Legenda spune că sașii din Sibiu au vrut să-și construiască o biserică care să aibă cel mai înalt turn.
Știau ei că în Bistrița este o biserică cu turn înalt și s-au dus să-l viziteze dar mai mult pe ascunselea decât pe față. Asta se întâmpla prin anii 1370. Au luat o sfoară și au făcut măsurătorile. Dar cum bistrițenii erau oameni primitori, i-au primenit cu vin bun până sibienii au adormit, iar bistrițenii le-au tăiat din sfoară. Prea puțin să fie adevărat fiindcă ambele turnuri așa cum arată în zilele noastre au fost construite aproape 200 de ani.
Cert este că Biserica Evanghelică este una dintre cele mai impresionante clădiri gotice din Transilvania. A fost ridicată în sec XIV pe locul unde exista o veche biserică încă din secolul 12.
Clădirea este dominată de turnul pe şapte nivele cu cele patru turnuleţe pe colţuri, semn că oraşul avea dreptul de condamnare la moarte (în latină ius gladii, literal „dreptul sabiei”).
În turn am ajuns ucând 192 de trepte care se opresc la cele 4 turnuleţe de unde se oferă o vedere generală a oraşului.
Punctul de observare este situat la 55 m. Pentru multe secole aici se găsea locul de veghe al paznicului de incendii. Turnul bisericii are 73,34 m înălţime, este cea mai înaltă construcţie din Sibiu.
Vă mai spun că ceasul actual datează din 1881. Este al doilea turn cu ceas ca vechime din România. Vedeți mai multe detalii aici.