie în Chişinău

Am fost invitată în luna septembrie la un infotrip #priNeamt şi am avut surpriză să aflu că mulţi bloggeri români nu ştiu mai nimic de Moldova, sau ceea ce ştiu este total eronat.

Aşa că scriu un Mic Ghid de călătorie în Chişinău cu plecarea din Bucureşti.
Mare nu-i, munţi nu-s, aparent nici un motiv plauzibil, dar măcar vă laudaţi la prieteni, că “bă am fost în Basarabia” :). Restul motivelor vi le dau eu în articol. Nu scriu de cluburi şi restaurante scumpe, că n-am idee nici eu de ele. Este un articol pentru cei care vin pe cont propriu, fără agenţii de turism, dar şi fără eventuali prieteni să vă aştepte prin Chişinău.

Regimul de viză.
Pentru R.Moldova românii nu au nevoie de viză, dar atenţie vă trebuie un paşaport valabil. Paşaport! Cu cartea de identitate vă-ntoarce înapoi.

Transport
1. În fiecare zi, de la Gara Filaret din Bucureşti pornesc microbuse sau autocare spre Chişinău. Preţul biletului variază, în funcţie de transportator, orientaţi-vă la 20 euro într-o direcţie. Cumpăraţi doar într-o direcţie, nu dus-întors. Recomand să alegeţi pe ultimul care porneşte la 22:00, ajungeţi în Chişinău pe la 6 dimineaţa.

De aici, de lângă parc pornesc autobusele şi microbusele spre Bălţi şi Chişinău.
Gara Filaret Bucureşti- de lângă parc pornesc autobusele şi microbusele spre Bălţi şi Chişinău.

Sursa foto: www.amfostacolo.ro 

2. O altă soluţie ar fi cu avionul. Vedeţi pe www.tarom.ro sau www.airmoldova.md de orar şi bilete. Preţurile regulare variază între 100 şi 150 euro.
Dacă tot scriu articolul în octombrie, acum este o promoţie la Air Moldova, 19 euro bilet într-o direcţie la Chişinău, promoţie limitată evident. Vezi aici detalii.

3. Este şi tren în fiecare zi, porneşte la 19:35 din Bucureşti ajunge la 9 dimineaţa în Chişinău. Avantajul că puteţi dormi… dar şi amuza de perdeluţele de la geam :). Dar costă cât un bilet de avion (aproape)

 

Gara feroviară din Chişinău
Gara feroviară din Chişinău

Sursa foto www.europalibera.org

4. Cu maşina faceţi drumul Bucureşti-Chişinău cam în 5 ore, Cu tot cu oprirea din vamă&controlul serviciului vamal. Alegeţi punctul de trecere al frontierei vama Albiţa-Leuşeni.

În vamă, recomand să vă schimbaţi 50 de roni în lei moldoveneşti, să aveţi la destinaţie pentru transportul public.

În Chişinău

Dacă ajungeţi la Gara Auto în Chişinău la 6 dimineaţa, cel mai probabil veţi avea nevoie de taxi. Or pentru taxi trebuie să aveţi lei moldoveneşti. Nu uitaţi să schimbaţi ceva bănuţi în vamă. Cu schimburi valutare e plin Chişinăul, dar îşi încep programul pe la 9 dimineaţa. Ar fi bine decât roni, să aveţi dolari sau euro.

La fel sunt o mulţime de bancomate, cu siguranţă cardurile voastre bancare sunt acceptate. Deci spuneam dacă ajungeţi la Gara Auto Centrală din Chişinău, fie apelaţi la un taxi, fie chiar de-i dimineaţă, întrebaţi direcţia Bulevardul Ştefan cel Mare. Este bulevardul central din Chişinău. Bulevardul Ştefan cel Mare este destul de întins, dacă ajungeţi la bulevard, nu înseamnă că sunteţi chiar în buricul târgului, dar oricum sunteţi pe calea cea dreaptă :).

Centrul oraşului este aproximativ în perimetrul Primăria, Catedrala, Parcul Ştefan cel Mare, Parlament (detalii mai jos în articol).

De la Gara de Tren orice troleu duce în Centru. Microbusele nu merg pe bulevard, cu o stradă mai jos. Alegeţi totuşi troleul, o călătorie costă 2 MDL pentru troleu şi 3 MDL pentru microbuse.
Din păcate, indicatoarele cam lipsesc în Chişinău, cel mai bine să întrebaţi de oameni, sau de şoferii microbuselor. Lumea este binevoitoare şi vă ajută.

De la aeroport pentru centrul oraşului avem linia A de autobus, care nu circulă chiar foarte, foarte des, va trebui să aşteptaţi. Sau microbusul 165. Ambele circulă până la gara de tren, hotel Cosmos, mai departe trebuie să luaţi  alt transport public. Altfel luaţi un taxi aeroport-oraş  vă costă cam 200 MDL.

Cazarea

Cel mai indicat este un hotel de 3*, rezervarea ca peste tot în lumea o puteţi face şi prin www.booking.com. O cameră single, hotel 3* e aproximativ 50 euro, cu mic-dejun inclus.
Hotel Cosmos, amplasat foarte comod, nu-i dintre cele mai bune din categoria lui, dar costă vreo 30 euro.

Hotel Cosmos
Hotel Cosmos Sursa foto http://www.turism.gov.md

Masa
În Chişinău gătesc bine, în restaurante nu-i chiar ieftin, dacă doriţi ceva mai bunişor şi acceptabil, alegeţi oricare restaurant din drumul vostru La Plăcinte, Oliva, Andy’s Pizza, Celentano. Sau în centrul Chişinăului, vis-a-vis de Palatul Naţional, este un „Gălbenuş”, genul de cantină cu „împinge tava”, cu 25 de roni mâncaţi binişor. Iar pentru o cafea alegeţi un „Tucano”.
Mâncare tradiţională găsiţi la Vatra Neamului, la fel locat în centru oraşului, de altfel cam toate restaurantele propun ceva tradiţional.

De vizitat în centrul oraşului-scriu ceea ce am văzut şi eu, fiind turist în oraşul meu

ddd

“Primul obiectiv-Muzeul Naţional de Artă din Moldova. Clădirea datează din anul 1901, construită şi finanţată la iniţiativa principesei Natalia Dadiani. Arhitectorul a fost însuşi Alexandru Bernardazzi, stilul ales-unul clasic, dar cu elemente gotice. Clădirea şi acum rămăne una dintre ele mai frumoase edificii din oraş.

Următorul punct turistic în program, Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei, care a fost aşezat, chiar de la începuturi în clădirea istorică a Gimnaziului Nr. 1 de băieţi, ulterior Liceul de băieţi “B.P. Haşdeu”.
Cutremurul din 1977 a avut un rol cât se poate de dramatic, clădirea veche a fost demolată şi înlocuită cu una nouă. Doar aspectul exterior este asemănător cu vechiul monument de istorie.
Tot pe strada 31 August, veţi găsi şi Biblioteca Naţională-un edificiu frumos, construit special pentru a găzdui prima bibliotecă publică din Basarabia (1832).
Apoi am coborât pe strada Bănulescu Bodoni să traversăm Grădina Publică Ştefan cel Mare.
Grădina Publică-au început să o amenajeze, încă din anul 1818, dar forma actuală o are practic din anul 1835. Pe atunci oamenii aveau pe lângă casă animale şi să o protejeze au făcut un gard. Gardul din fontă este după proiectul lui Alexandru Bernardazzi.

Parcul este amenajat după moda franceză ale acelor vremuri, dar cele mai frumoase locuri este lângă fântâna arteziană pe Aleea Clasicilor. Aleea Clasicilor a fost inaugurată în anul 1958. În zilele noastre numără 26 de busturi.

Aleea începe cu busturile lui Nicolae Milescu Spătaru şi Nicolae Iorga, iar în lângă fântâna arteziană sunt busturile lui Mihai Eminescu şi Ion Creangă.
Statuia lui Ştefan cel Mare a fost realizată de Alexandru Plămădeală în anii 1925-1928. Aceasta a avut o istorie tumultuoasă, a tot fost plimbată prin România, adusă înapoi, a riscat de câteva ori să fie complet distrusă, într-un final, ce avem acum este originalul, doar crucea şi sabia sunt nişte copii.
Următoarele obiective turistice din circuitul nostru prin Chişinău au fost clădirile administrative Parlamentul şi Preşedenţia, ambele construite prin anii 1980.

DSC08296
Preşedenţia Republicii Moldova
DSC08300
Parlamentul Republicii Moldova

Apoi am traversat bulevardul Ştefan Cel Mare şi am ajuns la actuala Bibliotecă B.P.Haşdeu, clădirea pe vremuri a fost cumpărată de mai multe ori, într-un final a ajuns în mâinele unui elveţian, care după câteva restaurări a deschis hotelul Suisse, unul din cele mai frumoase hotele din Chişinău la începutul sec.XX.
Şi iată-ne ajunşi în Parcul Catedralei. Catedrala metropolitană a fost construită în anul 1836 cu hramul Naşterea Domnului, ctitorul Gavriil Bănulescu Bodoni. Are 3 altare în interior şi este pictat în stil clasic rusesc. Ansamblul Catedralei cuprinde Clopotniţa, construită recent, dar şi Arcul de Triumf sau Porţile Sfinte ridicate încă 1841, în stil clasic şi corintic.

DSC08199

DSC08220

DSC08260
Am continuat drumul spre clădirea primăriei, apoi spre Sala cu Orgă, aici am aflat că în perioada sovietică s-a amenajat Sala cu Orgă special pentru fiica primului secretar, Svetlana Bodiul, care îşi făcuse studiile în muzică.
Spre final suntem în faţa Primăriei. Clădirea e monument de arhitectură şi istorie de însemnătate naţională. La sfârşitul secolului al XIX-lea primarul oraşului, Karl Schmidt a înaintat iniţiativa construcţiei unui sediu nou pentru Duma orăşenească. Proiectarea a fost încredinţată arhitectului oraşului de atunci Mitrofan Elladi. În ajutorul său a fost invitat A. I. Bernardazzi.
Şi ultimul punct turistic, locul unde s-a terminat excursia noastră a fost în faţa Poştei Centrale, la placa care marchează punctul zero al Chişinăului.

Utile

Dacă veniţi cu maşina, staţi liniştit nimeni nu v-o fură.
Nimeni nu umblă cu kalashnikovul pe stradă. În general este un oraş liniştit dacă nu căutaţi voi pe naiba, nimeni nu vă hărţuieşte.
În toate supermarketele puteţi achita cu cardul, inclusiv şi la marea majoritatea a magazinelor.
Magazinele mici sau buticurile nu au terminale de plată, veţi avea nevoie de cash.
Magazinele Cricova şi Bucuria sunt în centru, aproape de McDonald’s.
Farmacii sunt la fiecare colţ.
Abonament pentru o zi la transport public nu este, de fiecare dată va trebui să achitaţi la şofer sau taxatoare. În microbuse nu se anunţă staţia, deci rugaţi şoferul să vă spună unde să coborâţi.
În afară de vinuri foarte bune şi bomboane, restul probabil le găsiţi mai ieftin în Bucureşti.
1RON =4 MDL (orientativ să vă fie uşor de calculat).
Wi-Fi gratuit găsiţi în marea majoritate a cafenelelor dar şi în Parcul Catedralei sau Gradina Publică Ştefan cel Mare.

 Site-uri utile:

Agenţii de turism specializate în incoming http://triptomoldova.com/; Tatrabis incoming,

Site informativ despre Moldova turistică  www.moldovaholiday.travel

Site-ul Gărilor Auto http://www.autogara.md/orar/

 

Rubrică susţinută de magazinul online www.comenzi.md