(Interviu) Bloggerița Svetlana Matvievici: Anul 2017 a fost marcat de cuvintele ”adrenalină”, ”armonie”, ”aventură” dar și multă muncă

Este una dintre cele mai cunoscute și premiate bloggerițe din Moldova. Svetlana Matvievici, http://orheianca.eu/, blogger oficial la mai multe evenimente: Vernisajul Vinului, DescOPERĂ, Mai Dulce, Carnavalul Copiilor, Aerobis Ballon Fiesta, Gustar, Seara pe covor, Zilele Filmului Moldovenesc la Orhei, ambasadoarea Festivalului Medieval de la Vatra, de asemenea Event & PR Manager la Mountain Bike Marathon «Orheiul Vechi» XCM 2017, MTB Vatra Race 2017. Și astea toate sunt doar rezultatele anului 2017, ce urmează, vedeți în interviul de mai jos.

travelblog.md: Svetlana, îți mulțumesc că ai acceptat să îmi acorzi timp pentru acest interviu. Suntem în perioada totalurilor, zi-ne, te rog, cum a fost anul care tocmai a trecut? Cum a fost 2017 pentru cea mai premiată bloggeriță din Moldova?

Svetlana Matvievici: Anul 2017 a fost marcat de cuvintele ”adrenalină”, ”armonie” și ”aventură”, dar și multă muncă ?. Mi-am propus la început de an să descopăr Moldova, dar și lumea, prin implicare în activități care îți cresc doza de adrenalină în sânge. În ianuarie, am urmat pentru prima oară pe un ATV și am descoperit plăcerea plimbatului cu mașinile off road, au urmat 2 zboruri cu balonul cu aer cald, mai multe plimbări cu Vespa, iar vara, am primit în dar prima mea bicicletă MTB, de asemenea m-am plimbat cu barca, cu căruța, am învățat să călăresc, am dormit în cort, am mers cu yachtul, am învățat să sar de pe stânci în apă, iar la final de an am trecut în listă și o nouă pasiune – schiatul și lista poate continua cu multe alte activități, care au completat raftul clipelor trăite intens.

În acest an m-am implicat în mai multe proiecte și am muncit din greu mai mult  în „offline”. Am fost blogger oficial la mai multe evenimente (Vernisajul Vinului, DescOPERĂ, Mai Dulce, Carnavalul Copiiilor, Aerobis Ballon Fiesta, Gustar, Seara pe covor, Zilele Filmului Moldovenesc la Orhei, am fost ambasadoarea Festivalului Medieval de la Vatra, de asemenea am fost Event & PR Manager la Mountain Bike Marathon «Orheiul Vechi» XCM 2017, MTB Vatra Race 2017.

A fost anul care mi-a adus armonia și liniștea în suflet, anul care m-a motivat să-mi trăiesc viața frumos și cu intensitate, fără așteptări și dezamăgiri.

travelblog.md: Citeam într-un interviu că mama ta de la început nu prea înțelegea ce-i cu bloggingul, social media, cum este acum? A acceptat familia ta să ai un job neobișnuit?

La început a fost mai greu, acum ea se mândrește cu rezultatele mele, mă susține și este cea mai fidelă cititoare a blogului, dar și a postărilor de pe facebook (îmi pune like la postări, în fiecare dimineață ?). Le sunt recunoscătoare familiei că îmi este alături și îmi acceptă toate nebuniile, ba chiar la unele se și implică.

travelblog.md: De altfel ce proiecte coordonezi acum? Te văd foarte des plecată și implicată, inclusiv la Centrul de Tineret din Orhei? Ce proiecte coordonezi în Orhei?

În 2017, am acumulat experiență în organizarea evenimentelor, de la blogger official la evenimente cum ar fi Vernisajul Vinului, DescOPERĂ, Gustar, etc., am trecut de partea cealată a baricadei și m-am implicat la organizare. Fac parte și în acest an, din echipa de organizare a maratonului de ciclism montan, care se va desfășura la Orheiul Vechi. Suntem deja în pregătiri pentru a treia ediție și ne propunem să antrenăm cât mai mulți parteneri și prieteni ai ciclismului montan și turismului de aventură.

Ne dorim să continuăm proiectul „Micii Exploratori #DescoperaMoldova”, lansat împreună cu bloggerița Natalia Madan de la PlanetaMami.com.

Tinerii de la Centrul de Tineret din Orhei mă inspiră și mă motivează, eu mă implic în activitățile lor, ei mă susțin în proiectele mele, este o relație win-win ?. Dezvoltăm împreună proiectul #VisitOrhei, organizăm plimbări fotografice și promovăm potențialul turistic din raionul Orhei. În acest an ne așteaptă și alte colaborări frumoase. Planific un șir de activități în cadrul proiectului #DescoperaMoldova, câteva degustări de vin, dar și alte surprise, pe care le veți afla la momentul potrivit.

travelblog.md: La fel, observ că foarte mult promovez oamenii valoroși, localnicii. Te recunoaște lumea, ai avut situații când ți-au cerut ajutorul să-i promovezi? Presupun că ți-ai făcut și o groază de prieteni.

Simt că am o datorie morală față de oamenii și locul unde m-am născut, iar oamenii cu sclipire în ochi, pasiune în suflet și dorință de implicare, merită să fie cunoscuți, apreciați și promovați. Nu am reușit să scriu poveștilor tuturor oamenilor pe care i-am descoperit în 2017, dar îmi iau iar revanșa în 2018 (am deja 3 interviuri gata să apară pe blog). Mai mult mi se întâmplă să-i descopăr eu, dar am avut și cazuri când mi s-a cerut ajutorul.

travelblog.md: Îmi apare o altă întrebare, la fel despre localnici: Cât de deschiși sunt proprietarii de localuri din Orhei pentru un blogger wine friendly și pentru evenimentele cu tematica vinului? Câte evenimente ai organzat anul acesta pe această tematică?

Cel mai mare eveniment organizat în Orhei (împreună cu o parteneră) a fost prima conferință motivațională pentru femei „Reinventează- TE”, la care am muncit mult și la care ne-am bucurat de susținerea mai multor agenți economici din Orhei. De asemenea, am organizat o degustare de vin #LaFeminin, eveniment care a prins la publicul din Orhei (îmi pare rău că n-am reușit să organizez mai multe ediții). Oamenii sunt deschiși spre noi experiențe, dar contează foarte mult și argumentarea.

travelblog.md: Fetița ta în ultimul timp apare tot mai des în postările tale. Ce zice Lia-Anastasia despre călătoriile voastre împreună? Ce-i place mai mult?

Ea e zice eu sunt orheianca mare, iar ea e orheianca mică și împreună descoperim lumea. (Vrea să se facă vlogger, dar n-o las, deocamdată.) O iau cu mine la evenimente, vizite, în scurte escapade, iar de ziua ei i-am oferit în dar o vacanță doar pentru ea. Am făcut peste 2000 de km, în doar 6 zile, vizitând principalele orașe din România, am mers cu autocarul, cu trenul, cu metroul, iar cel mai impresionant a fost primul ei zbor cu avionul. Încerc să-i cultiv plăcerea de a descoperi ce se află dincolo de orizont și să-i transmit dragostea de țară, valorile și patrimoniul românesc, s-o învăț să-și trăiască intens fiecare clipă și s-o motivez să facă lucruri bune și frumoase pentru omenire.

travelblog.md: Ai în plan pentru 2018 evenimente referitor la copii? Anul acesta ai organizat ceva la Orheiul Vechi. Zi-mi, te rog, detalii?

Inspirată de Lia, am organizat împreună cu Natalia Madan, câteva ediții din cadrul proiectului „Micii Exploratori #DescoperaMoldova”, de care îți ziceam mai sus. În acest an îl vom continua cu noi destinații și activități. Dragostea față de călătorii merită a fi cultivată încă din frageda copilărie. Copiii nu vor ține minte hainele și lucrurile pe care le primesc, dar nu vor uita experiențele frumoase prin care trec în copilărie.

travelblog.md: Ai o activitate destul de diversă, este loc de existență în Moldova de a fi freelancer? Ce recomanzi lucrătorilor de birou care nu-și văd capul de hârtii?

Recomand oamenilor să facă ce le place și s-o facă din suflet. Nu e ușor să fii freelancer, dar e atât de captivant. Nu ai șefi, dar parteneri, ai multă libertate și multe oportunități, depinde doar de tine ce rezultate vei obține la final de an. Pentru cineva, poate hârtiile din birou poate să-i aducă mai multă plăcere, decât mie lucrul de acasă sau de prin cafenele ?.

În 2018 îmi doresc mai multă planificare și organizare. Am multe idei puse pe standby doar din motivul că nu-mi fac mai mult timp pentru ele.

travelblog.md: Și spre final, în ce destinații ai plănuit deja să ajungi în 2018? Și de ce anume acolo?

Scriu aceste rânduri chiar înainte de prima mea vacanță din 2018 ? (Veți afla în curând unde voi ajunge.) Vreau să revin în Grecia și să trăiesc o săptămână pe un yacht, am o restanță față de Portugalia și sper ca în acest an să dau „corigența”, voi ajunge și prin Germania (la buna mea prietenă Gaby). Încă nu mi-am făcut travel list-ul pentru 2018, dar simt că voi avea un an plin de experiențe frumoase, despre care vă voi povesti pe blog. 

Mulțumesc și un an nou plin de împliniri îți doresc!

Mulțumesc din suflet! De asemenea! ?